Vrtec na obisku v kamnolomu: Ali so vsi kamenčki enaki?

04.02.2009

V vrtcu smo se odločili za sodelovanje v projektu, tako nas je pot ponesla v bližnji kamnolom. Idejo smo dobili naključno, saj so otroci iz vsakodnevnih sprehodov pogosto prinašali raznovrstne kamenčke katere so uporabili v igri.
Otroci so pripovedovali, da so obiskali postojnsko jamo, kjer so videli raznovrstne oblike »kamnov«. Na naših sprehodih smo nabirali predmete v vrečko za kar so pokazali velik interes. Nato so otroci od doma prinesli pokrove od kartonskih zabojev, v njih naredili predalčke iz trakov za našo zbirko. V prvi predalček otrok spravi kamenček, ki ga nabere ob potki proti Sekirici. V drugi predalček spravi kamenček, ki ga nabere pred peskokopom in kamenček označi. Prišli smo do tretjega predalčka. Po pogovoru z otroki ,smo vanj spravili kamenček katerega smo dobili v kamnolomu.
Da smo prišli v kamnolom smo predhodno poklicali, kjer so bili našega klica zelo veseli ter se dogovorili za obisk. Napočil je čas obiska, katerega smo vsi že težko pričakovali. Po zajtrku nas je pred vrtcem čakal avtobus, da nas odpelje v kamnolom Smolenc. Pričakal nas je prijazen gospod Čerin Rajko. Pokazal nam je ogromno zanimivih stvari, tako da smo sedeli v čisto pravem bagru, opazovali  smo goseničar, ki je  nakladal kamne v stroj, kateri je mlel velike kose kamna v pesek, videli smo potoček, ki je tekel iz skale, videli smo bager – TRN, ki praska skale, iz betonarne je tekla voda, kot teče izpod tuša, videli smo velike gume – »čevlji od bagra«, videli smo gasilski avto, ki je z vodo polival po tleh, da se ni kadilo, opazovali smo betonarno, kjer mešajo beton (cement – voda – pesek), opazovali smo računalnik, ki vodi mešanje betona, videli smo velike skale, pri delu smo opazovali bager, ki vrta luknje za vstavljanje eksploziva, opazovali smo tehtanje kamiona naloženega s peskom, ustavili smo se pri velikem kupu peska in ga tipali, prijemali, opazovali smo tekoči trak, ki je transportiral kamenje na večji kup. V nadaljevanju smo nabrali kamenčke za našo zbirko. Tako je vsak otrok dobil vrečko peska in knjigo za skupino. Za zaključek sledila pogostitev in skupinsko fotografiranje.
Iz peska, ki smo ga dobili v kamnolomu smo zmešali betonsko mešanico, ki smo jo ulili v izbran modelček. Ko se je beton posušil smo izdelke (ulitke) spravili v zbirko. Z ostalim peskom so se otroci igrali na razne načine: presipali, sejali,…
Obisk kamnoloma nam bo vsem ostal v lepem spominu. Prevzela nas je velikost kamnoloma in vse gradbene mehanizacije v njem. 

 

Vrtec Kurirček Logatec
Anita Zigmund


Najava prireditev za spletni koledar

Za vsebino najav, katerih organizator ni Občina Logatec, zbiratelj napovedi - Občina Logatec - ne odgovarja. Kako objaviti prireditev na tej spletni strani? Več tukaj.

Zakaj gre župan na določene prireditve in na določene ne, kdo od organizatorjev ima prednost pri datumih in zakaj Občina Logatec ne določa kdo sme imeti prireditev na določen dan?

Prijava na e-novice

Email naslov: