Upravni center Logatec s pridobitvijo AED lahko rešuje življenja

13. maja 2013 je Upravni center Logatec pridobil napravo, ki lahko rešuje življenje, in sicer gre za t.i. AED oz. Avtomatski ekstrerni defibrilator. Avtomatski eksterni defibrilator (AED) je prenosna elektronska naprava, ki je sposobna zaznati zastoj srca pri človeku. S pomočjo električnega sunka pa lahko srce ponovno požene in s tem reši življenje.

Sestavljen je iz ohišja z baterijo, iz katerega izhajata dve nalepki - elektrodi. Odvisno od modela lahko na ohišju najdemo največ 2 gumba (za vklop in proženje električnega sunka), zvočnik (preko katerega nam aparat daje glasovna navodila v slovenskem jeziku) ter pri nekaterih ekran, kjer se navodila tudi izpišejo.

Uporaba je varna in enostavna, uporablja ga lahko prav vsak.

Sam po sebi pa aparat seveda ne rešuje življenj, je pa izredno dobrodošel dodatek pri oživljanju s pritiski na prsni koš (masažo srca) in umetnim dihanjem. Z oživljanjem z uporabo AED lahko narediš toliko kot celotna reševalna ekipa, ki prispe kasneje in rešiš življenje.

Napravo smo nabavili v Občini Logatec in je namenjena za vse morebitne primere zastoja srca v radiusu cca. 150 m okoli Upravnega centra in je nameščena na severno stran - na pročelje objekta tako, da je vidna iz okolice (priložene so slike namestitve). V bodoče nameravamo s podobnimi napravami opremiti tudi druge javne objekte po občini.

Več o sami napravi in o mreži teh naprav po Sloveniji si lahko preberete na spletni strani http://www.aed-baza.si/.

Damjan Barut
Občina Logatec


Najava prireditev za spletni koledar

Za vsebino najav, katerih organizator ni Občina Logatec, zbiratelj napovedi - Občina Logatec - ne odgovarja. Kako objaviti prireditev na tej spletni strani? Več tukaj.

Zakaj gre župan na določene prireditve in na določene ne, kdo od organizatorjev ima prednost pri datumih in zakaj Občina Logatec ne določa kdo sme imeti prireditev na določen dan?

Prijava na e-novice

Email naslov: