Dr. Andrej Gosar

V ponedeljek, 26. oktobra 2015, je v knjigarni Celjske Mohorjeve na Nazorjevi 1 v Ljubljani potekala matineja z naslovom »Trenutek racionalnosti v slovenski zgodovini« (A. Rebula), s predstavitvijo znanstvene monografije kot dokumentacije prispevkov s simpozija in nadaljnjih raziskav o dr. Andreju Gosarju. Preko 40 predavateljev je predstavilo življenje in delo dr. Andreja Gosarja z različnih vidikov. Njihove prispevke sta v knjigi, ki obsega 516 strani in je razdeljena na pet tematskih sklopov, ki se zaključijo z izjemno bogato bibliografijo Andreja Gosarja, uredila dr. Jure Gašparič in Alenka Veber.

Pri predstavitvi so sodelovali akademik dr. Kajetan Gantar, župan Občine Logatec g. Berto Menard, urednica ga. Alenka Veber in sodelavec pri izvedbi simpozija g. Štefan Skledar. Pogovor je vodil g. Jože Faganel, direktor Celjske Mohorjeve.

Dr. Andrej Gosar, pravnik, sociolog, politik, pedagog, se je rodil 30. novembra 1887 v Logatcu. Po končanem študiju prava na Dunaju in opravljenem doktoratu je bil poverjenik za socialno skrbstvo pri Deželni vladi za Slovenijo. Aktivno je deloval tudi na političnem področju in bil izvoljen za narodnega poslanca SLS v Ustavodajno skupščino. Leta 1927 in 1928 je bil minister za socialno politiko, 1929-1931 član vrhovnega zakonodajnega sveta pri ministrskem svetu, nato član jugoslovanske delegacije v generalni skupščini Društva narodov v Ženevi. Bil je eden od utemeljiteljev krščanskega socialnega nauka na Slovenskem, a že pred 2. svetovno vojno zaradi sredinske krščansko-demokratične usmerjenosti politično osamljen. Leta 1929 je postal izredni, leta 1935 pa redni profesor na Tehniški fakulteti v Ljubljani. Poleg številnih člankov in razprav je Gosar izdal več knjig, med katerimi posebej omenimo obsežno delo Za nov družbeni red I-II (1933-1935). Leta 1941 se ni želel pridružiti OF, ker je zavračal komunizem v njenem vodstvu. Leta 1944 je bil interniran v Dachau. Povojna leta je predaval na Tehniški fakulteti v Ljubljani. Umrl je leta 1970 v Ljubljani.

Knjiga o dr. Andreju Gosarju bo 17. novembra 2015 predstavljena tudi v Logatcu, in sicer v okviru 4. Gosarjevega večera.
Lepo vabljeni.

Odbor za pripravo Gosarjevih večerov

Foto: Alenka Veber


Najava prireditev za spletni koledar

Za vsebino najav, katerih organizator ni Občina Logatec, zbiratelj napovedi - Občina Logatec - ne odgovarja. Kako objaviti prireditev na tej spletni strani? Več tukaj.

Zakaj gre župan na določene prireditve in na določene ne, kdo od organizatorjev ima prednost pri datumih in zakaj Občina Logatec ne določa kdo sme imeti prireditev na določen dan?

Prijava na e-novice

Email naslov:


Arhiv preteklih vsebin