Preskoči na vsebino

Programi turističnega vodenja s cenikomZa vsak program posebej se odjemalci sproti dogovorijo z upravljalcem vodniške službe.
Kontakt: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

- Naročilo turističnega vodenjaTa e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Dobrodošli v Logatcu

Občina Logatec leži v osrčju Notranjske, na stiku alpskega in dinarskega sveta, kar ji daje poseben pečat, ki se odraža na naravnih vrednotah, večinoma v obliki kraških pojavov v južni polovici občine vse od Planinskega polja, do Logatca, Kalc in Hotedršice.

Planinsko polje je eno najbolj tipičnih kraških polj, ki se razteza na 11 km2 površine in povezuje občine Logatec, Postojna in Cerknica. Približno dvakrat letno ga poplavi reka Unica, ki priteče na dan iz Planinske jame in izginja v podzemlje skozi okoli 150 ponorov na drugi strani polja. Unica s postrvmi, lipani, ščukami in krapi predstavlja pravi raj za ribiče z vsega sveta. Pohvalijo jo kot najbolj čisto reko daleč naokoli. Planinsko polje je edino slovensko rastišče ogrožene travniške morske čebulice, znano pa je tudi po kar 78. vrstah metuljev. Zaradi ptice kosec, ki je ogrožen že po vsem svetu, sodi v območje Natura 2000. Poleg kosca pa svoj dom tu najdejo še številne druge živalske vrste.

Ob stari, Tržaški cesti, ki vodi iz Vrhnike proti Logatcu, stoji lipov drevored, eden najdaljših in najbolj znanih obcestnih drevoredov v Sloveniji. 290 lip in lipovcev na 1,9 km s svojo dominantno lego ob vstopu v naselje predstavlja svojevrstno značilnost Logatca. Po ustnem izročilu naj bi jih okoli leta 1805 zasadili v spomin na poroko med Napoleonom Bonapartejem in Marijo Luizo, hčerjo avstrijskega cesarja Franca II, zato je drevored svojčas nosil Luizino ime, kasneje pa se je uveljavilo ime Napoleonov drevored.

Območje Logatca je bilo skozi celotno zgodovino poznano kot ena izmed najpomembnejših strateških točk pri prehodu z Apeninskega polotoka v Srednjo Evropo, zaradi česar so vojske tu vseskozi postavljale velike zgodovinske strateške »meje« vse od rimskega obrambnega sistema z mrežo utrdb in zapornih zidov, imenovanih Claustra Alpium Iuliarum, do Rapalske meje, Alpskega zidu in Rupnikove linije. Ostanki omenjenih meja so še vedno vidni, najlepši primer pa je rimska utrdba na Lanišču. Ta obrambni stolp je bil v začetku sedemdesetih let 20. stoletja obnovljen in kot tak predstavlja edini primer rekonstruirane arhitekture tega poznoantičnega obrambnega sistema v Sloveniji.

Logatec ima poleg naravnega tudi precejšnje bogastvo v kulturni dediščini. Izstopajoča primera sta tudi Grad Logatec in Tomažinov mlin v Hotedršici, ki je še vedno delujoč in se ponaša s posebnostjo, da je postavljen nad naravnim požiralnikom. Mlin si lahko ogledate v okviru krožne poti po Hotedršici.

“Časovni stroj” v Logatcu predstavlja Vojni muzej z mnogimi artefakti vojaške zgodovine Slovencev in slovenskega ozemlja od prazgodovine, antičnega obdobja, srednjega veka, 1. in 2. svetovne vojne, do vojne za samostojno Slovenijo in razvoja nove Slovenske vojske. Posebnost muzeja je zbirka preko 2800 različnih odlikovanj z vsega sveta. Etnološke zbirke predmetov so na ogled v Tršarjevi domačiji v Lazah in v Muzeju starih predmetov »Na griču« ter v kozolcu lezcu v Hotedršici.

Logatec zaznamujejo tudi tradicionalne prireditve, ki skozi dediščino s pridihom sodobnosti razkrijejo dušo domačinov. Med največje sodijo: Gregorjev sejem, Kmečki praznik na Medvedjem Brdu, Kresna nedelja v Hotedršici, Prvomajska budnica, Večer pri vodnjaku, Poletje v Rovtah, Večer pod lipo, Juterškovo srečanje, Logaško poletje, Božično novoletni koncert Pihalnega orkestra Logatec, silvestrska predstava in silvestrovanje na prostem.

Logatec ponuja veliko možnosti za užitke na svežem zraku in aktivno preživljanje časa. Kolesarski navdušenci lahko lepote občine najbolje spoznate, če jo prekolesarite. Mnoge pešpoti, kot so Notranjska planinska pot, Jamarska transverzala ter Jamarska pot Laze – Pokojišče ali pa tudi krožna Logaška planinska pot, vas bodo sprostile. Adrenalina željni že poznate hrib Ženček, ki je poleg Sekirice znan kot najboljši (šolski) teren v Sloveniji za jadranje na vetru, primeren za začetnike in za izkušene pilote. Na ribolov vas vabimo v raj za ribiče z vsega sveta, na reko Unico, tiste, ki se s tem šele spoznavate pa na Erikov ribnik – logaško blejsko jezero. Ena izmed najbolj znanih rekreacijskih točk je nedvomno hrib Sekirica (545m), okoli katerega potekajo pešpoti, ob snežnih zimah tudi do 15 km in več prog za tek na smučeh, smučišče z vlečnico, na severni strani pa tri smučarske skakalnicah, v bližini katerih je, na zaledenelem ribniku Lokva možno tudi drsati. Tisti, ki ste radi v vodi, ste vabljeni na rekreacijo ali pa lahkotno plavanje v pokriti bazen Logatec, katerega del sta še center savn in masažni salon. Bazen Logatec deluje v vseh dneh, razen med poletnimi počitnicami.

Tudi lačnih vas ne bomo spustili iz naših krajev. Čakajo vas kmetije odprtih vrat Kisovec, Urbanovc, Tumle, Šinkovc, gostilne Turk, Pod Kostanji, Marché, Jeršin - Korenčan, Pri Kramarju, Pri Rezki, Baron, pizzerije Zvonček, Pr’ Krištof’, Bolero, in Tavžentroža ter nekaj okrepčevalnic in pestra bera pubov in barov.

Na Logaškem vas čakajo tudi čiste, udobne in urejene postelje pri prijaznih ponudnikih: Villa Tollazzi, Sobe Ivanka Sutter, Nastanitvena kmetija Žigon, Gostišče Jeršin, Gostilna Turk, Center šolskih in obšolskih dejavnosti Dom Medved, Gostilna Pri Rezki, Grajman, Uprava RS za zaščito in reševanje, Izobraževalni center za zaščito in reševanje RS – enota Logatec, Gostinsko rekreacijski center Zapolje in Jamarski kamp Laze. Tisti, ki si želite sprostitve v neokrnjeni naravi, stran od stresnih mestnih središč pa lahko zase, za svojo družino ali krog prijateljev najamete hišo Razglednik, kjer boste lahko čisto na samem spoznavali kako je živeti v hiši, kako je imeti zelenjavni vrtiček in uživali ob čudovitem razgledu vse do Ljubljane, Triglava, Javornikov in Hrušice, medtem ko vas ne bo videl nihče.

Zato vabljeni na obisk in preverbo ponudbe. Povežite se z vodniško službo, ki bo prisluhnila vašim željam kaj bi želeli videti in spoznati. Pripravili bomo program vodenja, ki bo napisan samo za vas. 

Naročilo turističnega vodenja

Občina Logatec
Tržaška cesta 50 A p.p. 60
1370 Logatec

Tel.: (01)7590600 Fax.: (01)7590620
obcina.logatec@logatec.si,
www.logatec.si

MŠ: 5874661000, DŠ: SI55512844
TRR: IBAN SI56 01264-0100001228; UJP
BIC koda (SWIFT): BSLJSI2X
GPS: N=45,9168, E=14,228