Preskoči na vsebino

Zavarujte se pred tatvinamiPolicija je občasno obveščena o t.i. drznih tatvinah, ki jih izvršujejo posamezniki ali skupina oseb.

Storilci si izberejo žrtve na odročnih krajih. Najpogosteje se dogaja dopoldan ali čez dan, ko so večje možnosti, da so doma starejše osebe. Storilci praviloma delujejo v paru ali pa več njih. Cilj jim je, da iz objekta (hiše) izvabijo stanovalce iz različnih razlogov, ali z namenom odkupa domačih živali, odkup kovin ali drugega materiala, itd.. Njihov pristop deluje na način: pridobiti zaupanje potencialne žrtve. Medtem ko se žrtev posveča "kupcem", sostorilci neopazno vstopijo v objekt, ga preiščejo in odtujijo določene predmete (najpogosteje denar in nakit). Po dejanju kraj skupaj zapustijo.

Policija pa je bila obveščena tudi o primerih, ko je neznanec brez povabila vstopil v stanovanje, hišo iz različnih razlogov ogovoril osebo, ki se je nahajala v hiši (npr. išče pravo smer za določen kraj, išče konkretno osebo... itd). Med pogovorom pa so sostorilci prav tako neopazno vstopili v stanovanje in preiskali prostore.

Policija priporoča, da so občani skrajno previdni v primerih, ko se pri njih pojavijo neznane osebe (če tudi je samo ena oseba, ker sostorilec je lahko nekje v bližini), ki iz različnih razlogov želijo potencialno žrtev izvabiti iz objekta. Občan ima možnost ali osebo odsloviti ali pa se odzvati. V kolikor se odzove, priporočamo, da vedno zaklenejo vhodna vrata, ključ vzamejo s seboj pa če tudi stopijo samo "za vogal".

V vseh primerih priporočamo, da si zapomnijo osebni opis, opis vozila, reg. označba, smer odhoda. Podatke, opažanja, lahko občani sporočijo na eno izmed telefonskih štev. policije: intervencijsko 113, anonimni telefon 080 1200 ali na najbližjo policijsko postajo. Policija je najbolj uspešna takrat, ko občani posredujejo čim več konkretnih informacij (partnerski
odnos za zagotavljanje varnosti). V primeru, da lastnik opazi, da je žrtev kaznivega dejanja naj TAKOJ obvesti policijo na štev. 113 (v praksi se dogaja, da je policija obveščena nekaj ur po storjenem kaznivem dejanju).

Varnostni sosvet občine Logatec

Občina Logatec
Tržaška cesta 50 A p.p. 60
1370 Logatec

Tel.: (01)7590600 Fax.: (01)7590620
obcina.logatec@logatec.si,
www.logatec.si

MŠ: 5874661000, DŠ: SI55512844
TRR: IBAN SI56 01264-0100001228; UJP
BIC koda (SWIFT): BSLJSI2X
GPS: N=45,9168, E=14,228