Skednena jama

Skednena jama leži na severnem robu Planinskega polja, vzhodno od Lanskega vrha. Dolga je 209 m in globoka 30 m. Ima tri vhode, dva vodoravna v udornih vrtačah in brezno, ki se odpira v jamo blizu južnega vhoda.

Jama poteka v smeri sever – jug in je tunelskega tipa. Zaradi vhodov v vrtačah in gozda nad jamo, ki zmanjšuje vetrovnost, se v jami pozimi zbira hladen zrak, ki povzroči, da v vsej jami nastajajo ledeni kapniki in strukturna tla. Info in možnost ogleda po predhodnem dogovoru na: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Podrobneje:

Tudi Skednema jama sodi med nekdanje ponorne sisteme reke Unice. Leži nad severnim kotom Planinskega polja, vzhodno od Lanskega vrha. Dolga je 209 m in globoka 30 m. Ima tri vhode, dva vodoravna v udornih vrtačah in brezno, ki se odpira v jamo blizu južnega vhoda. Jama poteka v smeri sever – jug in je tunelskega tipa, kar kaže na nekdanji višji pretok voda s Planinskega polja. Zaradi vhodov v vrtačah in gozda nad jamo, ki zmanjšuje vetrovnost, se v jami pozimi zbira hladen zrak, ki povzroči, da v vsej jami nastajajo ledeni kapniki in strukturna tla.

Lokacija:  blizu Laz (nadm. višina 471 – 483 m)