Dan spomina na mrtve v Lazah

Krajevna organizacija združenja borcev za vrednote NOB Laze je 31. oktobra 2015 pri spomeniku žrtvam NOB v Lazah organizirala spominsko slovesnost ob dnevu spomina na mrtve. Uvodno besedo k prazniku je podala Nada Čamernik, predsednica Krajevne organizacije ZB za vrednote NOB Laze, s posebnim poudarkom na 70. obletnici zmage nad fašizmom. V nadaljevanju slovesnosti je Ana Pupis prebrala pesem Pradedu, ki jo je kot spomin na kruti čas 1. svetovne vojne in soške fronte napisal njen oče Franc Pupis. Pretresljivo ljubezensko balado Mateja Bora Srečanje je na slovesnosti doživeto prebrala Magda Lipovec. Dogodek je umirjeno glasbeno obarvala harmonika, na katero je Natalija Kermavner zaigrala skladbo Nika Zajca V volčjem potoku. Pesem Človek, ne govori mi, mladega avtorja Jana Rupnika, je mladostno doživeto prebrala Eva Pupis, Vanda Lavrič pa sem dogodku dodala svojo pesem Biti hočem pesem – ki varuje spomine. Najmlajši sodelujoči Julija Lucija Pravica in Zala Frančeškin sta dodali prisrčnost dogodku s pesmijo Toneta Pavčka Ptice, dogodek pa je otožno zvenečo zaokrožila z violino Ana Pupis, s skladbo V ranem jutru.

Člani krajevne organizacije so k spomeniku položili cvetje in sveče, z minuto molka pa so se vsi prisotni, okoli 45 jih je bilo, poklonili spominu na mrtve, katerih imena so zapisana na spomeniku žrtvam NOB v Lazah. Poleg Nade Čamernik se je vsem, ki so se udeležili slovesnosti, zahvalil za poklon prazniku tudi Jože Simšič Jelen, borec NOB in človek, ki ga kot domačina, ki živi v Ljubljani, na Laze vežejo mnogi spomini.

Slovesnost ob dnevu spomina na mrtve je ob slovenskem državnem prazniku v Lazah združila mlajše in najstarejše generacije, predvsem pa nadaljevala tradicijo prireditev ob prazniku, katerega posebnost je množično obiskovanje grobov, polaganje cvetja, prižiganje sveč in obujanje spomina na umrle.

Prireditev je gmotno podprla Občina Logatec.

 

Zapisala: Vanda Lavrič

Foto: Vesna Jerina

 


Najava prireditev za spletni koledar

Za vsebino najav, katerih organizator ni Občina Logatec, zbiratelj napovedi - Občina Logatec - ne odgovarja. Kako objaviti prireditev na tej spletni strani? Več tukaj.

Zakaj gre župan na določene prireditve in na določene ne, kdo od organizatorjev ima prednost pri datumih in zakaj Občina Logatec ne določa kdo sme imeti prireditev na določen dan?

Prijava na e-novice

Email naslov: