9. LOGAŠKI POMLADNI FESTIVAL VERIS vabi k obisku raznoterih glasbenih prireditev  s številnimi umetniki v najrazličnejših sestavih in delavnic čarobnega sveta tolkal, lutk, indijske glasbe, baleta ter šole nastopanja za mlade.

Dogodki bodo ob 17. in ob 19.30 uri, od sobote 13. do sobote 20. junija 2009,
v Glasbeni šoli Logatec, v Večnamenski športni dvorani ob OŠ 8 talcev Logatec, v cerkvi sv. Nikolaja, na trgu pred cerkvijo sv. Nikolaja (v primeru dežja v Narodnem domu Logatec).

Glasbena šola Logatec že skoraj celo dekado pripravlja odličen festival, ki že kar simbolizira konec šolskega leta. Vsakič, ko se začne festival, so za učence zadnjih razredov že skorajda počitnice, za mlajše pa to pomeni še zadnje korake k boljšim ocenam in takoj zatem sledi 62 dni počitnic. Za organizatorje Verisa pa so meseci pred začetkom slednjega burni in razburljivi. Najbolj pestro je seveda v zadnjih dneh pred začetkom. Primož Malavašič, ravnatelj Glasbene šole nam predstavlja tokratni pomladni splet dogodkov, imenovan Veris.

Letos ste že devetič pripravili festival, kjer v junijskih dneh popestrite popoldansko večerne logaške ulice. Ima letošnji festival kakšno rdečo nit?
“Letošnji festival se programsko veže na balet, ki pa je povezan z logaško glasbeno šolo, v kateri bomo prav v naslednjem šolskem letu začeli s poukom plesne pripravnice in baleta. Že na uvodnem koncertu festivala se bodo ob Simfoničnem orkestru GŠ Logatec predstavili učenci in dijaki baletnega oddelka Srednje glasbene in baletne šole iz Ljubljane, zadnji dan pa bo potekala prava mala šola baleta, ki ga bodo vodile baletne pedagoginje iz Baletnega društva Postojna.”
 
Kako se razlikuje od ostalih let?
“V programu festivala se prvič v Logatcu predstavljata glasbeni skupini, ki bosta igrali tango (QuatroPorTango) in flamenco (Anže Palka & New Flamenco orchestra).”

Koga bi lahko izpostavili?
“Poleg omenjenih glasbenih skupin bi želel izpostaviti še odličen pevski zbor Megaron iz Ljubljane, skupino Strizzy, ki bo predstavila etno glasbo različnih narodov, sladokuscem jazza bo zadoščeno s skupino Jazz Station, prvič pa v Logatec prihaja profesionalni pihalni Orkester slovenske vojske s katerim se bo festival tudi zaključil.”
 
 
Komu je festival pravzaprav namenjen?

“Festival Veris je namenjen za vse od petih (5) let starosti naprej. Koncertom, ki sem jih omenil in se bodo odvijali ob 19.30 uri na trgu pred dolnjelogaško cerkvijo ali v cerkvi oz. v primeru dežja v Narodnem domu, se pridružujejo delavnice za najmlajše, ki se bodo odvijale v dvorani GŠ Logatec ob 17. uri.”

Koliko časa pripravljate to prireditev?
“Letošnji festival zajema kar okoli 6 mesecev priprav, dogovorov, urejevanja vse potrebne dokumentacije, sestankov in ostalih dogodkov, ki jih zahteva tako obsežen projekt.”

Kakšne vizije imate za jubilejni festival naslednje leto?
“Za naslednje leto, ko bo na vrsti jubilejni, deseti festival Veris, bomo z organizacijskim odborom pripravili program, ki bo nakazal smernice razvoja festivala v nadaljnjih letih. Predvidena nadaljnja programska usmeritev festivala bo zagotovo poslušalcem všečna, saj bo festivalu dodala mednarodno širino in kvaliteto tako v umetniškem kot tudi organizacijskem pogledu.” 

Več informacij je moč najti na spletni strani www.festivalveris.si. Organizatorjem voščimo veliko lepega vremena, obiskovalcev in uspešnih nastopov.

Renata Gutnik
Koordinator za kulturne in turistične dejavnosti