Preskoči na vsebino

Turistični spominki občine LogatecObčina Logatec je v aprilskih Logaških novicah objavila natečaj za izbor najboljših turističnih spominkov občine Logatec. Natečaj je bil odprt do 25. maja 2016. Na natečaj se je prijavilo sedem različnih kandidatov, ki so kandidirali s skupaj 25. izdelki. Strokovna komisija s predsednikom dr. Antonom Gosarjem na čelu je 6. junija zasedala in izbrala tri izdelke, ki bodo dobili ime najboljši turistični spominek občine Logatec.

 

Dr. Anton Gosar je o izdelkih povedal:

Vaše mnenje o vseh prijavljenih izdelkih na splošno?
»Prijetno presenečen sem bil nad številom prijavljenih izdelkov in nad tem, da se je komisija hitro poenotila glede vrednotenja le-teh. Malo me je zaskrbelo le ob dejstvu, da je (vsebinska) širina ponudbe izostala. Večina izdelkov je temeljila na dediščini lipovega drevoreda, izostali pa so spominki, ki bi gradili zgodbo okrog mnogih drugih naravnih in predvsem kulturnih danostih občine.«

Vaše mnenje o izbranih treh izdelkih?
»Trije nagrajeni spominki odražajo ponos občanov Logatca - lipova drevesa Napoleonovega drevoreda. Veseli me, da so vsi nagrajeni izdelki lični, primerni za darilo oziroma so spominek na naše kraje in so obenem nadvse uporabni in, z izjemo enega, ne bodo predmet tečne preverbe ročne prtljage na letaliških varnostnih pregledih. V primeru slednjega velja polizati dobroto pred poletom (ali jo spraviti v kovček).«

Ste eden izmed največjih poznavalcev turizma, do pred kratkim - do odhoda v zasluženi pokoj - ste bili dekan Turistice, mnogokrat nagrajeni avtor knjižnjih del in "strah in trepet" študentov na Turistici. Ter Logatčan. S kakšnim izdelkom bi sami kandidirali na tem natečaju, v kolikor bi imeli možnost?
“Lipe, lipov les, lipovi listi, lipov cvet in med in s tem povezani spominki, so ne le slovensko nacionalno blago, ampak so priljubljeni souvenir tudi v Latviji … in (so bili) najbrž še kje. Ni nujno, da gradi spominek zgodbo na naravni vrednoti, lahko izhaja iz zgodovine, kulturne dediščine ter posebnosti in prepoznavnosti območja in domačinov. Meni osebno pa je vseeno ljub vsak souvenir, ki temelji na naravnih danostih. Na Kalifornijo me spominja sekvoja, ki je bila v obliki zrnc kupljena kot spominek v majhnem papirnem tulčku s humoristično zastavljenimi napotki (v risbi in besedi) kako vzgajati in vzgojiti drevo. Navodilo se ustrezno zaključi s stavkom “lahko, da vam bo uspelo, ali pa tudi ne”. Kako že pravijo za učitelja: “lahko se upokojiš, če si poprej posadil drevo.”

Strokovna komisija z enim izmed največjih poznavalcev turističnega področja na čelu, je izdelke izbrala na podlagi največ zbranih točk.

Milnik Lipovo kolo
Največ točk je prejel milnik Lipovo kolo, avtorja Dušana Šporarja. Gre za ročno izdelan podstavek za milo, narejen iz odpadnega lesa po žledolomu. Avtor je uspel z izdelkom izkazati več za Logatec pomembnih oz. prepoznavnih elementov. Na prvo mesto je postavil simboliko žleda, naravne katastrofe, ki je 2014 močno prizadela Logatec, a njegove posledice je znal obrniti v pozitivno smer in iz drevesa, ki je bilo močno poškodovano v žledu, ustvaril mojstrovino. Ta v naslednjem elementu poudarja lipo, ki predstavlja Napolenov drevored, lipove liste pa je postavil v kolo, ki je prav tako element logaškega grba in predstavlja za Logatec izredno pomembno cestno strateško točko ter povezanost s zgodovino transporta, ki je tako značilen za to občino. Za ročno izdelavo milnika, ki ga je impregniral z tungovim oljem, je potreboval 1,5 ure. Milnik ni samo turistični okrasni spominek, ampak ima tudi svojo uporabno vrednost, saj se ga dejansko lahko uporablja za podstavek za milo.

Foto: mag Katja Žagar

KoLOmed
KoLOmed je sestavljen izdelek avtorice Albine Kržič. KoLOmed sestavljajo ličen valj iz lepenke, v katerem je na dnu stiliziran kozarec medu s posebej izdelanim lesenim tesnilom. Na kozarec medu pa sodi še vrečka lipovega časa. KoLOmed ni samo tipičen turistični spominek, ampak je lahko tudi simbolično protokolarno darilo, s katerim lahko bodisi župan svojim gostom bodisi občani ali turisti tistim, ki jim poklonijo ta domiselni izdelek, zaželijo veliko zdravja ter hkrati poklonijo nekaj, kar je značilno tako za občino Logatec kakor celotno Slovenijo.

Foto: mag. Katja Žagar

Obesek Logatec
Avtorica Obeska Logatec, Tjaša Šporar, je opisala izdelek: Občina ujeta v kos nakita. Ena izmed večjih značilnosti občine Logatec je nedvomno precejšnja pokritost z gozdovi Po Lipovem drevoredu smo prepoznavni širom Slovenije, izvor pa v obesku pripoveduje tudi kovinsko kolo, ki je potopljeno v smolo, ki zapolnjuje ročno izrezljane oblike obeska. Obesek je narejen iz lesa oreha, ki ga je 2014 poškodoval žled. Obesek ima večplastno sporočilno vrednost, po njem pa bodo posegale predvidoma mlajše generacije.

Foto: mag. Katja Žagar

Vsi prejeti izdelki bodo predstavljeni na priložnostni razstavi v prostorih Upravnega centra Logatec predvidoma v mesecu septembru 2016, ko občina Logatec praznuje občinski praznik, 27. septembra pa celotni svet praznuje Dan svetovnega turizma.

O predsedniku komisije:
Prof. dr. Anton Gosar je doktor geografskih znanosti in je bil do 1. 1. 2016 dekan Fakultete za turistične študije - Turistica, znotraj Univerze na Primorskem. V zadnjem obdobju je bil učitelj (redni profesor) in raziskovalec (znanstveni svetnik) na Univerzi na Primorskem v Kopru. Poprej je bil tri desetletja zaposlen na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. Prve delovne izkušnje je pridobil v turistični agenciji Kompas Jugoslavija. Skoraj desetletje dolgo je poučeval in raziskovalno deloval na tujih univerzah: v Nemčiji; Združenih državah Amerike in na Novi Zelandiji. Bil je štipendist ameriškega Fulbrightovega sklada (2 krat), nemške akademske izmenjave (DAAD) in novozelandske Erskinove fundacije. V laični javnosti je znan po so-avtorstvu knjige »Slovenija-turistični vodnik«, ki je leta 1995 prejela nagrado mednarodnega združenja založnikov za najboljši turistični vodnik. Krajši življenjepis je na voljo: http://www.turistica.si/gosar/

Renata Gutnik, Višja svetovalka za turizem, kulturno dediščino in kulturo
Občina Logatec

Občina Logatec
Tržaška cesta 50 A p.p. 60
1370 Logatec

Tel.: (01)7590600 Fax.: (01)7590620
obcina.logatec@logatec.si,
www.logatec.si

MŠ: 5874661000, DŠ: SI55512844
TRR: IBAN SI56 01264-0100001228; UJP
BIC koda (SWIFT): BSLJSI2X
GPS: N=45,9168, E=14,228