Lipov drevored je eden najdaljših in najbolj znanih obcestnih drevoredov v Sloveniji. Drevored je dolg 1900 m, sestavlja pa ga 290 dreves vrste lipovec (Tilia cordata) in lipa (Tilia platyphyllos).

Drevored je s svojo dominantno lego ob vstopu v naselje svojevrstna značilnost Logatca. Po ustnem izročilu naj bi ga zasadili okoli leta 1805, in sicer v spomin na poroko med Napoleonom Bonapartejem in Marijo Luizo, hčerjo avstrijskega cesarja Franca II, zato je drevored svojčas nosil Luizino ime, čez čas pa se je uveljavilo ime Napoleonov drevored.

Drevored je bil nazadnje saniran poleti 2008, ko so pristojne službe odstranile suhe in trhle veje, oblikovale krošnje in odstranile 8 za mimoidoče nevarnih trhlenih in poškodovanih dreves, eno pa je mesec dni prej, 6. julija 2008, podrl vrtinčast veter. Poleg slednje je veter zlomil še eno mlajšo lipo na zahodni strani, medtem, ko je na vzhodni strani lipo št. V80 skorajda prepolovil. 

Iz lesa te lipe je v naknadnem procesu obdelave nastalo 220 posebno oblikovanih in obdelanih kosov lesa, ki v sestavi dveh delov tvorijo čudovit spominek.  Vseh spominkov, ki so zapakirani v ličnih kartonastih škatlah, z opisom v slovenskem in angleškem jeziku, je samo 220. Ti spominki služijo kot protokolarno darilo Občine Logatec in so jih do sedaj prejeli zelo redki prejemniki, saj je les lipe, ki jo je velel zasaditi sam Napoleon Bonaparte, velika evropska redkost. Dobitniki so v večini prejemniki zadnjih športnih, občinskih in februarskih priznanj. 

Napoleonov drevored pa je v zimi 2008/2009, po  zadnji sanaciji, dobil podlmadek, in sicer 29 mladih lip obsega cca 20 cm.   

Lokacija: ob cesti Vrhnika – Logatec pred naseljem Logatec

                  (nadm. višina 470 m)