Dnevnikova poletna turistična izvidnica tudi v Logatcu

Časopisna hiša Dnevnik že več let pripravlja reportažo Dnevnikova poletna turistična izvidnica, kjer s poslanstvom skritega gosta v slovenske kraje pošlje svoje izvidnike. Da je reportaža še toliko bolj zanimiva, v vlogi obiskovalcev nastopijo tako tuji državljani kot Slovenci in preverijo kako turistično dihajo v določenih krajih. Letos so pod drobnogled vzeli 16 občin, med njimi tudi Logatec. V akciji pa lahko sodelujejo tudi bralci časopisa, in sicer tako, da glasujejo za obiskano občino, ki jim je najbolj pri srcu. Več o celotni akciji in izboru letošnjih občin si lahko preberete tukaj.

V začetku julija so izvidniki obiskali tudi občino Logatec in strnili svoje vtise v članku, ki ga lahko preberete na naslednji povezavi, kjer je objavljen tudi intervju z izvidnikom Davidom Heredero Zorza, osemindvajsetletnim Špancem, ki že nekaj časa živi v Sloveniji.

Kakor večina popotnikov se je tudi David predhodno želel informirati o ponudbi kraja, ki ga bo obiskal. In ker nas velika večina najprej išče podatke na spletu, je tako naredil tudi David. Nesrečno naključje pa je botrovalo temu, da uradno spletišče Občine Logatec zaradi čiščenja virusov in optimizacije na uporabnikom tablic in mobilnih telefonov bolj prijazno platformo, ravno v tem času ni 100% na voljo, zato ni uspel priti do vseh informacij na ta način. A ker so vse s turizmom povezane vsebine v 7 različnih jezikih natisnjene tako v brošuri Dobrodošli v Logatcu, ki sta jo David in spremljevalka prejela na licu mesta, sta do informacij še vedno prišla. So pa vse informacije v slovenskem, angleškem, nemškem, italijanskem, ruskem, nizozemskem in francoskem jeziku objavljene tudi na nacionalnem turističnem portalu slovenia.info.

David in njegova prijateljica sta imela z obiskom Logatca precej dobro izkušnjo, narava, podeželje, hrana in gostoljubje domačinov sta si zelo zapomnila, še bolj pa bi se jima Logatec prikupil, če bi lahko spoznala še logaško podzemlje, si ogledala morebitni muzej v gradu in grad sam ter imela možnost videti lepo, urejeno, z ohranjeno kulturno dediščino popestreno središče Logatca. Presenečena sta bila tudi nad nasvetom zaposlene v turistični pisarni, ki ju je v zvezi z jamami napotila v Škocjanske jame in z urnikom dela te pisarne.

Pri zadnji zadevi je potrebno poudariti veliko razliko med TICem, ki sta ga izvidnika iskala in turistično pisarno, kakršna je ta v Logatcu. TIC – turistično informacijski center je lokacija, kjer obiskovalci dobijo informacije o kraju, katerega so obiskali, medtem ko je poslanstvo potovalne agencije, ki se v našem primeru imenuje Turistična pisana Naklo, prodaja turističnih aranžmajev v drugih krajih, državah in kontinentih domačinom in drugim odjemalcem. Njihov urnik je politika lastnika, podajanje informacij o domačem kraju pa njihova dobra volja, saj za te storitve z Občino Logatec nimajo sklenjenega dogovora. Prav tako v Logatcu ni organizirana dejavnost TICa, kjer bi imeli zaposlenih več oseb za podajanje informacij. Gospodična v Turistični pisarni Naklo pa se je pravilno in odgovorno odzvala tudi na vprašanje ogleda jam in svetovala ogled turistične jame, kjer je poskrbljeno tako za turistično infrastrukturo kot vsebino in zavarovanje obiskovalcev, kar pa za jame na področju Logatca ni urejeno. Zato gre razumeti tudi odziv predstavnikov Jamarskega društva Logatec, ki so svetovali posebno jamarsko opremo za morebiten obisk jam na Logaškem. Ker ne gre za profesionalno združenje, ampak ljubiteljsko dejavnost članov tega društva pa tudi ne gre zameriti malce poznejšemu odzivu na povpraševanje. V kolikor bo Občina Logatec v prihodnje lahko razpolagala s strategijo razvoja turizma na tem območju, ki bo na podlagi analize stanja pokazala konkretne ukrepe in projekte za razvoj turizma, pa bodo nedvomno med temi ukrepi tudi taki, ki bodo s pomočjo izvajanja slednjih uredili področje profesionalizma na področju turističnih storitev, komunikacije z gosti in vrednotenja naravnih in kulturnih danosti, katerih resničnih vrednosti se domačini največkrat ne zavedamo.

Zavedamo pa se dejstva, da je več kot potrebno urediti Logatec, saj pravega mestnega jedra oziroma centra danes nima. Področje med Tržaško cesto in Cankarjevo cesto je zaprto, nedostopno, neprehodno in v zasebni lasti. Ker bi radi to središče korenito izboljšali in ga približali tako domačinom kot obiskovalcem, smo pred kratkim pridobili strokovne podlage z izdelano vizijo ureditve mestnega središča, s katerim bo Logatec presegel stoletno stagnacijo in končno dobil pravi center z zadostnimi in živahnimi odprtimi prostori, javnimi in poljavnimi površinami ter programi, ki bodo oživljali celotno mesto. Mesto, na katerega bodo ponosni domačini, turisti pa si ga bodo z veseljem ogledali. Vabljeni k ogledu idejnega projekta na naslednji povezavi.

Še enkrat pa vabljeni tudi k glasovanju v projektu Dnevnikove poletne turistične izvidnice.

Občina Logatec


Najava prireditev za spletni koledar

Za vsebino najav, katerih organizator ni Občina Logatec, zbiratelj napovedi - Občina Logatec - ne odgovarja. Kako objaviti prireditev na tej spletni strani? Več tukaj.

Zakaj gre župan na določene prireditve in na določene ne, kdo od organizatorjev ima prednost pri datumih in zakaj Občina Logatec ne določa kdo sme imeti prireditev na določen dan?

Prijava na e-novice

Email naslov:


Arhiv preteklih vsebin