Preskoči na vsebino

Spominska slovesnosti na Dan spomina na mrtve pri osrednjem spomeniku NOB v Dolenjem Logatcu, 1. novembra 2015, ob 10 uri.Krajevna organizacija Združenja borcev za vrednote NOB Logatec-Naklo je v nedeljo, 1. novembra 2015 pri osrednjem spomeniku NOB v Dolenjem Logatcu organizirala tradicionalno spominsko slovesnost ob dnevu spomina na mrtve.

Uvodne besede Viktorja Šena ob pozdravnem nagovoru udeležencem so bile: » da smo še lansko leto udeleženci spominske slovesnosti stali, ob ograjenem in zastrtem spomeniku, ki je bil v fazi obnove, letos pa na urejeni ploščadi z obnovljenim spomenikom.

Slavnostna govorka Sonja Trček je v svojem nagovoru obiskovalcem med drugim dejala: »Danes tu, pri spomeniku žrtvam narodnoosvobodilnega boja, namenjamo misli in spomin na vse, ki so v teh prostorih pustili največ, kar so imeli: svoja življenja. Njihova žrtev ne sme v pozabo, saj, skupaj z resnico na oltarju zgodovinske ignorance, žrtvujemo tudi tisto vrednoto, ki je z njo nerazdružljivo povezana – pravico. Antifašizem je namreč zgodovinsko izročilo iz katerega izhajajo domala vse civilizirane sodobne države in, ki je položen v zibelko marsikateri mednarodni organizaciji. Po zaslugi naših bork in borcev se je med tvorce in legitimne naslednike tega izročila zapisala tudi Slovenija«.

Letos smo obeležili 70. obletnico osvoboditve izpod okupatorja in jo dostojno počastili na občinski proslavi v Grčarevcu. Še bolj pa nas veseli, da je lastnik spomenika Občina Logatec, s celovito ureditvijo tega pomembnega logaškega križišča, obnovila tudi ta naš kulturni spomeniški biser, ki sta ga ustvarila akademski kipar Stojan Batič in arhitekt Anton Bitenc.
Spomenik je bil postavljen leta 1958 in je po 54 letih celovito obnovljen. Za ta velik, izvedbeni podvig, in ne nazadnje velik finančni zalogaj pri celoviti obnovi tega spominskega parka, se gospodu županu Bertu Menardu in njegovim sodelavcem zahvaljujemo, ker so poskrbeli, da bo spomenik sijal še vrsto let, na kar smo še posebej ponosni.

Žal nas je pretresla novica, ki nas je dosegla konec meseca septembra, da je ustvarjalec tega monumentalnega spomenika, akademski kipar Stojan Batič preminil v starosti 90 let.
Delegacija Združenja se je udeležila zadnjega slovesa od cenjenega kiparja in se poklonila v njegovo slovo.

V kulturnem programu žalne slovesnosti so nastopili: pevski zbor društva invalidov in upokojencev pod vodstvom Matije Logarja , harmonikar Gašper Klevišar, recitatorka Sara Šantelj, za ozvočenje je poskrbel Janez Šen.

Prireditev je gmotno podprla Občina Logatec.

Zapisala: Vesna Jerina
Foto: Vesna Jerina

Občina Logatec
Tržaška cesta 50 A p.p. 60
1370 Logatec

Tel.: (01)7590600 Fax.: (01)7590620
obcina.logatec@logatec.si,
www.logatec.si

MŠ: 5874661000, DŠ: SI55512844
TRR: IBAN SI56 01264-0100001228; UJP
BIC koda (SWIFT): BSLJSI2X
GPS: N=45,9168, E=14,228