Japonski gasilci obiskali PGD Dolnji Logatec

V petek so dolnjelogaške prostovoljne gasilce obiskali predstavniki Gasilske zveze Japonske. Poleg predsednika Toshifumija Akimota so bili v delegaciji, ki se je sicer udeleževala konference v Zagrebu, tudi Hiroshi Fukuchi, zadolžen za mednarodno sodelovanje, Hayakawa Kazuhito, vodja divizije, in njihova prevajalka.

Pred obiskom Logatca so si gostje ogledali Ljubljano, po srečanju z logaškimi gasilci pa so se napotili še v Postojnsko jamo.

Pobudnica obiska je bila logaška gasilka in nekdanja visoka funkcionarka Marinka Cempre Turk, ki se je lani septembra udeležila prve gasilske ženske konference na Japonskem. Med drugim je povedala, da na Japonskem gasilstvo ni prostovoljno, v gasilskih vrstah pa ni toliko mladih kot pri nas.

Župan Berto Menard je sogovornikom pojasnil, da imamo v Logatcu sedem prostovoljnih gasilskih društev, pohvalil pa se je z velikim številom šoloobveznih otrok med gasilci. Povedal je, da občina za delovanje prostovoljnih gasilskih društev namenja tri odstotke proračuna, kar je 180 tisoč evrov. »Naši gasilci so tudi člani civilne zaščite. Ob vsaki ujmi so prvi, ki ljudem priskočijo na pomoč,« je še povedal.

Župan je gostom ob koncu prijateljskega pogovora izročil simbolična darila, med drugim potico in knjigo, gostje pa so slovenske gostitelje obdarili s tradicionalnim kimonom – opravo japonskih gasilcev in še nekaj tradicionalnimi spominki.

Blanka Markovič Kocen
Foto: Blaž Korenč


Najava prireditev za spletni koledar

Za vsebino najav, katerih organizator ni Občina Logatec, zbiratelj napovedi - Občina Logatec - ne odgovarja. Kako objaviti prireditev na tej spletni strani? Več tukaj.

Zakaj gre župan na določene prireditve in na določene ne, kdo od organizatorjev ima prednost pri datumih in zakaj Občina Logatec ne določa kdo sme imeti prireditev na določen dan?

Prijava na e-novice

Email naslov: