Preskoči na vsebino

Kalce pri Logatcu - Claustra Alpium IuliarumRimska država, ki je obsegala tudi ozemlje sedanje Slovenije, se je v 3. stoletju n.š. odločila postaviti posebne zapore, ki bi sovražniku zaprle pot, če bi prodiral z vzhoda proti severni Italiji. Strategi se niso odločili za en sam neprekinjen zid, kot je na primer Hadrijanov, pač pa za sistem več zaporednih zidov na najbolj izpostavljenih krajih.

 

Claustra.org

 

 

Graditelji so naleteli na že kulturvirano območje, o čemer pričajo tudi ostanki neolitskih gradišč na Logaškem. Največje je bilo gradišče Velike Bukve na Taboru v Gorenjem Logatcu. Rimsko obrambno zidovje je nastajalo do 4. stoletja. Logaška kotlina s hribi naokoli je bila prav na najpomembnejši možni črti prodiranja z vzhoda, zato je temu ozemlju veljala posebna pozornost. Sama kotlina ni dobila zidu, pač pa se je znašla kar med dvema sistemoma obrambnih utrdb. Prva obrambna črta je tekla vzhodno od nje. Obrambni zid je zapiral vso smer od Ulake do Raskovca in dalje. Obrambi zid je bil kamnit, približno na vsakih nekaj 100 metrov je imel obrambni stolp, ki je še posebej zavaroval posadko. Najbolj utrjena in najpomembnejša postojanka je bila Strmica. Poseben zid je zapiral dolino pod Brstom. Na vrhu Brsta je bila utrjena rimska postojanka, najverjetneje s stalno in razmeroma močno posadko. Drugo obrambno črto je bilo območje Hrušice, ki je bila že sama težko prehodna. Rimska vojaška cesta čez Hrušico je omogočala prehode velikim rimskim vojskam, kljub temu pa je bila zelo lahko branljiva, saj je bilo možno prodiranje le po glavni cesti.

OPIS ENOTE NEPREMIČNE KULTURNE DEDIŠČINE©


IDENTIFIKACIJA ENOTE DEDIŠČINE
Evidenčna številka enote: 9345
Ime enote: Kalce pri Logatcu - Zaporni zid Lanišče


OPIS ENOTE DEDIŠČINE
Vrsta dediščine: nepremična kulturna dediščina
Tip enote: arheološka dediščina
Obseg enote: območje
Tipološka gesla enote:
zaporni zid
Tekstualni opis enote:
Zaporni zid julijsko alpskega poznoantičnega zapornega sistema. Ostanki zidu so vidni vsaj še 345 m južno od rekonstruiranega kastela. Jugovzhodno od kastela je bila pri sondiranjih odkrita domnevno prazgodovinska lončenina.
Datacija enote: prazgodovina, pozna rimska doba

LOKACIJA ENOTE DEDIŠČINE
Naselje: KALCE
Občina: LOGATEC
Lokacija:


PRISTOJNOSTI
Območna enota: ZVKD Ljubljana

RAZGLASITEV
Vrsta spomenika spomenik lokalnega pomena
Akt razglasitve:
Odlok o razglasitvi zapornega zidu s stolpom na Lanišču za kulturni spomenik lokalnega pomena, Ur.l. RS, št. 117/2007-5864
Vrsta razglasitve: stalna razglasitev do preklica
Veljavnost razglasitve: 21.12.2007 -

Vir: arhiv Občine Logatec in Register kulturne dediščine: http://rkd.situla.org/?uid=2375

Občina Logatec
Tržaška cesta 50 A p.p. 60
1370 Logatec

Tel.: (01)7590600 Fax.: (01)7590620
obcina.logatec@logatec.si,
www.logatec.si

MŠ: 5874661000, DŠ: SI55512844
TRR: IBAN SI56 01264-0100001228; UJP
BIC koda (SWIFT): BSLJSI2X
GPS: N=45,9168, E=14,228