Premiki na poznorimskem obrambnem sistemu Claustra Alpium Iuliarum II.

V septembrski številki Logaških novic smo objavili razveseljujočo informacijo, da sta Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije (SI) in Primorsko-goranska županija (HR) v letošnjem letu izvedla projekt, ki razkriva ogromen pomen in potencial rimskih ostalin, ki so locirane tudi na logaškem.

Izvajalci projekta so raziskali celotno območje, po katerem potekajo ostaline rimskega zapornega zidu, imenovanega Claustra Alpium Iuliarum. Sedaj potekajo postopki evidentiranja, dokumentiranja, valorizacije, registracije in zaščite te izredno pomembne kulturne dediščine. Javnosti pa jo že predstavljamo preko elektronskih medijev. Na uradnem spletišču Občine Logatec logatec.si vas na osnovni strani čaka povabilo k ogledu tako spletne strani raziskovalnega projekta claustra.org, kjer so objavljena vsa dognanja, kakor različnih videov predstavitev. Predstavljajo 15 rekonstrukcij v sliki, 23 fotografij arheoloških izkopavanj, 17 arheoloških najdb, 30 posnetkov žive zgodovine, 32 posnetkov kako arheološki ostanki izgledajo danes, interaktivni zemljevid z uvrstitvijo vseh točk na limesu ter veliko opisov zgodovinskih dejstvev in kar 8 videov. Izmed njih izpostavljamo dva, in sicer predstavitvenega in tistega, ki ponazarja poskus rekonstrukcije Lanišča. Slednjega so pripravili predstavniki obeh organizacij s P. Kosom iz Narodnega muzeja Slovenije na čelu in grafikom I. Dolinarjem.

V video lahko na logatec.si vstopite s klikom na podobo poskusa rekonstrukcije Lanišča (P. Kos, Narodni muzej Slovenije; grafika I. Dolinar)

Kako izgleda lanišče v 3D tehniki dandanes, kakor ga je posnel Boštjan Burger pa si lahko ogledate s klikom na fotografijo rimskega vojščaka na Lanišču, kakor ga je zabeležil Andrej Korenč.

Več o Claustri Alpium Iuliarum:
Kamniti braniki Rimskega imperija

Lanišče nekdaj: 
Poskus rekonstrukcije: (P. Kos, Narodni muzej Slovenije; grafika I. Dolinar)

Lanišče danes: 
(foto: Andrej Korenč, 3D foto: Boštjan Burger)

Občinska uprava


Najava prireditev za spletni koledar

Za vsebino najav, katerih organizator ni Občina Logatec, zbiratelj napovedi - Občina Logatec - ne odgovarja. Kako objaviti prireditev na tej spletni strani? Več tukaj.

Zakaj gre župan na določene prireditve in na določene ne, kdo od organizatorjev ima prednost pri datumih in zakaj Občina Logatec ne določa kdo sme imeti prireditev na določen dan?

Prijava na e-novice

Email naslov: