Spoštovane občanke, spoštovani občani,

med 15. in 19. oktobrom se bo letos že drugič zapored odvil vseslovenski prostovoljski projekt Simbioz@ za računalniško opismenjevanje starejših – Simbioz@ 2012 za medgeneracijsko sodelovanje. Potekal bo na več kot 115 lokacijah. Prijave so možne preko spletne strani www.simbioza.eu, telefonske številke 040 940 888 in info točk na Simobilovih izpostavah.

Več o lokacijah na območju občine Logatec:

1. Povabilo OŠ Tabor:

Dragi občani in občanke!
 
Na naši šoli OŠ Tabor Vas bodo naši učenci prostovoljci v okviru projekta simbioz@ tudi letos učili različnih načinov uporabe računalnika.
 
Če imate željo bolje spoznati internet, družabna omrežja in uporabo mobilnega telefona, Vas vabimo, da se nam pridružite na delavnicah, ki bodo potekale v tednu od 15. do 19. oktobra od 16h do 19h v računalniški učilnici naše matične šole.
 
Prijave na delavnice so možne v tajništvu šole. Prijavite se lahko tudi preko spletne strani www.simbioza.eu . Za pomoč pri prijavi se lahko obrnete na svoje otroke, vnuke, prijatelje. Radi Vam bodo pomagali tudi v knjižnici.
 
S prijaznimi pozdravi,
Vesna Slabe, socialna pedagoginja
OŠ TABOR

2. Povabilo OŠ 8 talcev Logatec:

»Tudi na OŠ 8 talcev Logatec smo se že drugo leto zaporedoma pridružili vseslovenski akciji Simbioza. Delavnice bodo potekale vsak dan dopoldne in popoldne.
Vse delavnice razen ponedeljka in torka dopoldne so že polno zasedene, zato zainteresirane vabimo, da pohitijo s prijavo.
 
V letošnjem letu nas bodo prostovoljci peljali najprej v svet računalnika, da se bomo skupaj znebili strahu pred upravljanjem  računalnika, naslednji dan se seznanjamo z internetom, sledijo osnove elektronske pošte, spoznavanje Facebooka ter nazadnje tudi spoznavanje osnov povezovanja preko  mobilnega telefona.
 
Vse naštete delavnice bodo potekale pod vodstvom prostovoljcev. Vse zainteresirane (in nekoliko bolj spretne) vabimo, da več informacij o projektu poiščejo na spletni strani projekta Simbioza – http://simbioza.eu/lokacije/osnovna-sola-8-talcev-logatec.html
 
Lep pozdrav!«
 
Karmen CUNDER
Ravnateljica
OŠ 8 talcev Logatec
1370 LOGATEC
 

3. Povabilo OŠ Rovte:

Spoštovani občani,
med 15.  in 19. oktobrom  2012  bo  na OŠ Rovte že drugič potekal projekt Simbioz@  e-pismena Slovenija. Glavni namen projekta je omogočiti starejšim pozitivno izkušnjo z računalnikom, okrepiti njihovo samozavest in jih motivirati za nadaljnjo uporabo računalnika.
Delavnice računalniškega opismenjevanja bodo potekale v naši  računalniški učilnici, in sicer  vsak dan od 16. do 18. ure. Na delavnicah se bomo naučili osnov računalništva, ustvarili  bomo račun za elektronsko pošto, spoznali bomo družabno omrežje Facebook in se naučili uporabljati mobilni telefon. Pri delu pa nam bodo pomagali tudi nekateri učenci naše šole.
Učenje računalništva bo zastonj, edini pogoj pa je prijava( do 11. 10. 2012 ) na telefonsko številko 040-940-888 oziroma na spletno stran www.simbioza.eu.
Vljudno vabljeni vsi, ki ste željni tovrstnega znanja in medgeneracijskega druženja.
Teja Jereb, vodja projekta Simbioz@ na OŠ Rovte

Več o projektu Simbioz@:

Slovenija se bo tudi letošnjo jesen združila v medgeneracijskem sodelovanju in solidarnosti ter tako aktivno zabeležila leto, ki ga je Evropska unija določila za leto aktivnega staranja prebivalstva in medgeneracijske solidarnosti.

Projekt Simbioz@ se je lani odvil na kar 230 lokacijah, privabil 5706 udeležencev in uspešno poskrbel za 93 % samozavestnih uporabnikov računalnika. Lanskoletni uspeh projekta pa ni bil spregledan niti v Evropskem parlamentu, ki je projektu Simbioz@ podelil izjemno nagrado Državljan Evrope. Organizatorji želijo doseči lanskoletne uspehe, pri čemer želijo z dvema novima delavnicama, družbena omrežja in mobilna telefonija, pritegniti še več mladih in starejših k aktivni udeležbi pri projektu.

Po besedah Tanje Mozetič, vodje projekta Simbioz@ 2.0., želijo s ponovnim projektom zajeti tako udeležence lanskega leta z nadgradnjo modulov, kot tudi nove in jih povezati med seboj in v svet. »Želimo pokazati, da je medgeneracijsko sodelovanje in prostovoljstvo pomembno vsako leto in ne le ob posebnih priložnostih. Potrebno je dati poudarek na kontinuiteti in s tem graditi na dolgotrajnejših vezeh in odnosih.«
Ambasadorji projekta za sodelovanje med generacijami
Letošnji ambasadorji projekta so: radijski voditelj Denis Avdič, glasbenik Trkaj, novi glasnik digitalne tehnologije Aleš Špetič, radijski in televizijski voditelj Boštjan Romih, evropska poslanka Tanja Fajon, igralca Janez Hočevar – Rifle in Iva Krajnc, pevca Alfi Nipič in  Martina Šraj, fotomodel in novinarka Tjaša Kokalj, predsednica slovenske filantropije dr. Anica Mikuž Kos, Naj prostovoljec leta 2010 Benjamin Tomažič in psiholog prof. dr. Vid Pečjak. Projekt pa podpirata tudi lanska ambasadorka Fanika Moljk in lanskoletni vodja projekta Borut Jeglič.
Med ambasadorji letošnjega projekta je tudi Aleš Špetič, novi glasnik digitalnih tehnologij, ki pravi, da se »e-izključenost med generacijami kaže v dejstvu, da mladi komunicirajo na nekonvencionalni način, medtem ko starejši izbirajo konvencionalen način komunikacije. Obe strani se morata zavedati, da obstaja še nek drug svet in da tako mladi kot starejši pridobijo izkušnjo z medsebojnim sodelovanjem,«

Po podatkih UMAR Poročila o razvoju 2012 se Slovenija po uporabi interneta po letu 2005 uvršča blizu povprečja EU, vendar pa jo prehiteva že šest novih članic EU. V letu 2011 je internet uporabljalo 67 % populacije (v starosti 16-74 let), kar pomeni stagnacijo glede na leto prej. UMAR Poročilo o razvoju 2012 je projekt Simbioz@ izpostavilo kot primer dobre prakse, ki lahko spodbudi uporabo interneta s širšimi ugodnimi vplivi.
Pozitivni odzivi lanskoletnih udeležencev

Trudi Černoša lanskoletno izkušnjo opisuje kot izredno pozitivno. »Naučila sem se rokovati z elektronsko pošto, ki sem jo tudi čez celo leto pridno uporabljala. Uporabljati znam brskalnik Google, poiskati slike.« Na letošnji Simbioz@ se veseli predvsem nadgradnje znanja z novimi moduli.
Predstavnik lanskoletnih prostovoljcev Žiga Weissbacher pravi, da so sicer na začetku skoraj vsi prostovoljci imeli dilemo, kako in na kakšen način učiti starostnika, saj učiti mlade ali starejše ni isto. Vendar so vsi imeli zelo pozitivne in prijetne izkušnje in se veselijo tudi letošnje Simbioz@ 2.0.

Simbioz@ bo letos potekala med 15. in 19. oktobrom po šolah, knjižnicah in drugih lokacijah po vsej Sloveniji. Seznam lokacij najdete na spletnem naslovu www.simbioza.eu/lokacije.

S spoštovanjem,

Berto Menard
župan Občine Logatec