Prebivalci Slovenije! Pometimo pred svojim pragom! Tam se začenja naša dežela.

Prebivalci Slovenije! Pometimo pred svojim pragom! Tam se začenja naša dežela.

Tako so povabilo k čistilnim akcijam naslovili na Turistični zvezi Slovenije, ki se še posebej obrača k turističnim društvom, šolam, vrtcem, vodstvom podjetij in ostali javnosti, da bi med 22. Marcem  - svetovnim dnevom voda in 22. Aprilom – svetovnim dnevom zemlje še posebno pozornost posvetili naravi.

S tem projektom se Slovenija vključuje v mednarodne aktivnosti v okviru OZN na temo Clean up the World – Uredimo, očistimo svet, ki že potekajo v 121 državah sveta. Projekt Pomladansko urejanje in ohranjanje čistega okolja v 2009 vam je na voljo na spletni strani TZS www.turisticna-zveza.si

Urejena in čista narava je sestavina kakovosti življenja, temeljna prednost in pogoj sodobnega turizma. Čisto, zdravo in urejeno okolje, čiste vode in zrak, so bogastvo, ki nam ga je poklonila narava, sami pa moramo skrbeti za urejenost in čuvanje okolja. Večina ljudi se vse bolj zaveda, kako pomembno je urejeno okolje za kakovost življenja in vse več prebivalcev Slovenije se zavestno in organizirano vključujejo v prizadevanja za urejeno okolje, tako, da se aktivno vključuje v projekt SP0MLADANSKEGA UREJANJA OKOLJA.

Projekt Pomladansko urejanje in vzdrževanje čistega okolja je vseslovenska akcija in cilja k urejenemu in čistemu okolju, zavzetem odnosu človeka in družbe do okolja, dvigu ekološke zavesti, povezovanju turizma in naravne  in kulturne dediščine. Postalo naj bi najširše gibanje kot uvod v projekt tekmovanja Moja dežela – lepa in gostoljubna. Čistilne akcije naj bodo marca, aprila in maja,  odvisno od vremenskih pogojev in upoštevajoč zakonitosti narave. Ob svetovnem dnevu zemlje, predlagajo na Turistični zvezi Slovenije,  naj vsak v svojem okolju posadi lipo ali drugo aktualno drevo kot izraz povezanosti okolja in turizma.


 
V Logatcu se na čistilne akcije pripravljamo že dlje časa.

Kakor vsako leto, so tudi letos društva že v prijavah na turistični razpis najavila, da jim je veliko do čiste in urejene okolice.

Krajevna skupnost Naklo organizira dve akciji, in sicer prvo skupaj z Jamarskim društvom, ki bo v soboto, 18. aprila. Očistili bodo ponor Jačka in njegovo okolico. Sledi še druga večja akcija, ki bo na sporedu 25. aprila. Lokacija te akcije sega od mosta čez Logaščico na ulici Jačka do križišča Potoške in Krpanove ulice, gre za čiščenje brežin Logaščice po zadnjih poplavah konec marca. Akciji se bodo pridružili taborniki, skavti, Turistično društvo Logatec, Planinsko društvo Logatec, Jamarsko društvo in v upanju, tudi čimveč ostalih ljubiteljev čiste narave. Zbor obeh akcij je ob 8.30 pred bifejem Jelka (Notranjska 14). Po končani akciji vse udeležence čaka malica. Komunalno podjetje bo vse udeležence »oborožilo« z vrečami in rokavicami in poskrbelo za odvoz smeti. 

Športno kulturno in turistično društvo Grajski park Logatec bo kar trikrat, aprila, maja in junija organiziralo čiščenje grajskega parka in potoka. 

Planinsko društvo Logatec med 25. in 30. aprilom pripravlja čistilno akcijo, katero bodo zaključil s prvomajskim kresovanjem,  med sezono, od 10. maja do 10. oktobra pa bodo urejevali in vzdrževali tudi Logaško in Notranjsko planinsko pot. 

Turistično društvo Lanski vrh Laze se bo čistilne akcije Laz in Jakovice lotilo v soboto, 18. aprila. Zbor napovedujejo ob 8h pri bifeju. Za rokavice in vrečke ter malico bodo poskrbeli v društvu, vsak udeleženec pa bo prejel tudi prav poseben spominek. Vabljeni seveda tudi nečlani društva.

Kulturno turistično društvo Hotedršica letos pripravlja kar sklop dogodkov. Najprej se bodo v soboto, 25. aprila lotili čistilne akcije, v katero bo vključena cela vas, naslednji dan pa jih čaka poseben dogodek. »Projekt bo potekal v okviru počastitve dneva zemlje. Dan po čistilni akciji (v katero je vključena vsa vas) se bomo od najmlajših do najstarejših prebivalcev vasi zbrali na vaškem trgu pred cerkvijo. Od tam se bomo podali na ustvarjalni pohod po sveže očiščeni Zeleni dolini do Gospodovega studenca. Med potjo se bomo nekajkrat ustavili, občudovali lepoto narave, spoznavali rastline in živali, ki jih bomo srečali ob poti. Vzeli si bomo čas. Se ustavili. Prisluhnili naravi. Njenim zvokom. Se navduševali nad barvami narave. Čistim zrakom. In se zavedali pomena tega sveta. Dragocenosti, ki jih moramo ohraniti. Ker pa je bil Gospodov studenec v jeseni 2008 obnovljen, si bomo privoščili požirek bistre vode ob uradnem odprtju studenca,« je sporočila Darja Merlak, vodja projekta, ki še dodaja: »Začetek pohoda ob 14. uri na trgu pred cerkvijo Sv. Janeza Krstnika, nadaljevanje po Zeleni dolini, do Gospodovega studenca, ki ga bomo otvorili in si nato privoščili krožni pohod v Žibrše do kmetije odprtih vrat Tumle, od koder bo pot vodila na Ravnik, z njega pa v Hotedršico.

To pa ni njihov edini projekt, saj jih od maja do septembra čaka vsakoletno urejanje vasi, v katerega vložijo veliko truda in energije.

Turistično društvo Medvedje Brdo in Rovtarske Žibrše vsako leto na Kmečkem prazniku še posebej dokaže, da boste v njihovih koncih težko našli kakšno smet ležati naokoli. Spomladi pa se ta zavest že predhodno okrepi. Tokratne spomladanske čistilne akcije se lahko skupaj s člani društva udeležite v nedeljo, 19. aprila.

Tudi Planinsko društvo Rovte ima z naravo veliko opravkov, skozi celo leto bodo urejali in označevali planinske poti ter sproti poskrbeli tudi za čistilne akcije.

Če so omenjene čistilne akcije izvršene nekajkrat na leto pa se nekateri z odpadki srečujejo na tedenski osnovi. Delavci na javnih delih v Logatcu letno naberejo več kot 1000 vreč smeti, ki jih »ljubitelji« narave iz avtomobilov brez slabe vesti zabrišejo v jarek ob cesti. Da o divjih odlagališčih ne gre izgubljati besed.
Samo v aprilu so delavci do vrha napolnili več kot 150 vreč, in sicer samo s smetmi, ki so jih pobrali znotraj naselja Logatec, kjer stalno vršijo pobiranja, vzdolž Rovtarske ceste po celotni dolžini ravnine, ob Napoleonovem drevoredu in relacijah Logatec – Laze in Kalce – Hotedršica.
Skupaj s Komunalnim podjetjem so na začetku pomladi sanirali tudi divje odlagališče v Grčarevcu.


Komunalno podjetje Logatec pa vabi tudi k

AKCIJI ZBIRANJA NEVARNIH ODPADKOV iz gospodinjstev, ki bo letos potekala v soboto 25. aprila 2009

Izdelki, ki jih smatramo za nevarne odpadke, imajo na svoji embalaži eno ali več oznak, ki predstavljajo:
eksplozivno, jedko, lahko vnetljivo, okolju nevarno, strupeno, oksidativno, zdravju škodljivo

Pričakujemo vas na treh lokacijah:
* ROVTE - pred osnovno šolo - od 9.00 do 9.45 ure
* HOTEDRŠICA - pred osnovno šolo - od 10.15 do 11.00 ure
* DOLENJI LOGATEC – pred osnovno šolo 8 talcev - od 11.30 do 14.30 ure

VRSTE ODPADKOV, KI SE BODO ZBIRALI V SOBOTO 25. APRILA na akciji zbiranja nevarnih odpadkov:
1. NEVARNI ODPADKI AVTOMOBILOV: motorno olje, bencin, avtokozmetika, avtomobilske barve in kiti, tekočine za pranje stekel, hladilna tekočina, zavorna tekočina, akumulatorji, …
2. BARVE in sorodni pripomočki: barve na osnovi organskih topil, oljne barve, barve za tekstil, razredčila, odstranjevalec rje, laki, kiti, tesnila, lepila, …
3. RAZLIČNA ČISTILA: organska topila, jedka čistila, …
4. KOZMETIKA in ZDRAVILA: kozmetika na alkoholni osnovi, toniki in losjoni, tablete in razpršila, laki za nohte in odstranjevalci, preparati za lase, …
5. NEVARNI PREDMETI in SNOVI: fluorescentne žarnice, živosrebrni termometri, fotokemikalije, različne kisline in baze, jedilno olje in mast, naftalinske kroglice, baterijski vložki, različna razpršila, …
6. VRTNI IZDELKI: razpršilo za zajedavce, gnojila, pesticidi in insekticidi, fungicidi, herbicidi, strupi, …

VABLJENI!

Obveščamo vas, da z mesecem aprilom ob torkih uvajamo odprtje zbirnega centra in odlagališča Ostri vrh do 17.00 ure.
Zaradi spomladanskega čiščenja podaljšujemo odprtje zbirnega centra in odlagališča tudi v soboto 04.04.2009 do 14.00 ure.


Renata Gutnik


Najava prireditev za spletni koledar

Za vsebino najav, katerih organizator ni Občina Logatec, zbiratelj napovedi - Občina Logatec - ne odgovarja. Kako objaviti prireditev na tej spletni strani? Več tukaj.

Zakaj gre župan na določene prireditve in na določene ne, kdo od organizatorjev ima prednost pri datumih in zakaj Občina Logatec ne določa kdo sme imeti prireditev na določen dan?

Prijava na e-novice

Email naslov:


Arhiv preteklih vsebin