Petnajstega novembra letos je g. Boris Tegelj iz Jakovice opazil, da so stranska vrata v p. c. sv. Mihaela (v Registru naravne in kulturne dediščine/RNKD vpisana pod številko 2111) odprta. Ker je bil g. župnik Franc Maček v tujini, se mu je to zdelo nenavadno, saj je sicer on edini, ki še ima ključe od cerkve. Ob podrobnejšem pregledu je ugotovil, da so vrata vlomljena, poskus vloma je bil opazen tudi pri oknu. Poklical je na Policijsko postajo Logatec in naredili so zapisnik. Naslednji dan je g. Tegelj pomislil, da so vandali morda napadli tudi cerkvico Matere božje v Leševju (RNKD ev. št. 2764) v neposredni bližini. Ta kapelica je vedno odprta in vlamljanje vanjo niti ne bi bilo potrebno. Ko je odprl vrata, je takoj videl popolno razdejanje in obvestil g. župnika, ki je 17. 11. poklical policijo.

Sama sem si cerkvi ogledala 10. januarja, ko je bila v prvi škoda v glavnem že sanirana. Pregledala sem predvsem vse tri oltarje, ali je bil z njih ukraden kakšen kip, vendar so vsi na svojem mestu. Kot se vidi s fotografij, ki jih je naredila Aleksandra Tegelj, so vlomilci (predvidevam, da sta bila vsaj dva) predvsem kopali v tla in v steno, saj so očitno nekaj iskali, baje domnevni »zaklad«.

Prihod v cerkvico Matere božje pa me je šokiral. Oltar je namreč povsem demoliran. S kipi bogato okrašeni zlati oltarček iz 17. stoletja je bil že v šestdesetih letih minulega stoletja z izjemo samega nastavka s kompozitnima stebričema izropan, tokrat so vandali odstranili tudi leseni okvir, ki je obdajal zidano menzo, in desni del le-te dobesedno uničili.

Človek pomisli, da so tudi v tej cerkvici iskali »zaklad«, vendar so se ob tem, da je bila cerkvica odprta, po drugi strani lotili npr. tudi pravokotne romanske linice v apsidi, ki je bila navzven zazidana. Pri tem početju se je v notranjščini izpod beleža ponovno pokazala dekorativna trečentistična bordura.

Takoj sem obvestila konservatorsko svetovalko ZVKDS Mojco Arh Kos, ki ni o dogodku ničesar vedela, saj Zavoda ni nihče obvestil. Po ogledu bo podala usmeritve za sanacijo. Ne dvomim niti, da bo policiji ob napredni tehnologiji in forenzičnih znanjih uspelo najti nepridiprave, ki so za seboj poleg razdejanja zagotovo pustili tudi več drugih sledi.
Reči pa moram, da me vedno znova močno razburijo in mi vzbujajo skrb ravnanja tistih, za katere je kulturna dediščina strelovod za njihove frustracije in strahopetnost.

Fotodokumentacija:
Jakovica, p. c. Matere božje, stanje januarja 2017, foto: Simona Kermavnar

Simona Kermavnar