Kazen za nezaželena legla in zapustitev mladičev je 400 – 800 evrov

V obdobju novoletnih praznikov se srečujemo z velikim številom pobeglih psov in tudi mačk, da o stresu, ki ga na živalih pusti pokanje petard niti ne govorimo. Zato bi opozorila vse tiste, ki vam zabavo predstavljajo pirotehnični izdelki, da se na tak način zabavate na mestih, kjer v bližini ni živali. Nekatere živali bodo odreagirale z umikom, nekatere pa z napadom. Je pa ta čas povečini tudi čas pasje in mačje gonitve.
 
Aprila in maja so vidni rezultati mačjih ljubezni, ki so marsikdaj v veliko breme lastnikom, ki prej niso pomislili na ustrezno reševanje posledic gonitve. Vsako leto se namreč srečujemo s kupom zavrženih živali, predvsem mladičev mačk. Take zavržene živali najdejo posamezniki, ki jih bodisi obdržijo bodisi spravijo v zavetišča ali pa taki mladiči žalostno končajo. Ker je neodgovorno ravnanje posameznikov, ki mladiče »proizvajajo« in jih potem zavržejo, kasneje v breme državi in občini, ki plačuje zavetiščem za oskrbo takih živali, je bil sprejet Zakon o zaščiti živali in Pravilnik o zaščiti hišnih živali, preko katerih je tako ravnanje tudi kaznivo. Nedopustno je, da taki posamezniki probleme prelagajo na tuja ramena. Zato pozivamo, da taka dejanja prijavite zavetiščem ali direktno veterinarski inšpekciji v Postojni.
Globa za nezaželeno leglo in namerno zapustitev živali se giblje od 400 do 800 evrov za posameznika, saj je nezaželeno leglo in pobijanje ali zavrženje mladičev kaznivo dejanje.
 
Kako se izogniti kazni in moralnemu mačku
Rešitev je sterilizacija mačk in kastracija mačkov že pred prvo gonitvijo. Govorice, da je dobro, da ima pred sterilizacijo mačka eno leglo mladičev, je izmišljotina, zato navajam nekaj najosnovnejših resničnih argumentov za kastracijo oziroma sterilizacijo mačk:
 - sterilizirane mačke se ne gonijo več – ni nezaželenih mladičev,
- manj je poškodb, ugrizov drugih mačk in smrti, ko jih pri gonitvi povozi avto,
- mačje bolezni mačji AIDS in levkoza, ki je za mačke neozdravljiva in jim skrajša življenjsko dobo, se ne prenašata več,
- paraziti – bolhe, ušesne garje se manj prenašajo,
- mačke nimajo hormonskih motenj in posledično cist na jajčniku ali gnojno vnetje maternice, kar sicer vodi v odstranitev rodil,
- hormonske injekcije za preprečitev »pojanja« pri mačkah so zelo škodljive. Spet lahko povzročijo gnojno vnetje maternice in celo raka na mlečni žlezi. Cena za 3 do 4 take injekcije je enaka ceni sterilizacije mačke. V našem Veterinarskem Centru v Logatcu jih zaradi njihove škodljivosti sploh ne dajemo več.
 
Obstajajo pa tudi negativne plati sterilizacije: mačke se lahko po sterilizaciji ob enaki količini hrane zredijo, večinoma postanejo tudi bolj ješče, se umirijo; mačke padejo po socialni lestvici med mačkami na dno, zato se bolj držijo doma, včasih se v zelo redkih primerih lahko pojavi tudi spremenjeno vedenje.

Januarja 2010 občutno nižje cene kastracij in sterilizacij 
Ker bi radi, da je zapuščenih živali čim manj in ravno tako nehumanega pobijanja mladičev, smo se odločili, da s pomočjo Občine Logatec organiziramo novoletno akcijo sterilizacij in kastracij mačk, ki bo potekala ves mesec januar.
Cena za sterilizacijo mačke bo tako občutno nižja, namesto 72 evrov bo v januarju 50 evrov, za kastracijo pa bo januarska cena namesto 60, le 40 evrov.
Popust vam bomo upoštevali tudi pri testih na AIDS in levkozo in na cepljenja proti kužnim boleznim. Prosimo, da svojo mačko ali mačka predhodno naročite na poseg.
 
Več o posameznih boleznih in o zakonodaji s tega področja pa na naši spletni strani www.vet-center.si.

Da bi se v prihajajočem letu odlično počutili tako vi kakor vaši živalski prijatelji vam Veterinarski center Mateja Plevnik vošči veliko zdravja in čudovitih skupnih trenutkov.
 
 
Mateja Plevnik, dr.vet.med.


Najava prireditev za spletni koledar

Za vsebino najav, katerih organizator ni Občina Logatec, zbiratelj napovedi - Občina Logatec - ne odgovarja. Kako objaviti prireditev na tej spletni strani? Več tukaj.

Zakaj gre župan na določene prireditve in na določene ne, kdo od organizatorjev ima prednost pri datumih in zakaj Občina Logatec ne določa kdo sme imeti prireditev na določen dan?

Prijava na e-novice

Email naslov:


Arhiv preteklih vsebin