V torek, 25. oktobra 2016, so v Lazah slovesno odprli novo čistilno napravo. Gre za 1,3 milijona evrov vredno investicijo, eno največjih, ki so bile kdajkoli izvedene v tem kraju. Poleg gradnje sodobne membranske čistilne naprave z zmogljivostjo 300 populacijskih enot obsega tudi gradnjo kanalizacijskega sistema in ureditev telekomunikacijske infrastrukture oz. polaganje optičnega kabla.

Naložbo si po besedah župana Berta Menarda financirali iz občinskega proračuna, 150 000 evrov pa je prispevala Služba Vlade RS za razvoj. Sama gradnja je potekala leto dni, priprave nanjo pa več kot desetletje.

Kot je ob odprtju dejala predsednica KS Laze-Jakovica Tanja Facija čistilna naprava in kanalizacija za Lažane pomenita veliko pridobitev, med drugim bodo naposled rešili problem onesnaževanja podtalnice, investicija pa bo pripomogla tudi k hitrejšemu razvoju vasi. »V Lazah pa imamo tudi za prihodnje proračunsko leto še dosti želja, med njimi predvsem javni vodovod za vaščane zaselka Ravne in kanalizacijo v Jakovici,« je dodala Tanja Facija.
Za kulturni program ob slovesni otvoritvi so poskrbeli pevci učiteljskega okteta Pa kolk’r tol’k pod vodstvom Primoža Sarka in lažanske šolarke, povezovala pa Vanda Lavrič.

Avtor fotografije in članka: Blanka Markovič Kocen

 Foto: Andrej Korenč
{phocagallery view=category|categoryid=279}