Logatec in Repentabor že 30 let povezana

Repentaborski župan Marko Pisani in logaški župan Berto Menard s ponovnim podpisom potrdila Listino o prijateljskem sodelovanju – Slavje ob občinskem prazniku v Repentabru združili s 30. obletnico pobratenja

Letos mineva že 30 let od podpisa Listine o prijateljskem sodelovanju med italijansko Občino Repentabor in Občino Logatec. Takratni predsednik skupščine Občine Logatec, dipl. inž. Franc Godina ter župan Občine Repentabor, dr. Pavel Colja sta želela s podpisom listine prispevati k utrjevanju prijateljstva med občani obeh občin, krepitvi stikov, povezanosti z matično domovino, izmenjavi izkušenj ter sodelovanju na področju kmetijstva, kulture, športa, mladinske dejavnosti in še bi lahko naštevali.

V okviru obeležitve tako pomembne obletnice bosta lokalni skupnosti, vsaka na svoji strani meje, letos organizirali osrednji kulturni dogodek in spremljajoče aktivnosti. Obisku petošolcev Osnovne šole Alojza Gradnika iz Repentabra, ki so jih gostili njihovi prijatelji iz Osnovne šole Tabor skupaj z učitelji in ravnateljico Mišo Stržinar, je v soboto, 26. maja, sledila slovesnost s podpisom in potrditvijo zaveze iz listine med županoma obeh pobratenih občin. Podpis listine pa je predstavljal le uvod v zabavno dogajanje, ki je sledilo na »placu« - trgu v Repnu s koncertom Golaž godbe iz Logatca.

Govor župana Občine Logatec na osrednji slovesnosti v občini Repentabor, 26. maja 2012
»Spoštovani župan Pisani, spoštovane gospe, cenjeni gospodje, dragi prijatelji.
Zagotovo drži dejstvo, da je človek družabno bitje. V stiku s sočlovekom raste in se razvija ter postaja izoblikovana osebnost. Le tako lahko spoznava sebe in druge. In prav na teh temeljih se je pred tremi desetletji začela tkati vez med Občinama Repentabor in Logatec. Želja po medsebojnem sodelovanju in spoznavanju na področju športa, kulture, mladinske in šolske dejavnosti in kmetijstva je rodila dolgoletno in trdno prijateljstvo. Prijateljstvo, ki se ga ni dotaknilo razburkano morje zgodovine.
Čas od podpisa listine o pobratenju med občinama Repentabor in Logatec, v letu 1982, do danes je obe skupnosti zaznamoval s številnimi družbeno-političnimi dogodki. Slovenski narod se je odločil, da si bo svojo sodbo pisal sam in izstopil iz tedanje skupne države Jugoslavije. Obe skupnosti sta v okviru svojih držav vstopile pod okrilje Evropske unije. Padle so meje, ki so nas nekdaj ločevale, a le na papirju.
V vsem tem času in kljub vsem spremembam, pa je naše prijateljstvo ostalo neomajano. In prava prijateljstva so taka. Temeljijo namreč na dobrih temeljih, medsebojni povezanosti in vztrajanju na začrtani poti.
Vesel in ponosen sem, da smo imeli vseh trideset let v obeh skupnostih takšne posameznike, ki so skrbeli in se trudili ohraniti zavezo iz listine o pobratenju. Naj se na tem mestu zahvalim vsem, ki ste do danes na kakršen koli način pomagali razvijati in ohranjati to nedeljivo celoto povezanosti med občani Repenteborske in Logaške občine. Ker pa prihodnost stoji na mladih, pa moramo skupaj in sedaj poskrbeti da bomo naše otroke in mladino vzgajali in pripravili na prevzem tako imenovane »štafete prijateljstva«.«

Romana Hribar, Občinska uprava

30let pobratenj...
30let pobratenja Logatec Repentabor 2012 01
30let pobratenj...
30let pobratenja Logatec Repentabor 2012 02
30let pobratenj...
30let pobratenja Logatec Repentabor 2012 03
30let pobratenj...
30let pobratenja Logatec Repentabor 2012 04
30let pobratenj...
30let pobratenja Logatec Repentabor 2012 05
30let pobratenj...
30let pobratenja Logatec Repentabor 2012 06
30let pobratenj...
30let pobratenja Logatec Repentabor 2012 07
30let pobratenj...
30let pobratenja Logatec Repentabor 2012 08
30let pobratenj...
30let pobratenja Logatec Repentabor 2012 09
30let pobratenj...
30let pobratenja Logatec Repentabor 2012 10
30let pobratenj...
30let pobratenja Logatec Repentabor 2012 11
30let pobratenj...
30let pobratenja Logatec Repentabor 2012 12
30let pobratenj...
30let pobratenja Logatec Repentabor 2012 13
30let pobratenj...
30let pobratenja Logatec Repentabor 2012 14


Najava prireditev za spletni koledar

Za vsebino najav, katerih organizator ni Občina Logatec, zbiratelj napovedi - Občina Logatec - ne odgovarja. Kako objaviti prireditev na tej spletni strani? Več tukaj.

Zakaj gre župan na določene prireditve in na določene ne, kdo od organizatorjev ima prednost pri datumih in zakaj Občina Logatec ne določa kdo sme imeti prireditev na določen dan?

Prijava na e-novice

Email naslov: