V imenu predsednika republike bo 8. maja 2015 ob 13. uri položen venec v spomin zaveznikom v II. svetovni vojni, in sicer posadki strmoglavljenega ameriškega bobnika B-24H-5-CF Liberator 41-29244 v Kotlicah v Logatcu

V imenu predsednika Republike Slovenije bodo jutri, v petek, 8. maja 2015, ob 13. uri položeni venci na treh obeležjih zaveznikom v II. svetovni vojni. 
Eno izmed teh obeležij je spomenik posvečen posadki strmoglavljenega ameriškega bobnika B-24H-5-CF Liberator 41-29244 v Kotlicah v Logatcu.
Venec bo v imenu predsednika republike položil Uroš Krek, svetovalec predsednika republike. 

Dogodku se bo pridružil tudi obrambni ataše Združenih držav Amerike v Republiki Sloveniji, podpolkovnik Todd Scattini.


Lokacija: Ob gozdni poti, občina Logatec

 

O spomeniku:

15. oktobra 2014 je bil v spomin na posadko ameriškega bombnika B-24H Liberator, s serijsko številko 41-29244 in vzdevkom Double Trouble, nedaleč od mesta Logatec postavljen spomenik.

Posadko so sestavljali:
Pilot - podporočnik Edwin H. (Heine) Pries; 0-745173
Kopilot – podporočnik Frank R. Gerrity; 0-811363
Navigator – podporočnik James W. Cottrell; 0-689726
Bombardir – podporočnik George A. Evens; 0-688948
Strelec zgornje kupole - narednik Harold Koslow; 11090076
Strelec spodnje kupole – narednik Steve Varga; 15333985
Strelec v trupu letala desno – narednik Joseph J. McCord; 15382924
Strelec v trupu letala levo – narednik Salvatore P. Scafidi; 11091044
Strelec v nosu letala – narednik Don T. Abernathy; 14158859
Strelec v repu letala – narednik Thaddeus S. Tokarski; 33477925.


25. februarja 1944 je bilo to letalo v formaciji ostalih bombnikov na poti iz oporišča v južni Italiji Gioia del Colle proti nemškemu Regensburgu z misijo bombardiranja tovarne nemških letal Messerchmitt. V pozno dopoldanskih urah je bilo letalo napadeno s strani Messerschmittovih lovcev in proti letalske obrambe s tal. Ob zadetku je bilo tako močno poškodovano, da je v ognju strmoglavilo v bližini Logatca, na predel Kotlic. Pred tem je posadki uspelo odvreči neaktivirane bombe, ki so padle na predel Loma.
Pravočasno je uspelo izskočiti petim članom posadke, drugih pet pa je v strmoglavljenem letalu dočakala temna usoda.

Rešili so se:
Kopilot – podporočnik Frank R. Gerrity; 0-811363
Navigator – podporočnik James W. Cottrell; 0-689726 (težje poškodovan; nogi prestreljeni s strojnicami kalibra 303, pri odskou iz letala pa mu je propeler skorajda v celoti odrezal levo nogo)
Bombardir – podporočnik George A. Evens; 0-688948
Strelec zgornje kupole - narednik Harold Koslow; 11090076
Strelec v nosu letala – narednik Don T. Abernathy; 14158859.

Preživele člane posadke so v kratkem zajeli Nemci in jih poslali v tri različna taborišča za letalce na sever Nemčije, kjer so vsi preživeli grozote bivanja v prvotno dodeljenih taboriščih, Koslow in Abernathy pa sta preživela Pohod smrti v dolžini skoraj 1000 km.

Po vojni so se vsi preživeli vrnili v ZDA, kjer so si ustvarili družine in izjemne kariere ter bili priznani kot vidni člani družbe.  
Konec leta 1947 sta bila pilot Edwin H. Pries in repni strelec Thaddeus S. Tokarski prekopana in pokopana na domačih pokopališčih v ZDA, medtem ko so bili ostali trije; strelec spodnje kupole Steve Varga, strelec v trupu letala desno Joseph J. McCord in strelec v trupu letala levo Salvatore P. Scafidi prekopani iz dolnjelogaškega pokopališča na ameriško vojaško pokopališče v Firence. 

Avtor spomenika, Raul Semenič, je datum postavitve spomenika (15. oktober) izbral z namenom. Tega dne leta 2013 je na svoj »zadnji let« v starosti 91 let odšel še zadnji član posadke, ki si je s skokom iz gorečega letala skoraj 70. let pred tem rešil življenje. 


Pri nastanku spomenika so sodelovali tako Slovenci kot Američani.
Sliko bombnika je prispeval ameriški ilustrator Bob Engle, ki je tudi osebno povezan s težkimi bombniki. Njegov oče je bil pilot v ameriški vojski in je med 2. Svetovno vojno pilotiral letečo trdnjavo B-17.
Spomenik je zelo skrbno in s posebnim občutkom izdelal Peter Svete iz Podpeči, Jože Drešar, priznani akademski restavrator in konservator, Igor Brozovič in Nejc Kastelic so ga z avtorjevo pomočjo postavili, Branko Rupnik iz Žibrš pa je intenzivno pomagal pri pridobitvi soglasja lastnika parcele in pri iskanju morebitnih ostankov letala.
Kakšnega izgleda mora biti spomenik, da bo poseben in s pravo pieteto nosil svoje sporočilo, si je zamislil Raul Semenič.
Del sredstev za spomenik in njegovo postavitev pa je prispevala tudi Občina Logatec.

Spomenik je postavljen v bližini padca letala, na čudovitem predelu, in sicer na obronku gozda, pod katerim se do ceste razprostira večja jasa. Spomenik ima obliko dela repa letala, ki je tako zelo značilen za to vrsto bombnika. Liberatorjev rep je bil namreč sestavljen iz več delov, najbolj izstopajoča pa sta bila vertikalna repna stabilizatorja, ki sta v višino merila kar okrog 3 metre. Zaradi oblike in velikosti so ju letalci v hecu imenovali skedenjska vrata. Spomenik v Kotlicah je seveda manjše dimenzije, je pa tretji spomenik v Sloveniji, ki je bil leta 2014 postavljen v spomin na ameriška letala in posadke, ki so 1944 na slovenskih tleh zaključile celotni ali določen del svojega poslanstva.
Igor Verdev je raziskoval zgodbo in v Andražu v Spodnjesavinski dolini postavil spomenik posadki leteče trdnjave B-17 z imenom Dark Eyes.
Marko Zdovc je raziskal usodo Liberatorja B-24 z imenom Peacemaker, ki je 25. februarja 1944 strmoglavil v Vrbi pri Dobrni in junija 2014 postavil spomenik.
15. oktobra 2014 pa je bil svojemu namenu predan tudi spomenik, posvečen v Logatcu strmoglavljenemu letalu z imenom Double Trouble in njegovi posadki. Ta spomenik je vpisan tudi v register kulturne dediščine.

19. novembra 2014 sta spomenik in lokacijo padca letala obiskala tudi takratni ameriški ambasador v Sloveniji, Joseph A. Mussomeli in obrambni ataše v RS Todd A. Scattini. Predstavljena jima je bila zgodba posadke in letala ter nekaj drobcev iz življenj preživelih članov. Oba visoka gosta sta bila izredno navdušena nad obliko spomenika, ki je edinstvena. Zgodba posadke ju je presunila. Na lokaciji padca sta našla še nekaj drobnih delčkov ostankov letala, kar ju je osupnilo

Na koncu sta avtorja z osebno noto in posebnim priznanjem ameriške ambasade, ki ga je osebno oblikoval ambasador Mussomeli, tudi sama izredno presenetila in izrazila svojo zahvalo za počastitev spomina na njune rojake, ki so na slovenskih tleh izgubili življenja.


25. februarja 1944 je bilo v okviru misije Big week izgubljenih kar 25 Liberatorjev, v sklopu celotne misije, ki je trajala od 20. do 26. februarja 1944, pa 226 težkih bombnikov in 28 lovcev.
25. februarja 1944 je na slovenska tla padlo 5 Liberatorjev.
Ameriška vojska je, po podatkih Wikipedie, med decembrom 1941 in avgustom 1945, izgubila 65.164 letal, do tega na neameriških tleh 43.581 in 21.583 znotraj ZDA. Sama pa je v tem obdobju uničila 40.259 sovražnikovih letal.

Avtor fotografij: Andrej Korenč

Spomenik


Obrambni ataše ZDA v RS, Todd Scattini, nekdanji ambasador ZDA v RS, Joseph Mussomeli in avtor spomenika Raul Semenič

Edina znana fotografija letala B-24H, Liberator 41-29244 Double Trouble (vir: http://forum.armyairforces.com/B-24-4129244-Double-Trouble-m210538.aspx)

Najava prireditev za spletni koledar

Za vsebino najav, katerih organizator ni Občina Logatec, zbiratelj napovedi - Občina Logatec - ne odgovarja. Kako objaviti prireditev na tej spletni strani? Več tukaj.

Zakaj gre župan na določene prireditve in na določene ne, kdo od organizatorjev ima prednost pri datumih in zakaj Občina Logatec ne določa kdo sme imeti prireditev na določen dan?

Prijava na e-novice

Email naslov: