Seja Komisije za zaščito in reševanje pri Skupnosti občin Slovenije v prostorih Upravnega centra v Občini Logatec

V Logatcu se je v torek 8. septembra 2015 so se sestali člani Komisije za zaščito in reševanje pri Skupnosti občin Slovenije (SOS) ter predstavniki drugih združenj občin, na svoji konstitutivni seji v novem mandatu predsedstva Skupnosti občin Slovenije, ki je največje in najbolj raprezentativno združenje slovenskih občin. Komisija za zaščito in reševanje je strokovni kolegijski organ, ustanovljen s strani SOSa za vprašanja povezana z naravnimi in drugimi nesrečami. Komisija, ki je bila pred tem delovna skupina SOSa je svojo strokovno organizirano pot začela že leta 2005. Od takrat je že ničkolikokrat sodelovala pri usklajevanju predpisov s tega področja, pri spreminjanju krovnih zakonov obrambnega resorja in je redni pogajalec na Upravi RS za zaščito in reševanje za interese lokalnih skupnosti na tem področju.

Med drugim so na srečanju obravnavali vlogo sistema zaščite in reševanja v reševanju trenutno najbolj pereče humanitarne krize v Evropi, t.j. begunske krize. Članom komisije je bilo predstavljeno dosedanje angažiranje vpletenih lokalnih skupnosti v to problematiko, dokaj detaljno obrazloženo kaj, kako in na kakšen način se bo ta kriza v Sloveniji vodila in vloga občin pri tem.

Sestanka se je udeležil tudi generalni direktor Uprave RS za zaščito in reševanje, g, Darko But z sodelavcem. Oba sta nazorno in konkretno razložila operativni vidik delovanja sistema zaščite in reševanja v okviru omenjene "begunske krize". Občine se tako lahko konkretno pripravijo na vse možne scenarije.

Na srečanju je bilo tudi govora o spremembi osnutka Pravilnika o delovanju nujne medicinske pomnoči, s poudarkom na organiziranju in vzpostavljanju mreže AED ter prvih posredovalcev. Obravnavali so tudi načrtovanje na področju naravnih in drugih nesreč ter za nov mandat, imenovali predsednika komisije in namestnico. Za predsednika je bil, že tretji mandat soglasno imenovan prav sodelavec logaške občinske uprave ter namestnik poveljnika CZ Logatec, Damjan Barut, Za namestnico pa kolegica iz Občine Kamnik, Brigita Vavpetič.

Ob koncu srečanja so si člani komisije ogledali še novo terensko specialno vozilo logaške Civilne zaščite, Ford Ranger.

Občinska uprava


Najava prireditev za spletni koledar

Za vsebino najav, katerih organizator ni Občina Logatec, zbiratelj napovedi - Občina Logatec - ne odgovarja. Kako objaviti prireditev na tej spletni strani? Več tukaj.

Zakaj gre župan na določene prireditve in na določene ne, kdo od organizatorjev ima prednost pri datumih in zakaj Občina Logatec ne določa kdo sme imeti prireditev na določen dan?

Prijava na e-novice

Email naslov:


Arhiv preteklih vsebin