Logaški bataljon: Večji spomin in opomin, kako se je treba boriti za obstoj naroda

8. septembra 1943 je Italija kapitulirala, vojaki so odhajali iz naših krajev, za seboj pa pustili veliko orožja in opreme. Slednje je prišlo prav mladim, pa tudi starejšim, ki so vstopali v partizanske vrste. Logatčani so se 12. septembra zbrali v Žibršah. Pridružili se jim je še nekaj internirancev, ki so se vračali iz Italije. Ker ni bilo v bližini nobene večje partizanske enote, kamor bi se priključili, sta vodja rajonskega odbora OF Leopold Škrabar – Vanja in komisar Anton Kramar – Zvone ustanovila samostojni bataljon. Bataljon je samostojno deloval do konca septembra. Kasneje se je v bojih krčil in drobil ter stapljal v druge enote. Več o bataljonu v zgibanki Logaški bataljon, odločen korak k obstoju naroda, ki jo je pripravil Branko Rupnik in v knjigi Zgodovina NOB na Logaškem.

Združenje borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Logatec je kot vsako leto doslej, tudi letos obeležilo spomin na ustanovitev Logaškega bataljona s krajšim kulturnim programom in tovariškim srečanjem. Prireditev je bila v nedeljo, 11.septembra v restavraciji Logatčanka. Po prihodu praporščakov, se je začel kulturni program, v katerem so sodelovali: pevski zbor Društva invalidov in Društva upokojencev, ki jih je vodil Matija Logar, harmonikar Peter Črnilogar ter recitatorki: Magda Lipovec in Vanda Lavrič. Prisotne je pozdravila predsednica ZB NOB Logatec Vesna Jerina, o Logaškem bataljonu pa je spregovoril predsednik KO Logatec-Tabor Branko Rupnik, ki je podal zgodovinski oris dogodkov na Logaškem pred 73. leti. Besedo so dobili tudi gostje: predstavnice Vsedržavnega združenja partizanov Italije iz Repentabra (predsednica Nataša Skrk in članici Nives Guštin ter Silvana Blažina) in podžupan Občine Logatec Boris Hodnik, ki je poudaril, da je Logaški bataljon odraz volje mladine Logatca, da dajo kamenček v izgradnji slovenskega naroda in končno slovenske države.
Od udeležencev NOB so bili prisotni: Dominik Vavken, Risto Čebelič, Jože Simšič – Jelen in Stanislav Simšič ter svojci udeležencev Logaškega bataljona.

Besedilo: Brane Pevec

Foto: Vinko Aleksander in Brane Pevec

 


Najava prireditev za spletni koledar

Za vsebino najav, katerih organizator ni Občina Logatec, zbiratelj napovedi - Občina Logatec - ne odgovarja. Kako objaviti prireditev na tej spletni strani? Več tukaj.

Zakaj gre župan na določene prireditve in na določene ne, kdo od organizatorjev ima prednost pri datumih in zakaj Občina Logatec ne določa kdo sme imeti prireditev na določen dan?

Prijava na e-novice

Email naslov:


Arhiv preteklih vsebin