Preskoči na vsebino

Sestra Magdalena Gosar (1927-2020) 

Življenje sestre Magdalene Gosar je bilo zaznamovano s potjo očeta dr. Andreja Gosarja, utemeljitelja krščanskega socialnega nauka na Slovenskem. Rojena je bila 26. avgusta 1927 v Ljubljani kot šesta od osmih otrok. Rada je zahajala v Logatec, od koder izvirata rodova očeta dr. Andreja Gosarja in mame Tončke Mihevc. Že v rani mladosti je prišla v stik s sestrami v samostanu na domačem Mirju v Ljubljani in skozi leta je v njej rastla želja postati misijonarka.

Pri 12 letih, ko sta se v duhovne poklice podala že njena dva starejša brata, je spoznala, da bo njeno življenje predano ljubezni, poštenosti, resnici in socialni etiki v okviru misijonskega poklica. To notanjo željo je zaupala tako sestram frančiškankam Marijinim misijonarkam, kot svojim domačim, ki so jo pri njeni odločitvi podpirali. Po končani maturi pa je bila na njeno trdno začrtano pot – vstop k frančiškankam Marijinim misionarkam – postavljena težka preizkušnja. Zaradi političnih razmer v povojni Sloveniji so sestre misijonarke morale zapustiti domovino. Mlada Magdalena Gosar kljub temu ni obupala ter se je odločila za študij na Filozofski fakulteti v Ljubljani. S pomočjo očeta je izbrala predmeta filozofijo, psihologijo, ki sta ji koristila in dala osnovo tudi za njeno nadaljne delo. Po študiju je opravljala poklic učiteljice v številnih krajih po Sloveniji, a je bila zaradi svoje verske opredeljenosti izločena tudi iz učiteljske srenje. Po izgubi službe je želela svojo pot nadaljevati pri bratu Tonetu, ki je kot duhovnik služboval v Argentini. Država ji vloge za daljši odhod v tujino ni odobrila. Kljub temu pa jo je njena vztrajnost leta 1961 pripeljala do samostana k sestram frančiškankam Marijinim misijonarkam v Franciji. Te so jo sprejele odprtih rok, saj so poznale njeno življenjsko pot ter želje. Vstopila je v novicat v Chatelets. Večne zaobljube je naredila 15. decembra 1964 v samostanu Marijinega oznanjenja v Eichgrabnu. Sledile so številne službe in kraji, kjer je zavzeto opravljala dela za nove duhovne poklice, bila katehistinja, predstojnica in učiteljica novink.

V svojem življenjskem poslanstvu si je neprestano prizadevala za  vrnitev sester frančiškank Marijinih misjonark v Slovenijo. Od leta 1978 je pomagala pri ustanovitvah skupnosti v Cerkljah na Gorenjskem, Mariboru, Lescah in ponovno v Ljubljani. Zaradi bolezni in oslabelosti je bila leta 2005 ponovno poslana v samostan Marijinega oznanjenja v Eichgrabe, ob zaprtju le-tega pa je s setrami odšla na Dunaj.

Kljub bolezni, trpljenju in bolečinam, je ohranjala navdušenje in zavzetost za misijon. Čeprav ji je življenje na pot prineslo številne preizkušnje, pa je sestra Magdalena Gosar vedno našla stik z mladimi, zato ne preseneča dejstvo, da je izrazila veliko veselje nad tem, da dandanes prav mladi razumejo in prepoznavajo spoznanja njenega očeta dr. Andreja Gosarja. «Ni važna preteklost, važno je, kako se do teh vprašanj, o katerih je razpravljal oče, obnašamo danes.», Magdalena Gosar. 

Sestra Magdalena Gosar je po dolgi bolezni v 93. letu starosti umrla 14. maja 2020 v krogu svojih ljubljenih dušnih sester v samostanu na Dunaju.

Občina Logatec
Tržaška cesta 50 A p.p. 60
1370 Logatec

Tel.: (01)7590600 Fax.: (01)7590620
obcina.logatec@logatec.si,
www.logatec.si

MŠ: 5874661000, DŠ: SI55512844
TRR: IBAN SI56 01264-0100001228; UJP
BIC koda (SWIFT): BSLJSI2X
GPS: N=45,9168, E=14,228