Preskoči na vsebinoObčani občin po Sloveniji imajo vsake štiri leta možnost, da izmed kandidatov za občinske svete in kandidatov za župane izberejo tiste, za katere menijo, da bodo v prihodnjih letih občino vodili v smeri kot si jo želijo sami. Letošnje lokalne volitve so bile razpisane za nedeljo, 18. novembra 2018. V občini Logatec se je lokalnih volitev udeležilo preko 50 odstotkov volilnih upravičencev (več kot na zadnjih lokalnih volitvah leta 2014) in med tremi županskimi kandidati, Janez Istenič (stranka SD), Zoran Mojškerc (stranka SDS), ter Berto Menard (NLBM), je največ podpore že v prvem krogu dobil aktualni župan Berto Menard. Podprlo ga je 75 odstotkov vseh udeležencev volitev.

Njegovo delo v občini Logatec se je začelo leta 2010, ko je bil prvič izvoljen za župana. Vse od tedaj nekdanji podjetnik, leta 1978 je ustanovil lastno družinsko podjetje, ki ga sedaj uspešno vodijo njegovi sinovi, se zavzema za uspešen in raznolik razvoj občine Logatec. Ker je sam dolgo časa deloval na področju podjetništva, v preteklosti je bil tudi predsednik Območne obrtno-podjetniške zbornice Logatec, želi tudi kot župan določene elemente podjetništva vnesti v delovanje Občine in hkrati zadosti pogojem in podlagam, ki jih narekuje država in evropska skupnost. Župan Berto Menard se na eni strani zavzema za skladen in pravičen razvoj celotne občine, na drugi strani pa želi temu razvoju dodati tudi drugačno – socialno noto. V ospredje bo tudi v prihodnje postavljal družbeno enakost, socialno stabilnost, razvoj posameznika in predvsem družino, ki jo ima za temelj družbe, v kateri moramo sobivati in ustvarjati skupno, trdno prihodnost.

S ponovno izvolitvijo bo imel nekdanji - aktualni župan možnost nadaljevati z začetimi projekti, katerih izvedbo občani na različnih področjih že nestrpno pričakujejo. Pridobljeno gradbeno dovoljenje je zagotovo prvi korak k uresničitvi izgradnje novega in prepotrebnega Narodnega doma s knjižnico v Dolnjem Logatcu. V teku so tudi pogovori ter iskanje konkretnih, primernih rešitev za stisko s prostorom v Osnovni šolo 8 talcev Logatec. Končana je energetska sanacija starih stavb (Kulturni dom Tabor, POŠ Hotedršica, Stara šola Rovte, PŠ Laze in stavba Komunalnega podjetja), ki bodo tako ponovno postale vir številnih družabnih aktivnosti oziroma bodo pogoji dela v njih neprimerno boljši, kakovostnejši. Tudi v tem mandatu se bo iskalo rešitve za izboljšanje cestnih povezav, storitev vodovoda in komunale, iskanje rešitev za izgradnjo reševalnega centra v Logatcu ter izgradnjo gasilnega doma v Rovtah. Veliko moči bo usmerjenih tudi v pridobivanje sredstev EU na področju tako imenovanih mehkih vsebin ter izgradnjo športnega parka na Sekirici, za katerega so že narejene idejne zasnove. Šport in turizem pa zagotovo ostajata segmenta, ki jih bomo lahko uresničili s podporo Občine ter željo posameznikov v teh dejavnostih.

 Berto Menard se je rodil 5. junija 1954 v hribovski vasici Zavratec. Leto dni po njegovem rojstvu se je družina preselila v Logatec. Obiskoval je Osnovno šolo 8 talcev Logatec ter s šolanjem nadaljeval na Centru strokovnih šol v Ljubljani, kjer je šolanje zaključil leta 1972.

Podjetništvo in obrtništvo je Berta Menarda navduševalo že v mladih letih, zato je leta 1978 ustanovil lastno družinsko podjetje Trgovina, servis, montaža bele tehnike in hladilnih sistemov s. p., ki deluje v stanovanjsko poslovni stavbi v Logatcu, Tržaška 14 A.  V obdobju treh desetletji, od kar podjetje deluje, je z uspešnim in strokovnim delom pridobilo na ugledu, v njem pa so se pred časom zaposlili tudi njegovi trije odrasli sinovi.

Berto Menard je človek, ki se vseskozi izobražuje na različnih področjih tako strokovnih kot tistih, ki človeka usmerjajo v boljše in kakovostnejše življenje. Že od mladih let je svoj prosti čas rad preživljal aktivno in v športnem duhu. V mladosti je bil član logaškega športnega kluba, kjer je igral košarko, danes pa svoje moči nabira s sprehodi v naravi ter druženju z ljudmi. Kot pravi sam, tam dobiva nove ideje, zakonitosti in smisel življenja.

V nedeljo, 24. oktobra 2010, je bil Berto Menard v drugem krogu županskih volitev, kjer je nastopil kot neodvisni kandidat, izvoljen za župana logaške občine. Z veliko večino glasov občank in občanov (60,91 %) je tako zaključil s svojim delom v vlogi samostojnega občinskega svetnika v preteklem mandatu in začel z nalogami županovanja.

Prizadevanja Berta Menarda in njegovi jasno postavljeni cilji so občanom logaške občine ter širši javnosti že dobro znani. Ne eni strani se zavzema za družbeno enakost, socialo in družino, na drugi strani so njegove moči usmerjene v razvoj kraja, obrti in podjetništva. Ta mora rasti na zdravih temeljih ter na čvrsti moralni podlagi in zavesti. Gre za človeka, ki ne želi biti vprežen v voz trenutnih koristi, temveč vidi razvoj družbe v delu, učenju in inovativnosti. To so namreč bistveni elementi za dober razvoj naše družbe in svetel zgled mladim. Le na tak način je mogoče voz razvoja potiskati v smeri, ki je za družbo najpomembnejša.

Logaški župan Berto Menard je družinski človek, zato veliko svojega prostega časa posveti prav njej. S soprogo Cveto Menard imata tri odrasle sinove, Miho, Damjana ter Domna, že nekaj let pa so jima v veselje vnuk Blaž ter vnukinji Alja in Maša.

Dosedanje aktivnosti in delovanje:

- leta 1978 je ustanovil lastno družinsko podjetje Trgovina, servis, montaža bele tehnike in hladilnih sistemov s. p.;
- leta 1978 je postal član Območne obrtno - podjetniške zbornice Logatec;
- leta 1990 je bil izvoljen za  člana Izvršnega sveta Skupščine občine Logatec (eno mandatno obdobje);
- leta 1990 je zasedel mesto izvršnega predsednika Območne obrtno - podjetniške zbornice Logatec (eno mandatno obdobje);
- leta 1994 je zasedel mesto predsednika Območne obrtno - podjetniške zbornice Logatec (dve mandatni obdobji);
- leta 1998 je postal predsednik Krajevne skupnosti Naklo (dve mandatni obdobji);
- leta 2002 je zasedel mesto člana upravnega odbora Obrtno - podjetniške zbornice Slovenije (dve mandatni obdobji);
- leta 2006 je  zasedel mesto predsedujočega skupščini Območne obrtno - podjetniške zbornice Logatec:
- leta 2006 je bil izvoljen za člana Občinskega sveta občine Logatec (eno mandatno obdobje);
- leta 2007 je s kolegi iz stroke ustanovil Odbor monterjev in serviserjev hladilnih naprav Slovenije in postal njegov predsednik;
- leta 2010 je bil na lokalnih volitvah izvoljen za župana občine Logatec;
- leta 2014 je bil na lokalnih volitvah ponovno izvoljen za župana občine Logatec.

Občina Logatec
Tržaška cesta 50 A p.p. 60
1370 Logatec

Tel.: (01)7590600 Fax.: (01)7590620
obcina.logatec@logatec.si,
www.logatec.si

MŠ: 5874661000, DŠ: SI55512844
TRR: IBAN SI56 01264-0100001228; UJP
BIC koda (SWIFT): BSLJSI2X
GPS: N=45,9168, E=14,228