Letošnje leto bo prvič v zgodovini podeljevanj februarskih priznanj in priznanj na področju športa v občini Logatec približalo obe podelitvi tako, da se bosta zgodili v istem tednu. V ponedeljek, 1. februarja vas vabimo na slavnostno podelitev priznanj domačim športnikom, v petek, 5. februarja pa zaslužnim kulturnim ustvarjalcem.

Kdo bo letos prejel priznanja in zaradi katerih dosežkov?

Priznanja na področju športa
Vsa tokratna priznanja so iz kategorije priznanj za izjemne dosežke.

Ženska mladinska ekipa NTK Logatec
Žensko mladinsko ekipo namizno teniškega kluba Logatec oblikujejo Ana Verdinek, Sanja Smiljanič, Katja Gutnik in Nina Zupančič, katere trenira Darko Malič. Začetek te ekipe sega v sezono 1999/2000, medtem, ko se je jedro ekipe formiralo v letih 2001/2002. Vseskozi je ekipa nizala vrsto vrhunskih uspehov v kadetski, mladinski in celo v članski kategoriji v Sloveniji in tudi v Evropi. Sezona 2005/2006 jim je doma v Logatcu prinesla naslov ekipne državne kadetske prvakinje, v letu 2009 pa so Ana Verdinek, Sanja Smiljanič, Katja Gutnik in Nina Zupančič kot ženska mladinska ekipa namiznoteniškega kluba Logatec v Murski Soboti skupaj s trenerjem Darkom Maličem zasedle končno prvo mesto na ekipnem državnem prvenstvu, zato gre priznanje za izjemne dosežke na področju športa v občini Logatec za leto 2009 Ženski mladinski ekipi namizno teniškega kluba Logatec za v letu 2009 pridobljen naslov državnih prvakinj, na predlog več predlagateljev.

Tamara Mavsar
Tamara Mavsar je svoj športni talent odkrila že v osnovni šoli. Ker takrat v Logatcu še ni bilo rokometnega kluba, se je leta 2003 včlanila v Rokometni klub Krim v Ljubljani. V okviru šolskih športnih tekmovanj je v istem času pomagala Logatcu osvojiti naslov državnih prvakinj. S klubskimi vrstnicami RK Krim so 2007 osvojile naslov državnih prvakinj tako v kategoriji mladink, kakor dve leti kasneje s člansko ekipo, in sicer v pokalnem ter državnem prvenstvu. V Rokometnem klubu Krim, ki tekmuje v ligi prvakinj za naslov evropskega prvaka, pa je Mavsarjeva, kljub mladosti, že dosegla tudi prve evropske gole. Zaradi talentiranosti in prizadevnosti je bila leta 2009 povabljena tudi v člansko reprezentanco, zato gre priznanje za izjemne dosežke na področju športa v občini Logatec za leto 2009 Tamari Mavsar za vstop v državno reprezentanco kot najmlajša igralka, za tekmovanje v Ligi prvakinj, za članstvo v najboljšem ženskem kolektivu v Sloveniji – Rokometnem klubu Krim ter za logaško perspektivno športnico, na predlog Rokometnega kluba Zvezda Logatec.

Vasja Rupnik
Vasja Rupnik je v logaškem klubu že prava institucija in zgled dolgotrajnega dela v vrhunskem športu. Je standardni član A biatlonske reprezentance. Nepretrgoma je nastopal na svetovnih pokalih. Na domačih prvenstvih se je uvrščal med prve tri tekmovalce. Jeseni 2009 je nastopil na letnem svetovnem prvenstvu v biatlonu v Oberhofu. Najboljša uvrstitev je bila 34. mesto v sprintu. Za zaključek leta 2009 je na domači Pokljuki v tekmovanju za svetovni pokal osvojil 36. in 37. mesto ter tako prvič v svoji biatlonski karieri osvojil točke svetovnega pokala in se pridružil eminentni družbi redkih tekmovalcev, ki imajo točke svetovnega pokala tako v biatlonu kot v smučarskem teku. Z odličnim rezultatom v Hohfielznu v štafeti je izpolnil normo za Olimpijske igre v Vancouvru  in trdo dela za ta cilj, zato gre priznanje za izjemne dosežke na področju športa v občini Logatec za leto 2009 Vasji Rupniku za izpolnitev olimpijske norme za uvrstitev na zimske olimpijske igre leta 2010, na predlog tekaško smučarskega kluba Valkarton.

Rok Tršan
Rok Tršan je popolnoma predan svojemu športu. Je osebnost, ki jo odlikuje železna disciplina ter neverjetna vztrajnost in je danes eden najbolj perspektivnih mladih športnikov v Sloveniji. V svoji kategoriji doma nima prave konkurence. V letu 2009 je kot starejši mladinec izjemno napredoval. Dosegel je 14 zmag, od tega tudi dve na mednarodnih tekmovanjih. Celo leto je blestel na domačih tekmovanjih, kjer je bil neporažen v svoji kategoriji. Odnesel je zmago na mednarodnih igrah Alpe – Jadran in zmagal na Fis tekmovanju v St. Jakobu v Avstriji. Bil je najuspešnejši član tekaške moške ekipe na Olimpijskem festivalu mladih na Poljskem. Najboljši rezultat je bilo 16. mesto. Tudi v tekmovanju za pokal Slovenije se je odlično odrezal: osvojil je 10 prvih mest in odnesel skupno zmago. Poleg tega je postal kar trikratni državni prvak, zato gre priznanje za izjemne dosežke na področju športa v občini Logatec za leto 2009 Roku Tršanu za doseganje izjemnih rezultatov v letu 2009, na predlog Tekaško smučarskega kluba Valkarton.

Matej Šimenc
Matej Šimenc smučarski tek trenira že od dvanajstega leta in je že vrsto let tudi standardni član slovenske mladinske reprezentance v smučarskih tekih. Na domačih državnih prvenstvih je leta 2009 dvakrat osvojil absolutno drugo mesto: v šprintu in na maratonu. Nastopil je tudi na Mladinskem svetovnem prvenstvu in končal na 50. mestu. Sicer pa je tega leta glavnino tekmovanj opravil v tujini, kjer je večinoma tekmoval na kontinentalnih pokalih v Srednji Evropi. Njegov najboljši rezultat na mednarodnih tekmovanjih je 4. mesto v Reit im Winklu v Nemčiji. V skupnem seštevku kontinentalnega pokala je osvojil 12. mesto, kar je odličen rezultat, saj je tu konkurenca zastrašujoče močna.  V letu 2009 je uspešno tekmoval v evropskem pokalu, dosegel eno drugo, tretje in četrto mesto. Pritekel si je zelo dobrih 66 fis točk. V svoji športni karieri, za katero ga je navdušil oče, tudi nekdanji smučarski tekač, ima že veliko izvrstnih dosežkov, rezultati leta 2009 pa so nadpovprečni, zato gre priznanje za izjemne dosežke na področju športa v občini Logatec za leto 2009 Mateju Šimencu za izjemno uvrstitev v kontinentalnem pokalu, na predlog tekaško smučarskega kluba Valkarton.

Boštjan Klavžar
Boštjan Klavžar je standardni član slovenske mladinske reprezentance v smučarskih tekih že vrsto let. Prva leta je z veseljem obiskoval treninge zaradi dobre družbe in prijateljev, danes pa mu veliko pomenijo tekmovalni izzivi. Na domačih državnih prvenstvih je enkrat v absolutni konkurenci osvojil drugo mesto, enkrat pa tretje, na individuali in zasledovalni tekmi. Zaključno mednarodno tekmovanje Pokal Kurrikul je končal na 7. mestu. V letu 2009 je glavnino tekmovanj opravil na kontinentalnih pokalih v Srednji Evropi. Njegov najboljši rezultat na mednarodnih tekmovanjih je tretje mesto v Zwieslu  v Nemčiji, kjer si je na 15 kilometrski razdalji v klasični tehniki pritekel doslej najboljše fis točke. Zaradi močne konkurence, je ta rezultat izjemen. V skupnem seštevku kontinentalnega pokala se je med juniorji uvrstil med deset najboljših tekmovalcev. V preteklem letu je izpolnil normo za nastope na tekmovanjih za svetovni pokal, kar je za tako mladega tekmovalca velik dosežek, zato gre priznanje za izjemne dosežke na področju športa v občini Logatec za leto 2009 Boštjanu Klavžarju za izjemno uvrstitev v kontinentalnem pokalu, na predlog tekaško smučarskega kluba Valkarton.

Februarska priznanja
Tokrat dobitniki prejmejo dve priznanji za izjemne dosežke in dve za življenjsko delo.

Jurij Švajncer
Jurij Švajncer brusi gledališki pod že od osnovnošolskih dni dalje. V prvem letniku srednje šole se je pridružil gledališki skupini Novi oder, kjer je napisal scenarij za celovečerno predstavo Noro nori norci, jo režiral in v njej tudi igral. Drugo igro, Ponedeljek v črnem, v kateri je tudi združil vse tri vloge, je napisal kot član Mladinsko kulturnega društva Dlana na dlan, kjer sicer vodi kulturni program. Strokovna komisija  tekmovanja mladinskih gledaliških skupin iz vse Slovenije je ocenila, da si predstava zasluži uvrstitev na festival Vizije 2009, od koder so jo kot kot eno izmed desetih najboljših v Sloveniji uvrstili tudi na zaključni festival Vizije, kar je za logaško gledališko kulturno področje velik uspeh, saj podobnega preboja ni dosegla še nobena gledališka  skupina iz Logatca.  Zato gre Juriju Švajncerju februarsko priznanje za izjemne dosežke za njegovo uspešno gledališko ustvarjanje v katerem se je izkazal kot igralec, avtor in režiser predstav, na predlog Mladinsko športno kulturnega društva »Dlan na Dlan«.

Vida Vavken
Vida Vavken je vseskozi spremljala, sooblikovala in tudi usmerjala kulturno področje v Hotedršici, ki obsega glasbo, folkloro, dramatiko in knjižničarstvo. V Kulturno umetniškem društvu Rado Pehaček je igrala v predstavah Razvalina življenja, Pokojnik, Sumljiva oseba, Svet brez sovraštva, Vdova Rošlinka in Krog s kredo. Po svojem očetu Ivanu Albrehtu, ki je po prvi svetovni vojni ustanovil Čitalnico,  je nasledila veselje do knjižničarstva, kateremu je posvetila veliko skrbi in dela. Svoje kulturno poslanstvo pa je v letu 2009 dopolnila s knjigo z naslovom Spomini.  Knjiga odseva unikaten zapis časa in kraja skozi avtoričino življenje in predstavlja bogato kulturno dediščino zanamcem. Gospe Vidi Vavken gre februarsko priznanje  za življenjsko delo za  njen velik doprinos na kulturno področje Hotedršice in tamkajšnjega knjižničarstva ter za v letu 2009 izdano knjigo Spomini, na predlog Krajevne skupnosti Hotedršica, Krajevnega odbora ZB za ohranjanje tradicij NOB, Marte Logar in Viktorja Šena.

Anamarija Stibilj Šajn
Anamarija Stibilj Šajn je umetnostna zgodovinarka, ki s svojo likovno kritiko pospešeno usmerja logaške likovnike k ustvarjanju in vedno boljšim rezultatom. Z njeno pomočjo logaški likovni ustvarjalci uspešno organizirajo razstave doma in se jih udeležujejo izven občine ter se predstavljajo s pomočjo sodobnih pristopov, kakor je v letu 2008 izdan Katalog likovnih del Društva Likovnikov Logatec, ki je v večini njeno avtorsko delo. Stibilj Šajnova pa skozi svoje delo likovne kritičarke spodbuja tudi občane in druge obiskovalce razstav k spoznavanju lepega in likovnem ustvarjanju, ki predstavlja pomemben kamen kulturnega prostora in časa, v katerem živimo, zato gre Anamariji Stibilj Šajn februarsko priznanje za izjemne dosežke za strokovno spodbudo likovnim ustvarjalcem na področju Logatca, za ozaveščanje obiskovalcev o pomembnosti likovnega ustvarjanja in velik prispevek pri izdaji Kataloga likovnih del Društva likovnikov Logatec, na predlog članov Društva Likovnikov Logatec.

Ana Žakelj
Ana Žakelj je na podružnični osnovni šoli Rovtarske Žibrše kot učiteljica razrednega pouka z nežno, a hkrati strokovno in odločno besedo prepričala mnoge generacije otrok, da so z veseljem pridobivale znanje. V Krajevni skupnosti Trate je skozi predstave otrok pomagala sooblikovati marsikatero kulturno prireditev. Vsako leto je skupaj s šolarji pripravljala glasilo Drobtinice s Planin,  s katerimi že vrsto let žanjejo priznanja na državnem nivoju. V zadnjem desetletju so tako nanizali priznanja revij Ciciban in Cicido za izvirnost besedil, za celotno glasilo, za stalno kakovost, za prijazen odsev življenja na šoli, nazadnje pa prejeli še posebno knjižno nagradi Javnega sklada za kulturne dejavnosti republike Slovenije za originalno šolsko glasilo, zato gre februarsko priznanje za življenjsko delo Ani Žakelj za dolgoletno nadpovprečno delo na področju kulturnega udejstvovanja z osnovnošolsko mladino na podružnični osnovni šoli Rovtarske Žibrše, pripravo in izdajanje različnih glasil, med katerimi je tudi glasilo Drobtinice s Planin, na predlog Milene Marije Rupnik in Irene Lukan.

Vsem nagrajencem se zahvaljujemo za ves trud in dosežke ter jim voščimo obilo prijetnih trenutkov ob podelitvi priznanj.

Renata Gutnik
Občinska uprava