Kaj vam prinaša zakon o pacientovih pravicah

Ali bom ob prihodu v bolnišnico deležen nujne medicinske pomoči, čeprav nimam pri sebi ne denarja, ne napotnice? Ali obstaja možnost, da bi bil prisoten ves čas otrokove hospitalizacije? Ali lahko prosto izberem, v kateri bolnišnici ali drugi zdravstveni ustanovi bom deležen zdravljenja in kateri zdravnik me bo zdravil?

Na ta in še mnoga druga vprašanja vam odgovarja Zakon o pacientovih pravicah. Kakšne novosti omenjeni zakon prinaša? Zakon o pacientovih pravicah  predstavlja pomembno novost v sistemu zdravstvenega varstva Republike Slovenije.  Z njim se izpolnjuje večletno prizadevanje za izboljšanje razmer na področju varovanja in uresničevanja temeljnih pravic pacientov. To niso pravice, ki izvirajo iz obveznega ali prostovoljnega zdravstvenega zavarovanja, pač pa s temi povezane t.i. univerzalne pravice, ki jih ima vsak uporabnik zdravstvenih storitev in se dotikajo zlasti spoštovanja samostojnosti pacienta pri odločanju o lastni zdravstveni oskrbi, zasebnosti, varstva osebnih podatkov, enakopravnosti in varnosti, varstva največje zdravstvene koristi pacienta in zagotavljanja obveščenosti.

Po Zakonu o pacientovih pravicah (Uradni list RS št. 15/2008) mora vsak izvajalec zdravstvenih storitev določiti osebo, na katero se pacienti lahko obrnejo zaradi domnevno neustreznega odnosa zdravstvenih delavcev oz. zdravstvenih sodelavcev.

V širši ljubljanski regiji je zastopnica pacientovih pravic ga. Mirjana Becele (Zavod za zdravstveno varstvo Ljubljana, Zaloška 29, 1000 Ljubljana). Uradne ure ima vsak torek od 13.00 do 17.00 in sredo od 8.00 do 16.00 ure, dosegljiva pa je po telefonu: 01/586-39-30.

Skladno s 57. členom Zakona je tudi Zdravstveni dom Logatec določil osebo, ki je pristojna za sprejemanje pritožb pacientov. Za pritožbe ali urejanje morebitnih  nejasnosti sem vam na voljo Eva Tršar, višja medicinska sestra, univ.dipl.org. Pri meni se lahko oglasite  vsak prvi torek v mesecu od 7.00 do 8.00 ure zjutraj. Prosim vas, da se predhodno najavite na telefonsko številko 01/7508-248 ali 051-201-241 in s seboj prinesete vašo pritožbo napisano, saj tako predvideva zakon.

 Eva Tršar


Najava prireditev za spletni koledar

Za vsebino najav, katerih organizator ni Občina Logatec, zbiratelj napovedi - Občina Logatec - ne odgovarja. Kako objaviti prireditev na tej spletni strani? Več tukaj.

Zakaj gre župan na določene prireditve in na določene ne, kdo od organizatorjev ima prednost pri datumih in zakaj Občina Logatec ne določa kdo sme imeti prireditev na določen dan?

Prijava na e-novice

Email naslov: