Logarček sodi med večje slovenske jame, saj meri skupna dolžina doslej znanih rovov 2285 m, razlika med najvišjo in najnižjo točko pa 83 metrov. Zaradi 20-metrskega vhodnega brezna si jame ne moremo ogledati brez jamarske opreme.

Brezno nas pripelje v kratko zgornje nadstropje jame, najlepši prizori pa nas čakajo, ko se čez 25-metrsko stopnjo spustimo v spodnjo etažo. Nenadoma se znajdemo sredi velikega rova in si lahko ogledamo velike dvorane, ozke prehode, skrivnostne hieroglife, ki jih vode s peskom rišejo po stenah, kapniške skupine in jezerca. Med sigastimi posebnostmi Logarčka so nad meter dolgi makarončki na stropu dvorane na začetku Južnega rova. V Severnem rovu sta dve ogromni dvorani; Podorna dvorana je 30 m dolga in 18 m visoka, medtem ko je Blatna še večja, saj meri 70 m v dolžino, 32 m v širino, v višino pa okoli 25 metrov.
V Logarčku so doslej našli nad 40 različnih vrst, kar je za jamski življenski prostor nekaj nenavadnega. Poleg običajnih slepih jamskih rakcev, kobilic, pajkovcev in hroščev še dve vrsti, ki sta bili prvikrat najdeni v tej jami. To sta droben rak Microlistra spinosissima in pajek Troglohyphanthes jugoslavicus.
Na pobočju Lanskega vrha se odpira vhod v 2285 m dolgo in 83 m globoko jamo Logarček, ki ima tri jezera, dolga 22, 25, 30 in 40 m. To zadnje se konča s sifonom. Jama bogato triglobitno favno (preko 40 vrst) in je poleg Najdene jame edina jama na robu Planinskega polja v kateri lahko pridemo do aktivnega toka kraške Ljubljanice.

 

Lokacija:  na robu Planinskega polja  (nadm. višina 495 m)