Logatec pripravljen na morebiten sprejem beguncev

Župan Berto Menard je v izogib vznemirjenju občanov zaradi morebitnega prihoda beguncev v Logatec 31. 8. 2015  sklical sestanek s predstavniki civilne zaščite in vseh drugih institucij, ki bi sodelovale pri razreševanju te problematike. Pripravljenost na izjemne dogodke je namreč po izkušnjah iz minulih let nujna.

Sama občina nima lastnih kapacitet, ima jih pa država, to je ministrstvo za obrambo, in sicer nekdanjo vojašnico v Blekovi vasi, ki je v zadnjem obdobju Izobraževalni center RS za zaščito in reševanje, enota Logatec. Ta lahko sprejme 100 ljudi, z dodatno opremljenim prostorom 150, za več pa bi bilo treba postaviti šotorišče. Po besedah poveljnika civilne zaščite Boštjana Rupnika je maksimalno število beguncev, ki bi jih lahko sprejeli v Logatcu, 400.

Občina Logatec po besedah župana Berta Menarda od države do danes ni dobila nobenih navodil, a se na morebiten sprejem beguncev kljub temu pripravlja. Poveljnik logaške civilne zaščite Boštjan Rupnik pa je dodal, da izobraževalni center v Blekovi vasi pride v poštev šele takrat, ko bo prosilcev za azil več kot 500. Po potrebi se bodo v dejavnosti vključili tudi center za socialno delo, rdeči križ, taborniki in skavti ter Klub logaških študentov, slednji predvsem zaradi potreb po prevajanju.

Na morebiten prihod beguncev se pripravljajo tudi v logaškem zdravstvenem domu, kjer jih skrbi predvsem možno širjenje bolezni, zaradi česar nameravajo prebežnike cepiti.
Predstavniki vpletenih institucij so na sestanku dobili tudi koristne topografske karte za štabno vodenje, ogledali pa smo si tudi novo terensko vozilo logaške civilne zaščite (na sliki).

Besedilo in foto: Blanka Markovič Kocen


Najava prireditev za spletni koledar

Za vsebino najav, katerih organizator ni Občina Logatec, zbiratelj napovedi - Občina Logatec - ne odgovarja. Kako objaviti prireditev na tej spletni strani? Več tukaj.

Zakaj gre župan na določene prireditve in na določene ne, kdo od organizatorjev ima prednost pri datumih in zakaj Občina Logatec ne določa kdo sme imeti prireditev na določen dan?

Prijava na e-novice

Email naslov: