Čiščenje zemljišč ob vodotokih

Spoštovane občanke, spoštovani občani,

kot nam je vsem dobro znano, je večina vodotokov s širšega območja Občine Logatec že večkrat prestopila meje svoje struge ter se razlila po ožjem ali širšem območju zemljišč, čemur je praviloma sledila materialana škoda okoliških lastnikov premičnin in nepremičnin.

Tem pojavom v zadnjem obdobju botrujejo še vedno bolj očitne klimatske spremembe, posledica česar so tudi hitri in močni nalivi dežja ter močan veter. Kot izgleda, tudi narava sama ni vedno pripravljena na tako hitre spremembe in prilagajanja, zato je obveza vseh nas, vseh občank in občanov, da vsak po svojih zmožnostih pripomore, da s skupnimi močmi skušamo v čim večji meri obvladati morebitne naravne ujme, ki bi lahko sledile v prihodnje.

Zato je sedaj pravi čas, da izpeljemo eno od najbolj nujnih preventivnih akcij in sicer - čiščenje vodnih in priobalnih zemljišč vodotokov.

Sicer ima krovno pristojnost in odgovornost za upravljanje z vodami ter z vodnimi in priobalnimi zemljišči država oz. služba na katero so bile določene naloge s strani države prenešene.

Občina Logatec je tako pristojnemu ministrstvu kot tudi podjetju, ki kot koncesionar izvaja določene prej omenjene naloge, posredovala pisno zaprosilo za čimprejšnjo realizacijo, z zakonom določenih, nalog.

Odgovora še nismo prejeli, čeprav je že zadnji čas, da bi z aktivnostmi, če že ne končali, pa vsaj pričeli.

S tovrstnimi izkušnjami smo seznanjeni tudi iz nekaterih drugih občin, zato je nujno, da se obnašamo samozaščitno ter sami pristopimo k najbolj nujnim opravilom.

Pri tem je potrebno posebej opozoriti na 100. člen Zakona o vodah, ki določa, da lastnik ali drug posestnik vodnega ali priobalnega zemljišča zagotavlja košnjo in odstranjevanje prekomerne zarasti na bregovih, odstranjevanje plavlja, odpadkov in drugih opuščenih ali odvrženih predmetov in snovi z vodnih in priobalnih zemljišč.

Občina Logatec sicer načrtuje, da bo v prihodnjih dneh izvedla nekaj najbolj nujnih tovrstnih aktivnosti, vendar se, glede na vse znane koliščine, v prvi vrsti apelira na lastnike prej navedenih zemljišč, kot tudi na občanke in občane, ki so slednjim pripravljeni priskočiti na pomoč.


V upanju, da bomo s skupnimi močmi postorili vse kar je v tem času najbolj potrebno, vas lepo pozdravljam.

Berto Menard
ŽUPAN


Najava prireditev za spletni koledar

Za vsebino najav, katerih organizator ni Občina Logatec, zbiratelj napovedi - Občina Logatec - ne odgovarja. Kako objaviti prireditev na tej spletni strani? Več tukaj.

Zakaj gre župan na določene prireditve in na določene ne, kdo od organizatorjev ima prednost pri datumih in zakaj Občina Logatec ne določa kdo sme imeti prireditev na določen dan?

Prijava na e-novice

Email naslov: