Logatec, 30. september 2009
Občina Logatec je v sklopu praznovanja občinskega praznika (20. september) in svetovnega dneva turizma (27. september) na zadnji septembrski dan javnosti predstavila turistično brošuro Dobrodošli v Logatcu, Logatec – stičišče naravnega in kulturnega bogastva.

 

 

Brošura, za katero je skoraj polovico sredstev odobrenih s programa Leader, katerega vodi kmetijsko ministrstvo, je pripravljena v sedmih jezikih; slovenskem, angleškem, nemškem, italijanskem, francoskem, nizozemskem in ruskem.

Ličen katalog je prepoznaven po izraziti naslovnici, ki prikazuje zelen travnik, s tem pa poudarja ekološki pridih, značaj logaške narave, ki vabi v svoje kraje z ogromnim številom naravnih danosti, ob katerih se v neokrnjeni naravi od stresa prežet obiskovalec veliko lažje sprosti.

Najbolj prepoznavne naravne vrednote in enote kulturne dediščine ter nesnovni pridih, ki se nadaljujejo v vrsto prostočasnih aktivnosti, ki jih Logatec ponuja, vas skozi 64 strani brošure pripeljejo do ponudnikov gostinskih, kongresnih in nastanitvenih storitev, ki so tokrat prvič vsi zbrani na enem mestu.

Na sodoben trend oblikovanja tiskovine opozarja ogromno slikovnega gradiva, ki so ga prispevali domači avtorji, med njimi tudi priznani in nagrajeni fotografi; Andrej Korenč, Rafael Marn, Gorazd Šemrov, Alenka Gorza Jereb, Robert Brus, Alojz Skvarča, Marko Masterl.  Oblikovanje je izpeljal Anton Marn iz zavoda za intelektualne dejavnosti Ad Pirum, ilustracije pa Matej Zupančič. Pri vsebini so strokovno svetovali Anton Marn, Aleksander Jankovič Potočnik, Janez J. Švajncer, Bibijana Mihevc in Marcel Štefančič, ki je delo tudi lektoriral. V tuje jezike je besedilo prevedla Prevajalska agencija Julija, brošuro pa je natisnila Agencija Citrus.
Projekt je Renata Gutnik, koordinator za kulturne in turistične dejavnosti Občine Logatec, pripravila na podlagi analiz motivov in povpraševanja turistov po slovenskih danostih, čisto na začetku pa je postavila temelje skupaj z domačini turističnimi društvi.

Nataša Hočevar, vodja produkcije promocijskih materialov, strokovnjakinja na področju tiskovin Slovenske turistične organizacije, je na predstavitvi projekt ocenila kot zelo dober, sodoben in prepotreben, ki bo dobro služil vsem tistim, ki jim je v osnovi namenjen, turistom, popotnikom in navsezadnje tudi domačinom, saj ob množici naravnih in kulturnih enot, ki so okoli nas, včasih tudi pozabimo kakšno bogastvo nas obdaja in kako ga je potrebno ceniti.

O brošuri so zapisali:
Dnevnik (Vanja Alič)
Notranjsko kraške novice (Saša Musec), str. 6 (pdf str. 4)
Logaške novice, (Albin Čuk), str. 13