V petek, 2. oktobra, se je v Logatcu mudil državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Boštjan Šefic, ki si je na povabilo župana Berta Menarda ogledal nastanitvene kapacitete Izobraževalnem centru Uprave RS za Zaščito in reševanje v Blekovi vasi. Visokega gosta sta poleg župana spremljala še Damjan Barut, namestnik poveljnika Civilne zaščite Logatec, in Janko Petrovič, vodja logaškega nastanitvenega centra.

Z državnim sekretarjem so se iz upravne stavbe odpravili v apartmajske objekte, ki jih je Šefic označil kot nadstandardne, primerne predvsem za ranljive skupine, to je za družine z otroki. »Takega standarda begunci niso deležni niti v nemških nastanitvenih centrih,« je dejal.
Predstavniki logaške občine so Šeficu pojasnili, s da o morali prenoviti le eno od obeh apartmajskih stavb, medtem ko bodo v bivalne kontejnerje namestili še grelce. Prav na dan obiska je bil v Centru vzpostavljen tudi Wi Fi. Nekaj minut se je gost s spremstvom zadržal tudi v jedilnici nastanitvenega centra, ki sprejme okoli 120 ljudi, medtem ko je Uprava RS za zaščito in reševanje za kuhinjo angažirala zunanjega izvajalca, ki bi hrano pripravljal tudi za begunce. Šefic je sicer prepričan, da bi kot država morali imeti agencijo za izjemne dogodke, ker slednjih pri nas nihče ne pokriva. Po njegovih besedah do 1.500 azilantov na dan ne bi predstavljalo večjega problema in bi jih lahko popisovali na mejah, v primeru večjega števila pa bi morali delati lokalno in morda uvesti tudi posebne vlake. »Toda za sedaj kaže, da toliko azilantov, kot smo ji sprva pričakovali, ne bo,« je dejal Šefic. »Dokler bo avstrijska meja odprta, težav ni pričakovati, bodo pa te nastopile, če Avstrijci mejo zaprejo, saj bo v tem primeru potrebna trajnejša oskrba,« je dodal.

Besedilo in foto: Blanka Markovič Kocen