Družinska oskrba svojca

Občina Logatec je v tem letu pristopila k organizaciji tečaja družinske oskrbe starejšega svojca. Po predhodnem pogovoru med županom Bertom Menardom in dr. Jožetom Ramovšem, predstavnikom Inštituta Antona Trstenjaka za gerontologijo in medgeneracijsko sožitje Ljubljana, je sledilo srečanje predsednikov Karitas, Društev upokojencev, Društva invalidov, Območnega združenja Rdečega križa, Društva za samopomoč »Logaške lipe«, predstavnikov Zdravstvenega doma Logatec in logaških Domov starejših. Na srečanju je bilo ugotovljeno, da naši občani potrebujejo tovrstno izobraževanje, zato je občinska uprava začela zbirati prijave, katerih število je naraslo do 25. 

Tečaj, namenjen svojcem ali družinskim članom ali prostovoljcem v različnih društvih, ki pomagajo starejšim, bolnim, onemoglim, se je začel 19. februarja in trajal do 24. aprila 2014. Udeleženci so na desetih srečanjih spoznavali različne vsebine, ki so najbolj potrebne pri domači oskrbi. Tako so se seznanili z razumevanjem starostnih težav in obnašanju do starejših, še posebno takrat, ko je ta neprijeten, preizkusili so se v veščinah negovanja, dviganja in premikanja ter pridobili informacije o boleznih, kot je demenca. Tečajniki so poleg naštetih vsebin , z Matejo Zabukovec in mag. Ksenijo Ramovš, spoznavali tudi zaščito pred svojo izgorelostjo, se s patronažno sestro Marjetko Berčan, pogovarjali o pripomočkih, ki so na voljo pri negi in od dr. Jožeta Ramovša, slišali, kdaj je odhod svojca v dom nujno potreben. Ob koncu so tečajniki povedali, da se jih je najbolj dotaknilo srečanje s predstavnico Društva Hospic, Tatjano Horvat, ki jim je pripovedovala o negovanju, pomenu dotika v celostni skrbi, umiranju, žalovanju in odhodu svojca.

Srečanja, ki se sedaj nadaljujejo v mesečnih sestankih t.i. kluba svojcev, so poleg strokovnih vsebin popestrila tudi izmenjave izkušenj o oskrbovanju, ki so si jih zaupali udeleženci tečaja. Pri tem so spoznavali, da v takšnih življenjskih preizkušnjah niso sami. Od tega tečaja naprej pa je z njimi tudi »lučka«. Pogled, nasmeh, gesta, ki jo lahko vsak podeli svojemu bližnjemu in ga s tem razveseli. Osreči pa tudi sebe.

mag. Nevenka Malavašič
Občina Logatec


Najava prireditev za spletni koledar

Za vsebino najav, katerih organizator ni Občina Logatec, zbiratelj napovedi - Občina Logatec - ne odgovarja. Kako objaviti prireditev na tej spletni strani? Več tukaj.

Zakaj gre župan na določene prireditve in na določene ne, kdo od organizatorjev ima prednost pri datumih in zakaj Občina Logatec ne določa kdo sme imeti prireditev na določen dan?

Prijava na e-novice

Email naslov: