Knez Mariano Hugo Windisch-Graetz na obisku pri županu občine Logatec

V začetku tega leta je izšla knjiga z naslovom »Še vedno na prepihu«, ki je za Logaško območje še kako pomemba. Njen avtor dr. Milan Trobič v njej opisuje ustno izročilo, mite in pripovedke z Logaškega. Med drugim, lahko beremo tudi zgodbe in pripetljaje knežje družine Windisch-Graetz, ki je bila do konca druge svetovne vojne lastnica gradu ob Planinskem polju. O gradu, ki je bil leta 1944 požgan in oplenjen, knežja družina pa prisiljena oditi v izgnanstvo, se je namreč spletlo veliko zanimivih zgodb.

Ta vsebina je pritegnila tudi pozornost glave omenjene družine, kneza Mariana Huga Windisch-Graetza, in sicer v tej meri, da je želel spoznati avtorja in župana občine Logatec, ki je pripomogla k izdaji te knjige. Tako je ob koncu meseca maja, 25. 5. 2016, po posredovanju logaškega občana mag. Matjaža Žigona, knez Windisch-Graetz s svojim bratrancem grofom Philipom Ceschijem in nečakom dr. Niclausom Faulstrohom obiskal Občino Logatec.

Ob obisku je stekel zanimiv pogovor o kraju, v katerem je živela družina Windisch-Graetz, gradu, ki je sedaj v ruševinah ter iskanju korenin svojih prednikov. Sogovornika sta se dotaknila tudi problemov današnjega časa in sveta. Poudarila sta, da je v svetu preveč krivic in revščine, ter, da je potrebno pomagati ljudem v stiski. Knez, kot veleposlanik Suverenega malteškega viteškega reda v Republiki Sloveniji, pa je ponudil tudi pomoč, v kolikor bi jo Občina Logatec potrebovala. Dodal je še, da s člani tega Reda, v poletnem času, načrtuje obisk Slovenije, še posebno kraje, kjer se nahajajo begunci. Ob tem pa pohvalil občane Logatca, ki so sprejeli begunske družine.

Pred koncem obiska je še povedal, da s člani družine, pripravlja srečanje rodbine, ki je razkropljena po svetu. To snidenje bo v tem poletju v Sloveniji, ob tej priložnosti pa bo postavljena tudi razstava fotografij in dokumentov, ki bo na ogled tudi v Predjamskem gradu.

Ob odhodu se je župan Berto Menard knezu Marianu Hugu Windisch-Graetzu zahvalil za obisk in mu izročil fotografijo bajoneta z vgraviranimi imeni bitk na Soški fronti, kjer je knezov oče deloval kot aktivni častnik avstro-ogrske armade in je bil najden v porušenem gradu. Dr. Milan Trobič pa mu je podaril svojo knjigo, ki je na nenavaden način ponovno povezala knežjo družino z logaško občino.

Knez se je poln lepih vtisov, s svojima sorodnikoma in z obljubo, da se še vrne, poslovil od župana in Logatca.

Mag. Nevenka Malavašič,
Občinska uprava

Foto: dr. N. Faulstroh

 

Foto: mag. M. Žigon


Najava prireditev za spletni koledar

Za vsebino najav, katerih organizator ni Občina Logatec, zbiratelj napovedi - Občina Logatec - ne odgovarja. Kako objaviti prireditev na tej spletni strani? Več tukaj.

Zakaj gre župan na določene prireditve in na določene ne, kdo od organizatorjev ima prednost pri datumih in zakaj Občina Logatec ne določa kdo sme imeti prireditev na določen dan?

Prijava na e-novice

Email naslov: