Spominska kapela padlim v 1. svetovni vojni z novim stojalom za sveče

Spominska kapela padlim v 1. svetovni vojni je bila obnovljena v letu 2013, še isto leto pa so vandali v vsega dobrem tednu od montaže, že poškodovali pipo na pitniku. Poškodovano bronasto pipo in del podstavka pitnika se je odstranilo, pitnik pa bo dobil celovito podobo v sklopu nove sanacije.

Še pred sanacijo pa je bilo potrebno poskrbeti tudi za poseben element, ki ga je odobril Zavod za varstvo kulturne dediščine, in sicer stojalo za sveče. Stojalo je narejeno tako, da se sveče lahko zatakne vanj, da jih veter ne prevrže. Svečnik je namenjen vsem, ki prinašate sveče in se s tem poklonite žrtvam in njihovim sorodnikom. Zato prosimo vse, ki sveče prinašate, da uporabljate temu namenjen svečnik. Sveče, ki so brez zaščite – brez pokrovčka, zasajene v pločevinastih posodah, napolnjenih s peskom, postavljene ob zid kapele, lahko s svojim gorenjem zaradi bližine uničujejo barvo fasade. Ob zadnji obnovi te izjemne enote kulturne dediščine je bila namreč najdena prvotna barva kapele in v taki je sedaj tudi pobarvana. Kot tako si jo želimo ohranjati tako za naše generacije kot zanamce, zato bomo cenili, da se sveče vstavlja v samo za ta namen postavljeno stojalo.

Renat Gutnik
Višji svetovalec za turizem, kulturno dediščino in kulturo
Občina Logatec

Foto: Renata Gutnik


Najava prireditev za spletni koledar

Za vsebino najav, katerih organizator ni Občina Logatec, zbiratelj napovedi - Občina Logatec - ne odgovarja. Kako objaviti prireditev na tej spletni strani? Več tukaj.

Zakaj gre župan na določene prireditve in na določene ne, kdo od organizatorjev ima prednost pri datumih in zakaj Občina Logatec ne določa kdo sme imeti prireditev na določen dan?

Prijava na e-novice

Email naslov: