Učenci osnovnih šol notranjske regije so jasno povedali, kaj pri reševanju svojih težav pričakujejo od odraslih.

Občina Logatec 20. marca gostila mlade parlamentarce, udeležence že 23. regijskega otroškega parlamenta, ki ga je tokrat pripravila Osnovna šola 8 talcev Logatec. Udeleženci so nanizali vrsto zanimivih in uporabnih rešitev za svoje težave na poti v odraslost, na katere bi se starši, učitelji in vzgojitelji morali odzvati.

Problemov ne rešuje ulica

Parlament se je, tako kot se spodobi, začel s himno, sledili pa so nagovori koordinatorke Patricije Frlan, logaškega župana Berta Menarda in ravnateljice Osnovne šole 8 talcev Logatec Karmen Cunder, ki je udeležence med drugim pozvala k jasnosti, glasnosti in vljudnosti, medtem ko je župan poudaril, da morajo mladi že v šoli začeti razmišljati, da mora skupnost vselej nekdo voditi. »V življenju mora biti človek vztrajen in delati korak za korakom. Če se spotaknemo, se moramo pobrati in nadaljevati pot,« je župan položil mladim na srce in dodal: »Problemov ne rešuje ulica, temveč pogovori.«

Vesna Šoster, mentorica otroškega parlamenta, je tik pred začetkom parlamentarne razprave izrazila pričakovanje, da bodo učenci rešili veliko problemov, zlasti na področjih, ki so se že v šolskih parlamentih izkazala za poglavitna, to so ljubezen, spolni odnosi in težave z odraslimi. »Glede na novosti, ki so nas doletele v tem šolskem letu v zvezi z glavno temo, pričakujem ogromno, saj so nas otroci zelo presenetili že na občinskih parlamentih. Letos imajo prvič možnost predstaviti rešitev in poskusiti  svoje probleme rešiti, seveda s pomočjo odraslih, kajti mi smo tisti, ki jim bomo pomagali,« pa je dejala Patricija Frlan, regijska koordinatorka pri za otroški parlament.

Mladim ne manjka inovativnosti

Po uvodnih nagovorih so mladi parlamentarci predstavili poročila o aktivnostih šolskih parlamentov in šolskih skupnosti. Sporočali so, na kakšen način so se ubadali s problemi odraščanja, prisotni pa smo tudi slišali, kako inovativne pristope so pri tem ubrali.

Tudi v podajanju poročil so učenci izkazali veliko mero iznajdljivosti, saj so večinoma nastopili v skupinah, Osnovna šola Ivana Cankarja z Vrhnike je svoje poročilo popestrila celo z dramskim vložkom na temo odnosa med materjo in odraščajočim sinom.

Na logaški osnovni šoli Tabor so se, kot smo slišali, ubadali z vprašanji, kako povedati, da imaš nekoga rad, s telesnimi spremembami in  s strahom mlajših učencev pred starejšimi. 23. maj so razglasili za dan ljubezni, ki ji bodo posvetili tudi vsebine učnih predmetov, sklenili pa ga bodo šele naslednji dan s plesom. Učenci Osnovne šole 8 talcev Logatec pa kot ključne obravnavali teme vpliv vrstnikov, izguba bližnje osebe, težave s starši in spolni odnosi.

Predstavitvam poročil je sledilo delo po delavnicah, temu pa volitve predstavnikov v nacionalni parlament in novinarja, ki bo o tem dogodku poročal.  Izvoljeni so bili Nejc Nagelj, Monika Pivk, Teja Oblak in Luka Boštjančič ter novinarka Minela Valagić, ki bo imela možnost prispevek z nacionalnega parlamenta predstaviti tudi na postojnskem Radiu 94, kar bo gotovo nepozabna izkušnja.

Blanka Markovič Kocen

Foto: Romana Hribar
{phocagallery view=category|categoryid=210}