Niz dejavnikov, med katerimi so tudi klimatske spremembe, je udaril po Logaščici

Pred dnevi je Logaščica pokazala enega izmed najgrših izgledov, saj je bilo na njenem spodnjem toku stanje katastrofalno; na gladini so lebdele kanalizacijske odplake, higienski vložki, toaletni papir. Vdor fekalij v rečico je povzročil pravi ekološki kaos saj naj bi odmrl precejšen delež rib in rakov.

V torek, 6. oktobra je fotograf Andrej Korenč kot eden izmed prvih opazil stanje Logaščice, jo fotografiral in nanjo opozoril javnost.

V petek, 9. oktobra si je stanje ogledal tudi Boris Čičmirko, predsednik KS Naklo. Igor Petek, direktor Komunalnega podjetja Logatec  je Čičmirku in Korenču v triurnem obhodu podrobno obrazložil kako je do katastrofe prišlo. Gre namreč za splet dejavnikov, katerim je dno izbila dolgotrajna suša.

V vmesnem času so si stanje ogledali med drugimi tudi Marko Barišić, predstavnik Ribiške družine Vrhnika in Stanislav Bele, vodja Medobčinskega inšpektorata in redarstva.
Marko Barišić je o stanju povedal - izjava.
Stanislav Bele je menil, da je za to kriv nekdo, ki živi na Potoški cesti v Logatcu in ni ali pa je neprimerno priklopljen na kanalizacijo, zato je naložil Komunalnemu podjetju Logatec čiščenje struge. O tem je dejal - izjava.

Občinska uprava z županom na čelu je bila o stanju Logaščice obveščena takoj in je takoj tudi reagirala ter urejevala zadevo znotraj svojih pristojnosti. Pristojnost za vodotoke širom celotne države je namreč v rokah Agencije RS za okolje.

Radio 1 sledi stanju Logaščice. Zadnje informacije so:
Težava Logaščice je tudi težava globalnega ogrevanja
Rečica v Logatcu se sooča s strašno sušo. Zato je zadnji vdor fekalij povzročil ekološki kaos, o katerem smo poročali. Razlogov za tako stanje Logaščice pa je še več - zastarela kanalizacija in nezadostna čistilna naprava. Kot pravi župan Janez Nagode, bi kanalizacijo ob Logaščici lahko uredili že naslednje leto: "Kar se tiče pa čistilne naprave, je zadeva umeščena v skupni projekt Čista Ljubljanica, kjer pričakujemo sklep MOP o umestitvi tega projekta v kohezijski sklad in možnost pridobivanja nepovratnih sredstev in začetek gradnje v letu 2010." Direktor logaške komunale Igor Petek dodaja, da dokončna rešitev še ni tako blizu: "Pomembno pri vsem skupaj bo tudi to, da se bo s širšim pristopom prišlo do nekih rešitev tako varovanja pred visokimi vodami kot varovanja pred sušo."

Ker je za vse vodotoke v Sloveniji odgovorna agencija za okolje, pa je za tako rešitev potrebnega veliko časa in dogovarjanja.

Stanje pa si lahko ogledate tudi na http://logatec.blogspot.com/.

 


Najava prireditev za spletni koledar

Za vsebino najav, katerih organizator ni Občina Logatec, zbiratelj napovedi - Občina Logatec - ne odgovarja. Kako objaviti prireditev na tej spletni strani? Več tukaj.

Zakaj gre župan na določene prireditve in na določene ne, kdo od organizatorjev ima prednost pri datumih in zakaj Občina Logatec ne določa kdo sme imeti prireditev na določen dan?

Prijava na e-novice

Email naslov: