Dan slovenske hrane 2014

Foto: Renata Gutnik

 

Vlada Republike Slovenije je leta 2012 sprejela sklep o razglasitvi dneva slovenske hrane, ki se ga obeležuje vsako leto tretji petek v novembru. Z dnevom slovenske hrane damo v Sloveniji pridelani hrani pomemben pečat. Razglasitev dneva slovenske hrane spodbuja k povezovanju in celostni obravnavi kmetijskega, okoljskega, zdravstvenega in izobraževalnega vidika.

Ta dan poteka tudi projekt Tradicionalni slovenski zajtrk, ko otroci v vrtcih in osnovnih šolah zajtrkujejo kruh, mleko, maslo, med in jabolka - vse domačega izvora. Namen projekta je izobraževati, obveščati in osveščati šolajočo mladino ter vzporedno tudi širšo javnost o pomenu zajtrka v okviru prehranjevalnih navad, pomenu in prednostih lokalno pridelanih živil slovenskega izvora, pomenu kmetijske dejavnosti in čebelarstva za pridelavo, okolje, gospodarske dejavnosti in za širše okolje. Pomembno je tudi splošno osveščanje mladine o pomenu zdravega načina življenja, vključno s pomenom gibanja in izvajanja športnih aktivnosti.

Glavni cilj oziroma namen razglasitve dneva slovenske hrane je bil podpora slovenskim pridelovalcem in predelovalcem hrane ter spodbujanje zavedanja in pomena domače samooskrbe, ohranjanje čistega, zdravega okolja, ohranjanje podeželja, seznanjanje mladih s postopki pridelave in predelave hrane in spodbujanje zanimanja za dejavnosti na kmetijskem področju. 
Lokalna trajnostna oskrba je vodilo zagotavljanja varnega in zdravega prehranjevanja. Eden izmed strateških ciljev slovenske kmetijske in prehranske politike je zagotavljanje hrane lokalnemu prebivalstvu s trajnostnim izkoriščanjem domačih proizvodnih virov in pospeševanje ponudbe in povpraševanje po kakovostni in zdravju koristni hrani, pridelani lokalno in na trajnostni način ter s tem izboljšanje oskrbe prebivalstva z lokalno trajnostno pridelano hrano.

Občina Logatec se v sodelovanju s Kmetijsko gozdarsko zbornico Slovenije - enota Logatec, ponovno pridružuje obeleževanju dneva slovenske hrane. V ta namen bo, tako kot prejšnja leta, s postavitvijo stojnic na trgu pred cerkvijo sv. Nikolaja ob Notranjski cesti omogočila lokalnim pridelovalcem in predelovalcem slovenskih dobrot s področja občine Logatec, predstavitev svoje ponudbe. Na voljo bodo zelenjava, suhomesnati, mlečni in pekovski izdelki.

Vabljeni torej občanke in občani v petek, 21. novembra 2014, med 10. in 13. uro, na trg pred cerkev sv. Nikolaja, na predstavitev slovenske hrane.

Občina Logatec in KGZS – enota Logatec

Foto: Roman Rupnik, KGZS

dsh2012 1
dsh2012 1
dsh2012 2
dsh2012 2
dsh2012 3
dsh2012 3
dsh2012 4
dsh2012 4
dsh2012 5
dsh2012 5
dsh2012 6
dsh2012 6Najava prireditev za spletni koledar

Za vsebino najav, katerih organizator ni Občina Logatec, zbiratelj napovedi - Občina Logatec - ne odgovarja. Kako objaviti prireditev na tej spletni strani? Več tukaj.

Zakaj gre župan na določene prireditve in na določene ne, kdo od organizatorjev ima prednost pri datumih in zakaj Občina Logatec ne določa kdo sme imeti prireditev na določen dan?

Prijava na e-novice

Email naslov: