V novi vrtčevski enoti Tičnica pogledali v zgodovino hiše

Dočakali so otroci, dočakala je hiša. 1. septembra so se v staro sodnijo v Gornjem Logatcu vselili mali, radovedni in radoživi prebivalci. Občina Logatec je staro hišo preuredila in jo spremenila v vrtec, ki ga trenutno obiskuje 131 otrok.
Hiša je res stara in ima svojo zgodbo. Te zgodbe ne pozna mnogo ljudi. Kajti zgodba je stara in zabrisana. Prav tako stara je  kot ta hiša, ki so jo leta 1906 sezidali Gornje Logatčani.

V Spominih Logaškega vedeža, avtorja Franca Mihevca lahko preberemo da sta bila v tistih časih v Windischgretzovi graščini v Gornjem Logatcu, nastanjena za Logatčane dva pomembna urada. Okrajno Glavarstvo in okrajna sodnija. Ker pa so v graščini za oba urada postali prostori premajhni, je bilo potrebno poskrbeti za nove prostore v namen okrajne sodnije. Še posebno pa zato, ker so se Gornje Logatčani bali, da bi se eden ali drug urad ne umaknil iz njihove vasi. In tako so zgradili to stavbo, ki jim je v tistih časih pomenila določeno varnost in veljavo kraja. Okrajno sodišče je imelo torej prostore v tej stavbi od leta 1906 do 1945. Kasneje so stavbo preuredili v  stanovanjski namen.

Kar nekaj zananih Logatčanov je preživelo svoje otroštvo v tej hiši. Med njimi je tudi gospa Jasna Čuk, znana pediatrinja in direktorica Zdravstvenega doma Logatec. Ob otvoritvi enote Tičnica je spregovorila o svojih spominih iz otroštva in mladosti, ki jih je preživela v tej hiši.
Tudi v tistih časih se je po hiši razlegal otroški smeh in seveda včasih tudi jok. In danes? Danes je v tej hiši mnogo malih otrok, ki vsak dan prihajajo v vrtec, kjer skupaj z vzgojiteljicami spoznavajo življenje.

Prav zares, mucki, bibe, palčki, metuljčki, ježki, ptički, mehurčki, ribice in papirnati zmaji radi prihajajo v enoto Vrtca Kurirček Logatec – Tičnico.
Enota je dobila ime po bližnji Tičnici kamor otroci pod vodstvom njihovih vzgojiteljic pogosto zahajajo. Tam se nadihajo svežega zraka, se natekajo in spoznavajo naravno okolje in življenje ljudi v njem. V vrtcu pa se veliko igrajo, ustvarjajo, raziskujejo in se preko igre učijo in pridobivajo nove izkušnje.
Čeprav je hiša stara, je moderno obnovljena. Otroci imajo na voljo velike igralnice v katerih so vzgojiteljice oblikovale zanimive kotičke za igro in učenje. Vsi zelo radi obiskujejo telovadnico, ki je v hiši. Za igro in druženje pa izkoristijo tudi hodnike na katerih imajo možnost izvajanja gibalnih dejavnosti ali pa skupnih ustvarjalnih delavnic.

Čeprav je večina otrok starih od 1-3 leta (le dve skupni sta od 3-6 let) se v enoti ves čas nekaj dogaja. Otroci so na pobudo vzgojiteljic ves čas dejavni in ustvarjalni. V skupinah jih obiskujejo različni gostje, ki jih povabijo v vrtec, da predstavijo različna opravila, dela ali pa svoje hobije. V enoti so vključeni v različne projekte kot so, Zdravje v vrtcu, Ekologija, Varno s soncem, Z varnim korakom v promet, Pomladni dan in e-Twinning.


Z odprtjem nove enote Vrtca Kurirček Logatec se je v letošnjem šolske letu povečala možnost vključitve otrok v vrtec in hkrati mnogim staršem rešila vprašanje varstva njihovega otroka. Tako so bili v letošnjem letu v vrtec sprejeti prav vsi otroci za katere so starši podali vlogo za vpis.


Mira Oblak
Vrtec Kurirček Logatec
Enota Tabor


Najava prireditev za spletni koledar

Za vsebino najav, katerih organizator ni Občina Logatec, zbiratelj napovedi - Občina Logatec - ne odgovarja. Kako objaviti prireditev na tej spletni strani? Več tukaj.

Zakaj gre župan na določene prireditve in na določene ne, kdo od organizatorjev ima prednost pri datumih in zakaj Občina Logatec ne določa kdo sme imeti prireditev na določen dan?

Prijava na e-novice

Email naslov:


Arhiv preteklih vsebin