Nacionalna preventivna akcija Kolesar tudi v Logatcu

Člani logaškega Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu so se v sodelovanju z Občinskim redarstvom, Policijo in ZŠAM v torek pridružili nacionalni preventivni akciji za večjo varnost kolesarjev. Z akcijo želijo še dodatno pozornost posvetiti kolesarjem, saj ti sodijo med ranljivejše udeležence v prometu.

V času akcije bodo Policija in občinska redarstva izvajala poostren nadzor nad kolesarji in tudi vozniki motornih vozil.

Vodja logaškega redarstva Jure Plečnik ugotavlja, da so v nadzoru pred in v okolici logaških šol ter na prometnicah ugotovili številne kršitve predpisov, predvsem v pomanjkljivi uporabi varnostne čelade, napačni strani vožnje ter v uporabi različnih predmetov med vožnjo. Po Plečnikovih besedah kršitelji sicer poznajo vsa pravila, vendar jim prekrškovni organi iz različnih vzrokov namenjajo premalo pozornosti. »Zato smo se odločili k problematiki pristopiti resneje in v petek, 19. maja, v Logatcu akcijo ponoviti, medtem ko bo ta na nacionalni ravni potekala vse do 28. maja.

Kolesarji med najbolj ranljivimi udeleženci v prometu
Analiza varnosti in udeležbe kolesarjev v prometnih nesrečah pokazala, da so med smrtnimi žrtvami v letu 2016 predstavljali kolesarji 10 odstotkov. V preteklem letu je umrlo 13 kolesarjev na slovenskih cestah, 179 pa je bilo huje poškodovanih. Velika večina prometnih nesreč z udeležbo kolesarjev se zgodi znotraj naselij, zato so nujni učinkoviti ukrepi na lokalni ravni. Med najpogostejšimi vzroki prometnih nesreč z udeležbo kolesarjev so neprilagojena hitrost, neupoštevanje pravil o prednosti ter nepravilna stran oz. smer vožnje. Pogosto so tudi kolesarji sami povzročitelji prometnih nesreč, saj je pri smrtnih žrtvah in huje poškodovanih kar 60 % kolesarjev tudi povzročiteljev.

Jure Plečnik
Vodja občinskega redarstva

Foto: Miran Antončič


Najava prireditev za spletni koledar

Za vsebino najav, katerih organizator ni Občina Logatec, zbiratelj napovedi - Občina Logatec - ne odgovarja. Kako objaviti prireditev na tej spletni strani? Več tukaj.

Zakaj gre župan na določene prireditve in na določene ne, kdo od organizatorjev ima prednost pri datumih in zakaj Občina Logatec ne določa kdo sme imeti prireditev na določen dan?

Prijava na e-novice

Email naslov: