Preskoči na vsebino

Raziskujmo z lokalnimi turističnimi vodnikiZ Logatcem in njegovim širšim področjem se je možno spoznati tudi ob pomoči turističnih vodnikov, ki so pridobili licenco bodisi na izobraževanju Gospodarske zbornice Slovenije-državna licenca, s katero je mogoče voditi po vsej Sloveniji in tujini, Občine Logatec ali pa v okviru Regijske razvojne agencije Zeleni kras. Slednja poleg Logatca vključuje še občine Cerknica, Postojna, Pivka, Loška dolina, Bloke in Ilirska Bistrica. Vodnike, ki lahko med drugim vodijo tudi po naši občini, smo povprašali, katere so njihove najljubše točke v Logatcu, kamor bi želeli odpeljati svoje goste, in kje še vidijo potenciale za razvoj turizma v naših krajih.

 

Marko Jeraj (licenca za vodenje na območju občine Logatec in Zelenega krasa):
Zanimata me predvsem narava in zgodovina. Ker živim v Grčarevcu, mi je posebej všeč bližnje Planinsko polje in rimska utrdba na Lanišču. Obiskovalcem želim predstaviti naravne pojave. Na krajih, kjer je v času rimskega imperija zares obstajal sistem cestnih zapor, želim spomniti, kako pomemben je bil in je še vedno naš kraj v smislu prehoda iz Apeninskega polotoka v srednjo in vzhodno Evropo. V načrtu imam tudi predstavitev Rapalske meje, vse to pa so tudi področja, na katerih bi morali v logaški občini urediti poti, parkirišča in obeležiti objekte.

 


Renata Gutnik (licenca za vodenje na območju občine Logatec in Zelenega krasa):
Najbolj pri srcu mi je seveda območje občine Logatec, če se dotaknem območja Zelenega krasa, pa naša neposredna bližina, Planinsko polje. Rada izvajam vodenja s poudarkom na naravi, na naravnih vrednotah, kulturni dediščini in po območjih, kjer smo v zadnjem obdobju zgradili nove pridobitve za Logatec. Tam, kjer je človek osebno udeležen skozi delo, se čuti veliko bolj pripadnega in zna iz srca predstaviti področje ali objekt tako, da ga začutijo tudi obiskovalci. Trendi trajnostnega turizma gredo seveda v smer, da se čim manj posega v ta območja z umetno infrastrukturo in tudi ljudje cenijo ohranjenost narave. Zaenkrat je še vedno večje občudovanje teh danosti s strani tujcev kot pa domačih, a tudi ta trend se na srečo spreminja.


Aleksander Jankovič Potočnik (nacionalna licenca)
Na prelomu tisočletja sem v okviru logaškega Zavoda za intelektualne dejavnosti Ad Pirum raziskoval in kot prvi nasploh javnosti celovito predstavil utrdbe Rupnikove linije. Utrdbena dediščina je tako moje najmočnejše področje, naj gre za rimske, srednjeveške ali starojugoslovanske ostaline. Sicer pa me fascinira tudi izjemna strateška lega Logatca, katerega zgodovina je neločljivo povezana s pradavnim prometnim koridorjem, ki poteka po tem območju. Med potenciali, ki bi jih v zvezi s tem poleg utrdbene dediščine še posebej izpostavil so »Bela cesarska cesta« in »velika Južna železnica«.

 

Saša Musec Čuk (licenca za vodenje na območju občine Logatec in Zelenega krasa)
Kot domačinko me v prvi vrsti navdihuje kraška narava z globokimi in prostranimi gozdovi, ki skrivajo v svojem zavetju številne dragocenosti, od kraških pojavov do utrdb z različnih zgodovinskih obdobij, hkrati pa so tudi življenjski prostor velikih evropskih zveri-medveda, volka in risa. Logatec z okolico najraje raziskujem peš in na gorskem kolesu, zato vidim velik potencial tudi v športnem turizmu - tematskih kolesarskih in peš poteh, ki bi povezale naše znamenitosti z kulinarično in nastanitveno ponudbo. Vsekakor bi bila dobrodošla tudi furmanski muzej in muzej utrdbene dediščine z oznakami in tablami na terenu, velik turistični potencial za kraj pa vidim tudi v izpostavitvi „feldbana“ - ozkotirne vojaške železnice.

Bojan Grošelj (nacionalna licenca)
Na območju Logatca sta mi najbolj zanimiva Rapalska meja in Rupnikova linija. Predvsem zato, ker gre za manj poznano, a izjemno pomembno obdobje lokalne in slovenske zgodovine. Žal gre za precej nepoznane zgodbe in dogodke. Hkrati so v občini ostaline italijanskega in jugoslovanskega obrambnega sistema, ki v zadnjih letih močno pridobivata na pomembnosti. Na Zaplani bodo ravno letos vrhniški kolegi odprli tematsko pot po Rupnikovi liniji, kar pomeni tudi priložnost za povezovanje s sosednjimi občinami. Logatec ima na voljo več primerov dobre prakse, ob poudarjanju lokalnih posebnosti pa lahko nadgradi ponudbo iz obdobja rapalske meje in ni zgolj konkurent drugim občinam.

Občina Logatec
Tržaška cesta 50 A p.p. 60
1370 Logatec

Tel.: (01)7590600 Fax.: (01)7590620
obcina.logatec@logatec.si,
www.logatec.si

MŠ: 5874661000, DŠ: SI55512844
TRR: IBAN SI56 01264-0100001228; UJP
BIC koda (SWIFT): BSLJSI2X
GPS: N=45,9168, E=14,228