V Zdravstvenem domu Logatec (ZD) smo v letu 2008 v splošnih ambulantah, šolskem in otroškem dispanzerju skupno opravili 88.045 pregledov, od tega smo 2105 oseb pregledali v času dežurstva (ponoči, sobota popoldan, nedelja in prazniki).Z  našim reševalnim vozilom pa smo opravili 800 večinoma nujnih prevozov.

Zaradi hitrega razvoja logaške občine se v zadnjih letih povečuje tudi število obiskov v ZD, tako tekom dneva kot tudi v času dežurstva. Od decembra 2008 v ZD deluje težko pričakovana kompletna dežurna služba, kar pomeni, da se zdravnik, zdravstveni tehnik in  tehnik reševalec nahajajo v ZD, kar bistveno izboljša kakovost zdravstvene oskrbe. Nujne primere tekom dneva pa še vedno oskrbijo zdravniki, ki imajo svoje ambulante in so hkrati razporejeni tudi v dežurno službo. Sredstva za delovanje nujne medicinske pomoči namreč ne omogočajo zaposlovanja zdravnikov, ki bi v celoti opravljali samo nujne preglede. V nočno dežurno službo se vključuje 7 zdravnikov, zaposlenih v ZD in 3 zunanji zdravniki, da lahko zagotavljamo 24-urno neprekinjeno zdravstveno varstvo, vsi zdravniki pa po opravljenem nočnem delu ali delu čez vikend nadaljujejo z rednim delom v svojih ambulantah.
V času dežurne službe je potrebno obravnavati samo nujne primere. Pravila obveznega zdravstvenega zavarovanja (OZZ) določajo obseg nujnega zdravljenja, vse storitve, ki so opravljene v dežurni službi na željo zavarovancev in niso nujne, pa so samoplačniške.

Kratek povzetek nujnih stanj in ukrepov iz 100. člena pravil OZZ:

Ohranitev življenjsko pomembnih funkcij, zaustavljanje krvavitev, preprečitev nenadnega poslabšanja zdravstvenega stanja, ki bi lahko povzročilo trajne okvare, zdravljenje šokovnih stanj, nenadna poslabšanja kroničnih stanj, zdravljenje vročinskih stanj in preprečevanje širjenja infekcij, zdravljenje in preprečevanje zastrupitev, zdravljenje poškodb kosti. V navedenih primerih se predpišejo tudi ustrezna zdravila, zdravnik določi tudi vrsto prevoza do bolnišnice.

V vseh navedenih primerih se občani Logatca obračajte na dežurno službo ZD   Logatec, ki deluje v pritličju starega dela ZD in čaka na prenovo prostorov v letošnjem letu. Tel. številka za nujne primere je: 7508229, 031633310 ali 112.

Za vsa nenujna stanja, informacije in posvete si pravočasno zagotovite tel. številke vaših izbranih zdravnikov. Za preglede v vseh ambulantah pa se je potrebno naročiti.

Vsi zaposleni v ZD, ki se vključujejo v dežurno službo, so z vestnim delom prispevali, da v Logatcu deluje dežurna služba v obsegu kot v večjih občinah po Sloveniji, od občanov pa pričakujemo, da poskrbite za svoje zdravje v sodelovanju z izbranim zdravnikom, se udeležujte naših preventivnih izobraževanj in tečajev prve pomoči,  da boste znali presoditi o nujnih stanjih.  Upamo,da boste našo dežurno službo čim manj potrebovali.

Kdaj sem ogrožen?
Če me duši, boli v prsih, izgubljam zavest.
Če mi nenadoma ohromi del telesa.
Če bruham, imam hud glavobol, motnje vida, govora, spomina.
Če izkašljujem kri, imam črno blato.
Imam bolečine v trebuhu, trd trebuh.
Če mi nepravilno bile srce, prepočasi ali prehitro.
Imam visoko vročino, sem oslabel, bled poten.
Imam neobičajno nizek ali visok krvni tlak.

Katarina Turk