Vstopna točka v mesto Logatec kot iz škatlice

Konec aprila je po dveh letih in pol izpod oranžnega primeža varovalne ograje delovišča končno zadihala vstopna točka v mesto Logatec.

Litoželezni vodnjak na desni strani, ki stoji v Žepnem parku pred Škrljevo hišo, je bil obnovljen leta 2009, park okoli njega tik za tem, zadnji popravki parka pa so sovpadli z dokončanjem tega dela križišča. Evropska sredstva za obnovo je Občina Logatec dobila preko pristopa LEADER, zasebna z zmago na razpisu podjetja Helios, nekaj pa je rezervirala tudi proračunskih sredstev.

Precej drugačna je zgodba obnove levega dela križišča Tržaške, Tovarniške in Rovtarske ceste. Spomenik NOB v Dolenjem Logatcu, kakor se uradno imenuje, je že jeseni 2012 pričel dobivati podobo, ki mora biti čim bolj skladna s prvotnim stanjem. Konservatorsko restavratorska dela na spomeniku iz leta 1958, ko sta ga zasnovala in postavila Anton Bitenc in Stojan Batič, so bila v zadnjih treh letih večkrat ustavljena zaradi težav pri sanaciji križišča. Po končani sanaciji križišča pa je bila 29. aprila 2015, zaključena tudi dvofazna obnova spomenika z okolico, za katero sta sredstva prispevali tako Evropa preko pristopa LEADER, kakor Občina.

Nad novo, svežo podobo, ki po zahtevah Zavoda za varstvo kulturne dediščine zopet spominja na avtorjevo zasnovo, so bili navdušeni tudi predstavniki ljubljanske Galerije Jakopič, kjer 12. maja 2015 odpirajo retrospektivno razstavo del akademskega kiparja Stojana Batiča. Poleg razstave so pripravili tudi katalog in video dokumentacijo nekaterih njegovih najpomembnejših javnih spomenikov. Med najpomembnejša dela seveda uvrščajo tudi dolnjelogaški spomenik, ki so ga posneli v vsej njegovi najnovejši podobi prav 29. aprila letos.

Gospodu Batiču ob tako pomembnem mejniku kot je razstava njegovega opusa in hkrati ob njegovem letošnjem visokem jubileju, 90 let, voščimo obilo zdravja in moči, z željo, da bi si v kratkem osebno na licu mesta uspel ogledati zdaj zopet bleščečo podobo njegove stvaritve izpred skoraj šestih desetletij.

Občinska uprava

spomenik z okolico kmalu po postavitvi 1958, arhiv Tilke Jerič


spomenik z okolico pred obnovo 2012, foto Renata Gutnik


spomenik z okolico po obnovi aprila 2015, foto Renata Gutnik


Po več desetletjih končno urejeno stopnišče na hrbtni strani območja spomenika, foto Renata Gutnik


Najava prireditev za spletni koledar

Za vsebino najav, katerih organizator ni Občina Logatec, zbiratelj napovedi - Občina Logatec - ne odgovarja. Kako objaviti prireditev na tej spletni strani? Več tukaj.

Zakaj gre župan na določene prireditve in na določene ne, kdo od organizatorjev ima prednost pri datumih in zakaj Občina Logatec ne določa kdo sme imeti prireditev na določen dan?

Prijava na e-novice

Email naslov:


Arhiv preteklih vsebin