Slovesno so doneli zvonovi pod veščimi rokami naših pritrkovalcev zadnjo majsko soboto. Praznovali smo lepo obletnico! Minilo je že 20 let, kar je bila ustanovljena Župnijska Karitas Rovte!

Pri sv. maši, katero je daroval predsednik Slovenske Karitas, upokojeni koprski škof msgr. Metod Pirih s somaševanjem domačega župnika g. Janeza Petriča in g. Jožeta Tominca, župnika iz Škofljice, se je zbralo veliko domačinov in vabljenih gostov. Vse prisotne je na začetku prisrčno pozdravil naš tajnik g. Hieronim Kavčič in se zahvalil, da so nas razveselili s svojo udeležbo. G. škof nam je med pridigo zaželel še mnogo uspehov pri nadaljnjem delu, nas opogumil in tudi svetoval. Tako kot je Mati Terezija naročala svojim sestram, nam je tudi on priporočil, naj nikdar ne gremo na obisk, če smo slabe volje. Opozoril nas je tudi, da moramo vzgajati mlade, da bodo nadaljevali naše delo. Sv. daritev je s svojim čudovitim petjem polepšal domači mešani cerkveni pevski zbor.

Po končanem bogoslužju smo se zbrali v prizidku župnišča na prijetnem druženju. MCPZ nam je zapel tri domoljubne pesmi in nas z njimi opomnil kdo smo in kako moramo ljubiti svojo domovino. S svojo lepo besedo so nas opogumili tudi gostje: generalni tajnik Škofijske Karitas Ljubljana g. Jože Kern, direktorica CSD Logatec ga. Tatjana Milavec, župan občine Logatec g. Berto Menard, načelnica upravne enote Logatec ga. Ljudmila Kunc, poslanka ga. Iva Dimic in predstavniki povabljenih župnijskih Karitas.

Naše delo sta lepo predstavila g. Hieronim Kavčič in g. Janez Jereb. Morda je zanimivo, da smo v dvajsetih letih opravili 20.000 prostovoljnih delovnih ur in da je v naši sredi več mlajših prostovoljcev in moških. Opravili smo nekaj tisoč obiskov pri bolnih ostarelih, za rojstne dneve in podobno, popeljali več kot 1.000 starejših na Brezje, na srečanje BIS v farno cerkev je prišlo tudi z našo pomočjo okoli 2.000 BIS, pomagali veliko družinam in posameznikom v materialnih in denarnih stiskah. Za izposojo imamo na voljo tri bolniške postelje, dva invalidska vozička, toaletni stol, hodulje, bergle.
Pomagali smo tudi izven naše fare in imeli kar nekaj dobrodelnih akcij, naj omenim Drežniške ravne, kjer smo družini pomagali po potresu do celotnega ostrešja nove stanovanjske hiše in oken, plazu v Logu pod Mangartom, kjer smo 4 družinam finančno pomagali, bolniški župniji, Domu Marije in Marte v Logatcu, Domu Bratstva invalidov na Zaplani, v poplavah v Železnikih, na Kamniškem in še kje, pa tudi sedaj za povodenj v BIH in Srbiji smo zbrali polen kombi raznega potrebnega materiala. Že 10 let zbiramo poljske pridelke za duhovniški dom v Ljubljani in tako naprej, Pripravili že 18 dobrodelnih koncertov, da dobimo sredstva za pomoč v stiskah. Sodelujemo z osnovno šolo že od samega začetka nam učenci s pomočjo mentorice Marije Logar izdelujejo voščilnice za Božične in Velikonočne praznike. Hvala jim
Ob prazniku smo se z gosti zadržali v veselem pogovoru in si zaželeli, naj temu jubileju sledijo še drugi!

 

Zapis: F. T. (Franja) Tušar)
Foto: M. G. (Matjaž Gnezda)
M. S. (Mojca Skvarča)