Pohod k spomeniku ustanovitvi Logaške čete v Žibršah dne 23. 5. 2015

Kljub hladnemu in deževnemu vremenu se je 23. maja 2015 pred OŠ Tabor v Gorenjem Logatcu zbralo nekaj manj kot trideset pohodnikov, ki so se odpravili na že tradicionalno pot k spomeniku Logaški četi v Žibršah. Kot običajno, so del poti opravili z avtomobili, potem pa k spomeniku globoko v Tumletovem gozdu pristopili peš.

Tu so k spomeniku najprej položili cvetje in razvili slovensko trobojnico, potem pa je zbrane nagovoril predsednik KO ZB za vrednote NOB Logatec Tabor Branko Rupnik. Poudaril je, da so se prvi uporniki okupacije iz Logatca vključevali v partizanske enote že v letu 1941, v zgodnji pomladi leta 1942 pa so tu nad potočno sotesko Laih kamen osnovali pravi partizanski tabor. Sprva so se po komandirju Radu Pehačku imenovali Radotov vod, kasneje pa se je za to skupino uveljavilo ime Logaška četa. Po dobrem mesecu, ko so se jim ovaduške tipalke nevarno približale, so se združili s podobno skupino z Vrhnike in nato bojno delovali v Prvem Dolomitskem odredu.

Prvenstveno je spomin namenjen tem borcem, ne sme pa se pozabiti vseh, ki so Logaško četo ves čas oskrbovali z vsem potrebnim in vseh, ki so se po vojni trudili ohranit spomin na to narodno zavedno poglavje NOB-ja na Logaškem.

V sproščenem pogovoru so nato pohodniki ob požirku domačega poleg drugega izrazili skrb ob oživljanju fašističnih idej doma in v zamejstvu, med bukovje pa se je razlegla tudi vedra partizanska pesem.

Spominski pohod je bil sklenjen na kmetiji odprtih vrat Pr Tumlet, kjer nas je prijazna gospodinja Mici postregla z vročo obaro in toplo ocvirkovko.

Pripravljalni odbor

 

Foto: Vesna Jerina

 


Najava prireditev za spletni koledar

Za vsebino najav, katerih organizator ni Občina Logatec, zbiratelj napovedi - Občina Logatec - ne odgovarja. Kako objaviti prireditev na tej spletni strani? Več tukaj.

Zakaj gre župan na določene prireditve in na določene ne, kdo od organizatorjev ima prednost pri datumih in zakaj Občina Logatec ne določa kdo sme imeti prireditev na določen dan?

Prijava na e-novice

Email naslov: