V recepciji Upravnega centra Logatec je od 7. septembra 2016 do konca meseca na ogled razstava predlogov turističnih spominkov občine Logatec, med katerimi so izpostavljeni tudi izbrani trije.

Na odprtju sta vse prisotne pozdravila Berto Menard, župan občine Logatec in prof. dr. Anton Gosar, predsednik komisije za izbor spominkov.

Dr. Gosar je ob dogodku povedal:
»1. Iskrene čestitke predlagateljem in izdelovalcem Logaškega spominka ob priliki letošnjega natečaja: Juditi Vegelj, Francu Godini in Robertu Maroltu – ter še posebno nagrajencem Albini Kržič ter Tjaši in Dušanu Šporarju.

2. Zahvaliti pa se velja tudi g. županu – mojemu, geografsko najbližjemu sosedu – ki je sprožil to – upam ne enkratno pobudo – ter ga. Renati Gutnik, ki ji je uspelo logistično in organizacijsko dovršeno izpeljati projekt. V veliko veselje mi je bilo sodelovati s komisijo, ki je s tolikšnim entuziazmom pristopila k ovrednotenju prispelih predlogov oziroma del. Skoraj enoglasno smo se uskladili v ocenjevanju prispelih predlogov.


3. Menim, da smo pri evalvaciji prispelih izdelkov izhajali iz prepričanja, da je spominek namenjen individualnemu obiskovalcu logaške občine, ki ga bo odnesel domov in se tam pogosto spominjal tega kar je prijetnega doživel v našem kraju; ali pa bi naj bil le-ta darilo rezidentov/občanov Logatca svojim bližnjim, morda sorodnikom iz drugih krajev Slovenije, zamejstva in tujine. Seveda pa je bila v mislih vseh nas tudi želja, da bi naj bil spominek dobro prodajano tržno blago.


4. Spominki so lahko namenjeni tudi drugim ciljnim skupinam obiskovalcev Logatca. Tako si znam predstavljati, da bi g. župan z veseljem vključil v pozdrav in zahvalo kakšnemu gostu iz politike ali gospodarstva spominek, ki bi imel protokolarni značaj. Ta bi moral biti še posebno natančno izbran, oziroma dodelan po predhodni usmeritvi umetniku oziroma izdelovalcu. Ob takih priložnostih se lahko spominek sprevrže tudi v svoje nasprotje. Ko sem pred leti prejel priznanje občine Koper, kateremu je bil priložen spominek sem se najprej razveselil upodobljene meduze – simbola Kopra. Ko pa sem šel preverjati kaj “Meduza” predstavlja sem spremenil mnenje. Ta je v grški mitologiji grozna pošast s kačami namesto las. Kogarkoli je pogledala v oči, je na mestu okamenel.


5. Pri obravnavi spominkov je potrebno razmisliti tudi o spominku kot promocijskem sredstvu za ponovni obisk ali za obisk drugih – denimo sosedov, znancev – ki jih je pogled na spominek pritegnil. Iz arhivov je razbrati, da so se za obisk Rogaške Slatine meščani Dunaja pogosto odločali iz čiste nevoščljivosti. Pri sosedu so v vitrini omare ugledali lepo zložene kristalne kozarce z napisom letnice obiska Rogaške: 1905, 1906, 1907, … in so si dejali “če zmore sosed bivati v Rogaški in je njegovo zdravje z vsakim letom boljše, potem se moramo tja odpraviti tudi mi …”


6. Seveda pa se je ob spominkih potrebno vprašati tudi kako razvijati promocijo Logatca za turistične obiske. Pogosto lahko neka “zblojena ideja” navrže na tisoče obiskovalcev. Kdo bi si mislil, da razgledni stolp nad Lendavo – ki je županu povzročal sive lase, ker se je odločil zanj in je nanj letelo ogromno kritik – letno obišče skoraj 100.000 obiskovalcev (ki na stolpu in v kraju pustijo kar nekaj cvenka). Ali pa Fontana piva v Žalcu – na katere otvoritvi sem bil včeraj? Ideja, ki jo je v življenje spravil zadetek na “jackpotu” – in nenazadnje tradicija hmeljarstva in pivovarstva v Savinjski dolini.


7. Upajmo, da kmalu kdo od Logatčanov zadane milijone na EuroJackpotu in se županu uresničijo nekatere ideje in sanje, ki zadevajo obiske in turizem (ter še kaj drugega) v občini.«

Vsem prijaviteljem so se organizatorji zahvalili z darilom, vse prisotne pa povabili na pokušino koktajlov, ki jih posebej za to priložnost pripravil svetovni prvak v mešanju koktajlov, Aleš Ogrin. Ogrin je pri sestavljanju pijač upošteval danosti Logatca, napitke poimenoval po njih (Rosika, Unica, Longaticum in Napoleonov drevored) in vanje vmešal tudi logaški med. S tem pa so organizatorji želeli javnosti pokazati, da se lahko danosti Logatca interpretira na različne načine ter za potrebe razvoja turizma promovira na vsakem koraku.

Več o spominkih.

Renata Gutnik
Višji svetovalec za turizem, kulturno dediščino in kulturo

Foto: mag. Katja Žagar

 

Berto Menard, župan občine Logatec in prof. dr. Anton Gosar pozdravita prisotne

Dušan Šporar (temno siva majica) med člani svoje družine

Vitrine so prijetna dopolnitev recepcije Upravnega centra Logatec

Predlogi Dušana Šporarja

Predlogi Franca Godine

Predlogi Roberta Marolta

Predlog Tjaše Šporar, pod njim dva predloga Judite Vegelj

Zmagovalni trije: milnik Lipovo kolo – Dušana Šporarja (zgoraj), koLomed Albine Kržič (v sredini), obesek Logatec Tjaše Šporar (spodaj)

Dušan Šporar prevzema zahvalno darilo

zmagovalni milnik Lipovo kolo

Albina Kržič med rokovanjem z županom

drugouvrščeni koLOmed

Tjaša Šporar med rokovanjem z Renato Gutnik, z županom Bertom Menardom in prof. dr. Antonom Gosarjem

tretjeuvrščeni spominek Obesek Logatec

levo koktajl Longaticum, desno koktajl Napoleonov drevored (z logaškim medom)
levo spodaj long drink Unica, desno spodaj Longaticum