Na čudovito, s soncem obsijano in tradicionalno prepišno soboto, 14. marca letos, se je v Logatec zgrnilo ogromno obiskovalcev. Po mnenju več udeležencev in poznavalcev, naj bi bil tokratni obisk rekorden. 

Razstavljalci  so osrednje logaške ulice napolnili s stojnicami že v zgodnjih jutranjih urah. Prvi obiskovalci so pregledovali ponudbo že pred sedmo uro. Višek pa se je nedvomno zgodil me deseto in trinajsto uro, ko se je bilo tudi izkušenemu težko prebiti skozi vrvež, ki se je valil mimo stojnic po Notranjski, Tovarniški, Stari cesti in Cankarjevi ulici.

Slednja je bila seveda najbolj oblegana. Na njej so se predstavljala tudi domača društva, ki so bila nekatera bolj, druga manj, vztrajna pri promociji in prodaji. Kakor velikokrat se je tudi tokrat precej ljudi gnetlo pred stojnicami kmečkih in podeželskih žena iz Rovt in Logatca. Kako tudi ne, saj je po njihovih dobrotah dišalo daleč naokrog.  Veseli pa dejstvo, da so skoraj prav vsa domača društva vpletla letošnjo medeno in s čebelami povezano osrednjo temo tudi v svoj asortima. Od medenih izdelkov in čebeljih pridelkov in mojstrovin iz njih so se šibile mize tudi pri Društvu upokojencev in invalidov Logatec, katerega pevsko društvo je sodelovalo tudi v kulturnem programu. Pri gospeh se je prav posebej videlo, da so k letošnjemu sejmu pristopile s celim srcem. Prav posebej za to priložnost so izdelale lične broške v obliki čebel.  In tudi tematika njihovih pesmi se je navezovala na letošnje gregorjevo bistvo. Po čebeljih izdelkih je dišalo tudi ob stojnici Mladinskega centra sv. Nikolaja, kjer je skupina Nazaret prikazovala izdelavo raznoraznih darilc in predmetov iz voska in podobnih materialov. Skupina Nazaret je nastopila tudi v kulturnem programu in dokazala, da je njihova mentorica, Kati Dolenc, več kot zaslužno prejela Februarsko priznanje 2006 za ves trud, ki ga vloži v mlajše člane društva.  Letos prvič so se na stojnici predstavile tudi članice Twirling kluba logaških mažoret, ki so kakor tradicionalno v zadnjih letih, tudi letos strumno popestrile tako povorko, kakor začetek kulturnega programa. Poleg njihove, je stala  stojnica Društva za zdravilne rastline Ognjič Logatec, kateremu se je s posebno podobno ponudbo pridružila tudi lanska naj prostovoljka v turizmu, Jožica Nagode. V osrednjem delu so svoje delo prikazali člani Čebelarskega društva.

Na njihovi stojnici ni manjkalo panjev niti film o življenju čebel.  V prvem delu Cankarjeve pa so se predstavili še Center šolskih in obšolskih dejavnosti Medved, ki je prinesel posebno pomladansko svežino med stojničarje, nasproti Doma Medved pa sta za piko na i goste informirali še Turistični društvi Logatec in Lanski vrh Laze, ki sta povabili na svoje prireditve in prikazali uspešne programe, ki se jih lotevajo v zadnjem obdobju. Tisti, ki se navdušujete nad ročnimi deli pa niste mogli spregledati čudovitih klekljanih del logaških klekljaric, ki so svoja dela razstavila v učilnici dolnjelogaškega župnišča.

Vsem domačim društvom, klubom, gostincem in gasilcem ter ostalim razstavljalcem se lepo zahvaljujem za vse trud, ki so ga vnesli v svojo predstavitev in posledično za pomoč pri posredovanju sporočila, da je potrebno ceniti delo čebel in njihovih pridelkov.

 Posebna zahvala pa gre seveda tudi vsem ostalim nastopajočim v kulturnem programu, ki se je odvijal od 10. ure dalje na odru pred cerkvijo sv. Nikolaja. Še posebej gre pohvaliti najmlajše in njihove mentorje, ki so se čisto nič prestrašeni predstavili v svojih točkah; skupino Metuljčki z Vrtca Kurirček pod mentorstvom Nataše Rupnik in Nade Cindrič, Tretješolce OŠ Tabor z mentoricami Darjo Merlak, Anito Čretnik in Dubravko Sertić in Folklorno skupino Drevored OŠ 8 talcev, ki so splet plesov zaplesali pod budnim mentorstvom Anite Garafolj in Majde Mihevc.

Osrednjo kulturno prireditev so s poskočnimi koraki zaključili člani folklorne skupine Kulturno turističnega društva Hotedršica. Seveda kulturna prireditve ne bi bila tako zanimiva in uspešna brez dobrovoljnega in izvrstnega povezovalca, kakršen je Aleš Brlan, ki je tokrat že tretje leto zapovrstjo pod oder privabil ogromno obiskovalcev.

Najlepša hvala vsem nastopajočim in tudi vsem, ki ste organizacijsko pripomogli k izvedbi te največje sejemske prireditve na Notranjskem, ozvočevalcem Akustike Centa, Tonetu Žaklju in Miru Leskovcu s Čebelarskega društva, Nataši Lilek s Čebelarske zveze Slovenije, medijem, rediteljem, Komunalnemu podjetju Logatec, Darku Trčku, Xastor varovanju, Območni obrtni zbornici Logatec, dolnjelogaškemu župnišču in gospodu Komparetu, trgovini Anvina, Glasbeni šoli Logatec in dirigentu Marjanu Grdadolniku, tiskarni Bograf, Nadji in Reneju Čopi, Grajskemu parku Logatec, Katji Žagar, Janezu Turku in vsem njegovim pomagačem, vsem kuharicam in kuharjem, tabornikom, Vojku in Hermini Podržaj, Upravni enoti Logatec, Policijski postaji Logatec, Občinski upravi Občine Logatec, neutrudnima hostesama Karmen Kunc in Zali Cempre, vsem obiskovalcem in vsem ostalim, ki ste kakorkoli pomagali pri prazniku pomladnega prebujanja Logatca.

Vabljeni ob letu osorej na Gregorjev semenj 2010!

Janez Nagode, župan občine Logatec in Renata Gutnik, koordinator kulturnih in turističnih dejavnosti