Obletnica rojstva Jožefa (Jože) Kapusa

Jožef (Joža) Kapus se je rodil 8. marca 1903 v Lescah pri Bledu. V Zavodu sv. Stanislava v Šentvidu nad Ljubljano je obiskoval gimnazijo, kjer je bilo risanje (enako lepopis) eden od obveznih predmetov. Od leta 1912 pa vse do svoje smrti 1930 ga je poučeval duhovnik in slikar Gašper (Gašpar) Porenta, ki je v letih 1906−1910 študiral slikarstvo na akademiji v Pragi. Bil je priznan in uspešen pedagog, ki je svojim učencem nesebično pomagal pri razvijanju njihove ustvarjalnosti. Mladi risarji so dobivali spodbude iz sočasne knjižne ilustracije, zlasti iz revialnega tiska. Med njimi srečamo tudi pozneje znana imena, kakor so Tone Kralj, Stane Kregar, Janez Mežan, Porentov učenec pa je bil seveda tudi Kapus. Ta je po maturi na šentviški gimnaziji vstopil v ljubljansko bogoslovje, v duhovnika je bil posvečen leta 1928. Kot kaplan je devet let služboval v Doleh nad Litijo, 1938 je prevzel župnijo Leskovica ob bivši italijansko-jugoslovanski meji v Poljanski dolini, od koder je ob začetku nemške okupacije pribežal v Hotedršico. Tu je za župnijsko cerkev naredil načrt za procesijski baldahin z vezeninami, za Rovte pa načrt (signiran z žigom »KAPUS JOŽA, župnik«) za kapelico Matere božje, posvečeno spominu na žrtve prve in druge svetovne vojne. V duhu modernizma zasnovana kapelica je bila zgrajena in slovesno blagoslovljena leta 1944. Ob koncu vojne leta 1945 je Kapus moral bežati iz domovine, in sicer je preko Koroške odšel v ZDA, kjer je v škofiji največjega mesta zvezne države Kansas Wichita našel službeno mesto. Kot markantna osebnost je bil Kapus med slovenskimi emigranti v ZDA izredno priljubljen. Še naprej je gojil tudi svoj umetniški dar, ki mu je dobro služil zlasti pri obnovah tamkajšnjih cerkva. Umrl je v prometni nesreči novembra 1962, pokopan je v Fultonu (Kansas).


Simona Kermavnar

Fotografsko gradivo:
-Jožef Kapus, Načrt (frontalni pogled) za kapelico Matere božje v Rovtah (Osebni arhiv Jožeta Leskovca)


-Jožef Kapus, Hotedršica, ž. c., Angel s harfo s procesijskega baldahina, foto: Simona Kermavnar


Najava prireditev za spletni koledar

Za vsebino najav, katerih organizator ni Občina Logatec, zbiratelj napovedi - Občina Logatec - ne odgovarja. Kako objaviti prireditev na tej spletni strani? Več tukaj.

Zakaj gre župan na določene prireditve in na določene ne, kdo od organizatorjev ima prednost pri datumih in zakaj Občina Logatec ne določa kdo sme imeti prireditev na določen dan?

Prijava na e-novice

Email naslov: