Novo poškodovanje Spominske kapele padlim v 1. svetovni vojni

Konec leta 2013 je bila dokončana obnova Spominske kapele padlim v 1. sv. vojni. Skladno z najdenimi načrti sta bila vgrajena še lestenec in pitnik. V desetih dneh po postavitvi pitnika je bil s strani neznancev zgornji del pitnika že tako močno poškodovan, da ga je bilo potrebno odstraniti. Nov bo izdelan ter nameščen, ko bodo to dopuščala proračunska sredstva in bo dodatno zagotovljeno varovanje oz. nadzor območja kapelice. Vzrok poškodb pa je možno iskati tako v nameri neznancev, da ukradejo bakreno pipo pitnika kakor v neprimernem vedenju mladine, ki se obeša po kovinskih povezovalnih nosilcih med stebri ter se med guganjem z nogami odriva od pitnika. Spominska kapela ni namenjena tovrstni rekreaciji, ampak se pričakuje pieteten odnos do vseh tistih, ki jim je kapela posvečena.

Prav z napačnim načinom poskusa pietetnega obnašanja pa je prišlo do drugega poškodovanja, in sicer zidu na notranji strani železnih vrat. Nekdo za vrata porine plastične lončke s peskom, kamor so zapičene tanke visoke svečke. Da bi sveče stale pokonci, jih nasloni ob steno. Ogenj in dim teh sveč na stenah puščata sajaste madeže, ki se jih ne da odstraniti drugače kot z brušenjem in ponovnim pleskanjem. Zato vas prosimo, da ne prinašate takih sveč in jih ne postavljate ob katerekoli stene kapelice. Ker je skrbnik kapelice Občina Logatec, bomo v Občinski upravi zelo veseli, če boste prinesli sveče kar do nas na Upravni center, mi pa jih bodo v najkrajšem možnem času, če se bo dalo že takoj, odnesli na mesto za sveče v kapelico. Priporočamo uporabo ekoloških sveč.

Občinska uprava


Sajasti madeži se vijejo do stropa.
Foto: Renata Gutnik


Najava prireditev za spletni koledar

Za vsebino najav, katerih organizator ni Občina Logatec, zbiratelj napovedi - Občina Logatec - ne odgovarja. Kako objaviti prireditev na tej spletni strani? Več tukaj.

Zakaj gre župan na določene prireditve in na določene ne, kdo od organizatorjev ima prednost pri datumih in zakaj Občina Logatec ne določa kdo sme imeti prireditev na določen dan?

Prijava na e-novice

Email naslov:


Arhiv preteklih vsebin